RECENZE: GARMIN FÉNIX 5 Silver optic, Black band

RECENZE: GARMIN FÉNIX 5 Silver optic, Black band

Parametry

Značka Garmin
Celé jméno recenzovaného výrobku GARMIN FÉNIX 5 Silver optic, Black band
Typ techniky Sporttester
Doba provozu až 60 hodin
Materiál 1 minerální sklíčko
Materiál 2 tělo: tvrzený pevný plast
Materiál 3 řemínek: silikon (polyuretan)
Materiál 4 přezka: ocel
Materiál 5 luneta: ocel
Hmotnost 83 g
Údaje výrobce 1 Typ displeje: 64 barevný TFT transflektivní
Údaje výrobce 2 Velikost displeje: 1,2"
Údaje výrobce 3 Rozlišení displeje: 240×240 pix
Výbava 1 Senzory: GPS, barometr, výškoměr, krokoměr, tepová frekvence,...
Výbava 2 Teplotní limit: -20°C až +60°C
Výbava 3 Konektivita: USB, Bluetooth Smart
Výbava 4 Další funkce: GPS měření tepové frekvence pomocí optického čidla Training Effect Training Status Ultra Track Group track Live tracking
Výbava 5 Optické čidlo
Infocena 12990 Kč
Dodává Garmin Czech, s.r.o.
Více info na www.garmin.cz/

Zaujalo mě

  • Vyhodnocení tréninkových ukazatelů
  • Funkce Ultra Track
  • Slovní hodnocení regenerace
  • Přesná navigace
  • Kvalita displeje

Shrnutí recenze

Oblíbená a kultovní americká značka Garmin je světovou jedničkou v oblasti navigačních systémů a technologií. Jednoznačně je špičkou v oblasti inovací a díky tomu jsou chytré multisportovní hodinky vždy o krok před konkurencí a mají tak výraznou dominanci na celosvětovém trhu. Prémiová řada Fénix 5 je typická všestranným sportovním využitím, dlouhou výdrží baterie, odolností či pokročilými funkcemi vždy ve skvělém designu.

Hlavní část recenze

Design

Řada výrobců již pochopila, že design hodinek, respektive chytrých multisportovních hodinek nemusí mít ryze sportovní charakter. V posledních letech je kladen důraz na prvotřídní design a propracovanost do sebemenších detailů, tak aby bylo možné hodinky nosit během celého dne. Fénix 5 je sice velmi elegantní, ale ocelová luneta má lehce nádech sportovního charakteru, tudíž v některých pracovních či společenských situací je hodinky nutné odložit. Na druhou stranu jsou určené pro sportovce a outdoorové nadšence. To nemění nic na tom, že je luneta dokonale designově opracovaná a do celkového kontextu skvěle zapadá. Na první pohled z hodinek čiší dokonalé propracování s jednoduchým ale o to atraktivnějším a jedinečným vzhledem. Přímým předchůdcem je oblíbený Fénix 3, který je v hrubých rysech téměř identický, liší se jen několika drobnými úpravami.

Velikost

Multifunkční hodinky působí velmi kompaktně. Zpracování je extra kvalitní a bezchybné. Je vidět kvalita použitých materiálů. Řada Fénix 5 disponuje třemi velikostmi. Nejmenší Fénix 5S, největší Fénix 5X a testovaný Fénix 5, který je středně velký (průměr 47 mm a výška těla 15,5 mm). Na ruce nepůsobí mohutně jako například Fénix 5X nebo Fénix 3. To ocení především sportovci s užším zápěstím. Ženám bych přesto doporučil nejmenší variantu. Vestavěné optické čidlo je v poslední době oblíbeným inovativním prvkem sportovních hodinek. Lehce vypouklé ocelové dno je téměř zarovnáno s čidlem optického měřiče tepové frekvence, tudíž razantně nezvětšuje tloušťku hodinek. Ve srovnání s nejnovějším produktem Suunto 9 Baro, je tloušťka téměř o 1,5 mm menší. Hmotnost 85 g řadí hodinky mezi ty těžší. Myslím si ale, že kompromis mezi kvalitou materiálů a hmotností je uživatelsky ideální. Osobně mi na hmotnosti moc nezáleží, co ale požaduji je kvalitní upevnění na ruce.

Konstrukce

Tělo, respektive pouzdro hodinek, je vyrobeno z tvrzeného pevného plastu. Dominantou přední části je ocelová stříbrná luneta sportovního charakteru s typickými pěti šroubky a s několika designovými prvky, které odlišují lunetu od řady Fénix 3. Dále pak barevný TFT transflektivní displej o rozlišení 240×240 pixelů,který je chráněn minerálním sklem. Sklíčko je zapuštěno pod okraj ocelové lunety, tudíž při položení na rovnou plochu, nedojde k přímému kontaktu a případnému poškození. Kombinace displeje s vysokým rozlišením, kvalitními materiály a povrchy, dotvářejí elegantní provedení konstrukce. Z pravé strany jsou dvě tlačítka. Horní a nejdůležitější je nepatrně větší s povrchovou úpravou pro snadné nahmatání či pohodlné a přesné zmáčknutí. Navíc je více vystouplé než ostatní. Z levé strany pak tři standardně veliká tlačítka. Konstrukčně na pravém boku pouzdra hodinek mají Fénix 5 vstup pro barometr a teploměr. Spodní část má ocelové dno, kde je umístěno vestavěné optické čidlo a nabíjecí konektor.

Displej a ciferník

64 barevný TFT transflektivní displej je navržen pro sportovní a outdoorové aktivity vyžadující odolnost a specifické vlastnosti. Transfletivní displej má výhodu v tom, že je velmi dobře viditelný a čitelný i na přímém slunečním světle či v šeru. Zároveň energeticky úsporný Chroma displej s průměrem 1,2 palce a odstupňovanou intenzitou podsvícení je dostatečně velký pro informace, které jsou potřeba v tréninku. Hodinky mají dostatečně široký pozorovací úhel. Vše je skvěle viditelné i při rychlém pohledu na displej, což také mimo jiné plní požadavek bezpečnosti. Oproti Fénix 3 došlo k vylepšení grafického rozhraní a kontrastu. Čitelnost se zlepšila především díky novým fontům, které jsou tučnější. Při tréninkovém režimu lze na displeji uživatelsky zobrazit v základu až 4 údaje dle vlastní preference. Dále hodinky nabízí volbu změny ciferníku či zobrazení údajů na displeji. Škála je opravdu široká a věřím, že si vybere skutečně každý.

Řemínek a stabilita na ruce

Fénix 5 mají novou koncepci a systém uchycení pásků tj. uchycení QuickFit. Jednoduchým pohybem a to zatažením pojistky se řemínek odepne a stejným způsobem se nacvakne zpět. Vše bez nutnosti použití nástrojů a ve velmi krátkém čase. Ubezpečuji, že nehrozí náhlé a samovolné odepnutí. Je zde ale potencionální možnost poškození. Navíc mechanismus QuickFit zabraňuje složit řemínek pod hodinky, tudíž hrozí při pokládání možnost poškození optického čidla.

Silikonový (polyuretanový) lehce odepínatelný pásek nenavazuje plynule na pouzdro hodinek, ale profily jsou mírně posunuty, tudíž řemínek a tělo hodinek vizuálně netvoří jeden celek. Tento typ silikonu je výhodný především díky pevnosti, voděodolnosti a pružnosti. Pásek je lehký, příjemně měkký, velmi ohebný a nikde netlačí. Je dostatečně dlouhý. Děrovaný jednou řadou dírek a šířkou pásku 22 mm. Řemínek je opatřen jednoduchou ocelovou přezkou pro spolehlivé zapínání a obsluhu. Nezbytnou součástí jsou dvě silikonové úchytky pásku, které lze jednotlivě snadno polohovat. Navíc výborně zapadnou do těla řemínku a drží na svém místě, tudíž se nemůže posunout či odepnout. Oproti Fénixu 3, kde je šířka pásku 26 mm, je Fénix 5 o 4 mm tenčí, což se projevilo ve stabilitě na ruce. Trochu jsem měl s tím problém a uvítal bych pásek širší. Nedrželi tak perfektně, jak bych očekával. Ve srovnání jsou těžší s užším páskem a horší stabilitou. Naopak co považuji za výhodu je téměř neomezená variabilita barev a materiálů řemínků.

Ovládání

Fénix 5 se ovládá klasicky manuálně, pomocí tlačítek. U manuálního ovládání využíváme na pravé straně dvě postranní tlačítka, na levé pak tři. Jsou především dobře hmatatelná, kulatého tvaru a dostatečně vystouplá, aby došlo k pohodnému ale zároveň přesnému zmáčknutí. Tlačítka jsou víceúčelová tzn., že jejich funkce je jiná, pokud jsou zmáčknutá déle. Vše lze pomocí tlačítek nastavit, to někdy vzbuzuje dojem složitosti ovládání, ale globálně je intuitivní a přehledné. Srovnám-li s konkurencí, tak u Suunto 9 se mi ovládání jevilo trochu snazší bez složitých kombinací. Je to otázka zvyku a cviku.

Optický snímač srdečního tepu

Vestavěné optické čidlo pro měření tepové frekvence se stává již standardním vybavení multifunkčních sportovních hodinek. Optické čidlo je schopné zjistit a následně zobrazit tepovou frekvenci přímo ze zápěstí. Poslední dobou je technologie optického čtení tepové frekvence velmi žádaná, ale řekl bych, že spíše u rekreačních a kondičních sportovců. U výkonnostních či profesionálních sportovců je měření pomocí čidla svou kvalitou přenosu nedostačující a převládá zde měření pomocí klasických HRM pásů, pracující na principu EKG.

Samotné optické snímaní u Fénix 5 zajišťují celkem 3 citlivé LED diody, vycházející z principu biometrického měření. Optický senzor je přímo integrován do těla hodinek, tudíž odpadá problém zapomenutého HRM pásu nebo klouzání popruhu z hrudníku či nepříjemné odíraní kůže. Velice pozitivně mě překvapilo, že optický snímač je téměř zarovnán s ocelový dnem. Otázkou je ale přesnost a časová odezva snímání. Při klidovém režimu jsou hodnoty z optického čidla relativně přesné. Můžeme tak monitorovat srdeční tep 24 hodin denně a přímo na hodinkách sledovat čtyř hodinový záznamový graf nebo grafickou statistiku posledních sedmi dní. Při běhu či jiných sportovních aktivitách se hodnoty jeví často zkresleně. Oproti tepové frekvenci snímané hrudním pásem vždy čidlo ukazovalo vyšší hodnoty v řádu desítek tepů. Myslím si, že to může být způsobeno díky otřesům, pocení či ochlupení. Vylučuji malé utažení hodinek, jelikož při testování jsem je měl utaženy velmi silně až na doraz. Navíc hodnoty nereaguji na rychlé změny rychlosti či tempa, ale opožděně s jistou prodlevou. Neukazují tedy hodnoty v reálném čase.

Pro mě jako výkonnostního sportovce se tedy mnohem lépe osvědčilo měření srdeční frekvence při tréninku či při samotném závodu pomocí hrudního pásu. Optické čidlo považuji spíše jako doplněk pro měření klidových hodnot či stresu. Na druhou stranu pro běžnou sportovní populaci je kontrola, vyhodnocování či vlastní efektivita tréninku, dostatečná. Je logické, že přesnost HRM pásu, který je založen na čtení srdeční frekvence, je zatím vyšší než pouhé optické čtení tepové frekvence ze zápěstí. Srovnáme-li s předchozí řadou Fénix 3, tak je přeci jenom odezva hodnot rychlejší.

Výdrž baterie a GPS

Jedna z klíčových vlastností řady Fénix 5 je především prodloužená výdrž baterie. Rekreační i profesionální sportovci vždy požadují, aby výdrž baterie byla vždy co nejdelší při zachování hlavní funkce, což je aktivní GPS senzor či měření tepové frekvence. Fénix 5 jsem testoval několik týdnů a kapacita, respektive výdrž baterie byla dostatečná, ale nebyla nejvyšší ve srovnání s konkurencí. Při plném nabití bez použití GPS signálu v režimu smart hodinek, je výdrž akumulátoru až 2 týdny. Při využití jen GPS signálu pak 24 hodin, v kombinaci GPS a GLONASS se o pár hodin snižuje. Použijeme-li vylepšenou funkci Ultra Track, můžeme se dostat až na 60 hodin výdrže na jedno nabití. Srovnáme-li s nejnovějšími multisportovními hodinkami Suunto 9 Baro, tak zde maximální výdrž baterie dosahuje téměř dvojnásobku, tedy až 120 hodin.

Nabíjení

Nabíjení hodinek je klasicky přes USB kabel, kdy doba plného nabití je cca jednu hodinu. Z jedné strany nabíjecího kabelu je klasický USB konektor, na druhé straně je čtyřbodový nabíjecí mechanismus, který se vsune do konektoru na zadní straně hodinek. Nahradil standardní kolébkový nabíjecí mechanismus. V průběhu pohybové aktivity lze hodinky nabíjet z externí přenosné powerbanky, bez nutnosti ukončování, respektive za plného provozu. Problém může být v méně praktickém nabíjecím konektoru na spodní části hodinek, který zamezuje přítomnost hodinek na zápěstí při samotném nabíjení.

Klíčové funkce

Je zbytečné psát, co všechno Garmin Fénix 5 umí. Je toho opravdu hodně. Nabízí širokou paletu všestranných funkcí. Běžný uživatel není schopný využít vše, co hodinky opravdu nabízejí. Raději se zaměřím na inovativní vylepšení a klíčové vlastnosti řady Fénix 5.

Training Effect

Je to velmi užitečná a praktická funkce, která vyhodnocuje tréninkový efekt, nebo-li samostatnou efektivitu absolvovaného tréninku z pohledu aerobního a anaerobního přínosu. Grafické vyhodnocení tréninků je tak srozumitelnější, přehlednější a pro běžné sportovce, který ihned vidí, jakého tréninkového efektu dosáhl.

Training Status

Tréninkový status zobrazuje aktuální stav tréninku a uživatel tak dostává informace o svém skutečném pokroku. Do této kategorie spadá měření VO2 max, doba regenerace, doplněná slovním popisem, hodnocení tréninkové zátěže za posledních 7 dní a výpočet predikce výsledků na 5 a 10 km, half-maraton a maraton. Vše je velmi přehledné a jednoduše znázorněné.

Ultra Track

Vylepšená funkce zajišťuje lepší přenos záznamu při nižším zápisu dat z GPS. Údaje o poloze se zaznamenávají každou minutu, tudíž dochází k výraznému prodloužení kapacity baterie až na 60 hodin. Navíc dochází k inteligentnímu dopočítávání trasy pomocí akcelerometru, respektive gyroskopu, který je přesnější a umožňuje sledovat více hodnot a metrik.

Další zajímavé funkce

  1. voděodolnost 10 ATM
  2. sledování tepové frekvence 24/7
  3. barometrický výškoměr
  4. připojení čidel na základě technologii ANT + nebo Bluetooth
  5. krokoměr
  6. měření stresu
  7. podpora třetích stran (strava, accuweather, stryd…)
  8. teploměr
  9. nadmořská výška
  10. group track
  11. východ/západ slunce
  12. profily desítek sportovních aktivit
  13. smart notifikace
  14. live tracking
  15. kompatibilita s kamerami Virb

Chytrá upozornění

Není již žádnou novinkou propojení mobilního telefonu  a hodinek. Multisportovní hodinky Fénix 5 samozřejmě tyto chytré notifikace (iPhone, Android) také zvládají. Pomocí synchronizace lze propojit mobil a hodinky a dostávat tak upozornění přímo do hodinek (volání, SMS, e-maily atd.) nebo opačným směrem stahovat do telefonu svá tréninková data, konkrétně do webové či mobilní aplikace Garmin Connect, přes kterou lze vše potřebné doinstalovat. Již jsou pryč doby, kdy vše bylo potřeba propojit kabelem. Hodinky lze připojit a synchronizovat i přes Bluetooth Smart nebo u dražšího modelu pomocí Wi-Fi.

Celkové shrnutí

Na testování jsem tentokrát neměl tolik času, kolik bych potřeboval, ale i přesto jsem je podrobil kvalitnímu testu při všech sportovních aktivitách, kterým se věnuji. Vlastním nižší řadu Fénix 3, tak jsem mohl provést důkladné srovnání. Multisportovní hodinky jsem testoval při běžeckých trénincích různou rychlostí, na různých vzdálenostech, v terénu, na páse a v lese. Dále na silničním kole při dlouhodobé činnosti a vysokých rychlostech, při plaveckém tréninku v bazéně, na spinninkovém trenažéru, při silovém cvičení ve fitku a také při běžném celodenním užívání. Jinak fungovaly naprosto skvěle a s ničím jsem neměl výrazný problém. Vítku bych měl zejména k řemínku, který je na můj vkus moc tenký a hodinky tak nedrží optimálně, jak bych si představoval. Opět se ukázala nepřesnost optického čidla, který ukazoval hodnoty mnohem vyšší než hodnoty z HRM pásu.

Při běhu na páse byla celková kilometráž vyšší v rámci stovek metrů než skutečná odběhnutá vzdálenost ve srovnání s hodnotou na běžeckém páse a Fénix 3. Na 10 km distanci Fénix 3 naměřil 9,91 km oproti tomu Fénix 5 naměřil 11,1 km. Při opakovaném testu, tentokrát na 5 km Fénix 3 naměřil 4,95 km a Fénix 5 pak 5,75 km. Otázkou je zdali běžecký pas je správně nakalibrovaný. V pomalých rychlostech při běhu na páse je měřič méně přesný než při rychlostech vyšších.

Jednoznačně za pozitivum hodnotím lepší dispej s lepším rozlišením a grafickým propracováním. Nové vylepšené funkce Training Effect a Training Status zlepší svým grafickým hodnocením přehlednost a celkové vyhodnocení tréninku. Rád bych se zmínil o kvalitě GPS signálu, která je jako u předchozích modelů téměř dokonalá, navíc u Fénix 5 je rychlejší odezva tempa, respektive celé hodinky jsou výkonnější, dynamičtější a svižnější. Co musím vypíchnout je systém QuickFit, který umožňuje velmi rychlou volitelnou změnu pásku. Výjimečné a zapamatovatelné provedení s citem pro detail a inovativním technologiím s prvotřídními a přesnými funkcemi si bezpochyby najde své příznivce v oblasti outdoorových sportů, z řad sportovních nadšenců, profesionálních sportovců či vyznavačů zdravého životního stylu.

Klady

– zhodnocení tréninku v číslech

– regenerace – číselné i slovní zhodnocení

– přehledná tréninková analýza

– inteligentní dopočítání trasy pomocí gyroskopu

– statistika tepové frekvence za posledních 7 dní

– systém QuickFit

– vibrace

– ovládání hudby v mobilním telefonu

– kvalita GPS signálu

– automatická kalibrace

– kvalitní rozlišení a kontrast displeje

– výkonnější

 

Zápory

– nabíjecí kabel ze spodní části hodinek

– nepřesné optické čidlo

– úzký řemínek

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: