Vyzkoušejte zdravé recepty z bezlepkových obilovin

Vyzkoušejte zdravé recepty z bezlepkových obilovin

Obiloviny obsahují množství minerálů a vitamínů, polysacharidů, vlákniny. Mnohé obsahují lepek, ten je vlastně obilná bílkovina. V současné době se o lepku velmi intenzivně diskutuje v souvislosti s možností vyvolávání celiakie u dětí i dospělých. Ne všechny obiloviny obsahují lepek, je možné konzumovat obiloviny bezlepkové.

Mezi bezlepkové obiloviny patří rýže, jáhly, pohanka, kukuřice, quinoua, amarant, tef, hato mugi. Níže můžete vyzkoušet skvělé recepty z bezlepkových obilovin.

Další informace o bezlepkových obilovinách se dozvíte na našem webu v článku.

Tefový kořeněný koláč

Sypké

1 hrnek tmavé teffové mouky
1/2 hrnku tapiokové škrobové mouky
1 lžíce mletého lněného semínka
1/2 lžička sody
1 lžička xanthanové gumy
1 lžička mleté skořice – 1 lžička mletého zázvoru – 1/8 lžičky mletého badyánu – 1/8 lžičky mletého hřebíčku

Tekuté

2/3 hrnky jablečného protlaku
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce melasy
3 lžíce medu
1 zelené jablko, oloupané a nakrájené na kostičky

Troubu předehřejeme na 175°C, pekáček vyložíme papírem na pečení. Všechny tekuté ingredience musí být  pokojové teploty. V misce si smícháme všechny sypké suroviny (prvních 9 ingrediencí), zvlášť smícháme jablečný protlak s rozpuštěným kokosovým olejem, melasou a medem. K mokré směsi přidáme suchou a zamícháme. Do pekáčku rozetřeme těsto (bude spíše lepivé, hutné), poklademe jej nakrájenými jablky, posypeme  třtinovým cukrem, můžeme pokapat ještě medem (případně třeba posypat kokosem). Pečeme 25-30 minut. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny vychladnout.

Nepečený jáhlový perník

Jáhly spařit minimálně dvakrát, spařené jáhly povařit s mlékem, měly by se lehce rozvařit. Uvařené jáhly přendáme do misky a přidáme zbylé ingredience. Vše promíchat,  dát na plech,  uhlaďit.  Nechte zatuhnout. Poté si připravte karobovou/kakaovou polevu, na závěr posypte kokosem.

Čaj hato mugi

1 polévková lžíce zrna hato mugi opražit na suché pánvi, přidat vodu. Vaříme 15-20 minut. Čaj má velmi silný čistící účinek, jeho pití mohou provázet projevy pročištění organismu jako je rýma, častější močení apod.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: