ROZBOR POSTUPŮ: Domácí Švýcaři dominovali na Juniorském Mistrovství světa. Matouš Furst dvakrát sahal po medaili

ROZBOR POSTUPŮ: Domácí Švýcaři dominovali na Juniorském Mistrovství světa. Matouš Furst dvakrát sahal po medaili

Juniorské Mistrovtví světa sice nepřineslo tolik medailí jako to akademické, nicméně organizačně byl závod vynikající stejně jako atmosféra. Většina medailí ale zůstala na domácí, švýcarské půdě. Matouš Furst si vyběhl 5. místo na klasice.

V předchozím článku o Akademickém MS jsme uvedli, že letní měsíce jsou prostorem pro hlavní reprezentační akce. Nyní se podíváme na další z nich – Juniorské Mistrovství světa. To se letos konalo ve východním cípu Švýcarska (Engadin, Scuol), téměř na dohled italských a rakouských hranic. Bylo velmi dobře zorganizováno, včetně diváckého internetového on-line zpracování. Možná také proto, že se na jeho přípravě podíleli i současní nebo ještě nedávní švýcarští reprezentanti jako například Simone Niggli, Matthias Merz, Fabian Hertner, Sara Luscher nebo Baptiste Rollier. Již na úvod musíme konstatovat, že ani jejich mladí následovníci v této kategorii do dvaceti let se nenechali zahanbit a šampionát zcela ovládli. Z osmi možných ponechávají doma hned sedm zlatých medailí. Jediná, kterou dovolili někomu odvézt, spadla do klína Fince Haataja po zbytečné chybě domácí Simony Aebersold, vítězky všech ostatních disciplín.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Stránky mistrovství, kde naleznete vše potřebné (výsledky, GPS tracking, fotky, televizní záznamy atd) jsou zde.

Sprint

Vše odstartoval sprint v městečku Scuol. Byl to zajímavý závod v nepravidelné zástavbě, který vyhráli domácí Simona Aebersold a Joey Hadorn. Z našich se nejvíce dařilo teprve sedmnáctileté dorostence Barboře Chaloupské, která obsadila osmé místo. Na trackingu můžeme vidět nejzajímavější moment na trati, kdy dlouhým postupem s volbou středem nebo horem přenesl závodníky z východní části mapy na tu západní. Ačkoliv za ideální byl považován postup středem, tak třeba vítěz zvolil horní variantu, u juniorek zase vidíme, jaký náskok si již takto relativně brzy pozdější vítězka dokázala vybudovat.

Výsledky:

junioři: 1. Hadorn (SUI), 22. Kettner, 26. Sýkora, 28. Glonek, 42. Furst, 77. Mudrák, -. Čech (disk)

juniorky: 1. Aebersold (SUI), 8. Chaloupská, 12. Hančová, 16. Čechová, 28. Novotná, 29. Štičková, 38. Nováková

Klasická trať

Závod na klasické trati se odehrál v nadmořské výšce kolem dvou tisíc metrů nad mořem, v těžkém horském terénu. Při pohledu od stolu se zdá, že zas tolik možností pro volbu postupu neposkytoval. Podle ohlasů spíš šlo o to obíhat vše po cestě, pokud to šlo.

V juniorech opět vyhrál Hadorn, na obr. 2 vidíme dlouhý postup na desátou kontrolu, rozdílnou volbu většiny juniorů a druhého Tomase Curigera. Také pozici našeho Matouše Fursta a dalších našich. Mezi slečnami vítězka sprintu Simona Aebersold omylem vynechala osmou kontrolu, a ztratila šanci na přední umístění. Tuto situaci vidíme na trackingu (obr.1). Vyhrála tak Finka Anna Haataja, což je mimochodem zajímavé jméno, které si můžeme pamatovat již z juniorského MS v Česku 2013. Naopak z poslední doby proto, že se necelý měsíc po tomto šampionátu stala v Maďarsku Akademickou mistryní světa, opět na klasické trati. Jinak tento fyzicky náročný závod byl také tím, ve kterém náš reprezentační tým zaznamenal vůbec nejlepší umístění. Postaral se o něj Matouš Furst, když skvělým výkonem obsadil páté místo s malým odstupem na medaili. Do desítky se vešla také Klára Novotná, nejmladší ze tří sester, které v průběhu minulých let také juniorské absolvovaly. Nejstarší Tereza je dokonce trojnásobnou vícemistryní světa.

Výsledky:

junioři: 1. Hadorn (SUI), 5. Furst, 17. Kettner, 34. Glonek, 40. Sýkora, 61. Mudrák, 85. Čech

juniorky: 1. Haataja (FIN), 10. Novotná, 14. Nováková, 21. Štičková, 30. Hančová, 41. Chaloupská, 46. Čechová

Krátká trať

Fyzicky a mapově neméně náročný závod na krátké trati v terénu skandinávského typu se Čechům naopak podařil nejméně, přestože si někteří vyběhli v předchozí kvalifikaci výhodné startovní pozice do finále. Nejlepší z našich byla dvanáctá Anna Štičková, do dvacítky se vešla už jen devatenáctá Tereza Nováková. Jinak Simona Aebersold si po pokažené klasice opět spravila chuť, mezi juniory tentokrát Joey Hadorn přepustil nejvyšší pozici Thomasu Curigerovi. Na trackingu je vidět jaký náskok má opět vítězná Švýcarka před druhou Polkou Hornik a třetí Švédkou Oberg (obr.1). GPS juniorů zase ukazuje výborný vstup do závodu v podání Vojty Kettnera, kdy se pohyboval téměř v kontaktu s Curigerem a dokonce před Hadornem.

Výsledky:

junioři: 1. Curiger (SUI), 25. Sýkora, 28. Čech, 44. Kettner, 48. Mudrák, 55. Furst,

juniorky: 1. Aebersold (SUI), 12. Štičková, 19. Nováková, 20. Chaloupská, 32. Čechová, 46. Hančová

Štafety

O tom, že štafety vyhráli Švýcaři je již zcela zbytečné psát. Pro nás je mnohem zajimavější, že jsme v juniorech byli zhruba až do poloviny třetího úseku ve hře o medaili. Stalo se tak po velmi povedeném rozběhu Vojty Sýkory (jemuž po celou dobu sekundoval Jakub Glonek v béčkové štafetě, ale v závěru orazil cizí kontrolu a béčko tak bylo diskvalifikované), jehož na druhém úseku napodobil i Matouš Furst. Finišmen Vojta Kettner dobře začal, potom mu po chybě přední týmy poodběhly a v závěru se před něj dostaly ještě další, ale pozici na velké bedně již udržel. První záznam z trackingu (obr.1) je z prvního úseku, kde je česká štafeta spolu s francouzskou v čele (a s druhou českou – ale neběžela s GPS). Na obr.2 je situace po začátku třetího úseku, kde to s medailí vypadá ještě hodně nadějně.

Nešťastná událost poznamenala rozběh juniorek, kdy se naše Tereza Čechová zranila, přesto ale doběhla, ikdyž s velkou ztrátou. Nicméně Tereza Nováková na druhém a Anna Štičková na třetím úseku to nevzdaly a skvělými výkony vytáhly štafetu do první desítky.

Výsledky:

H20 (junioři): 1.SUI, 6.CZE (Sýkora, Furst, Kettner)

D20 (juniorky): 1.SUI, 9.CZE (Čechová, Nováková, Štičková)

Na závěr si můžete přečíst rozhovor s Matoušem Furstem.

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Fotografie: Jiří Čech, Remy Steinegger

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: