Recenze: Garmin vivoactive 3 Optic – elegantní sportsman

Recenze: Garmin vivoactive 3 Optic – elegantní sportsman

Parametry

Značka Garmin
Celé jméno recenzovaného výrobku Garmin vivoactive 3 Optic
Typ techniky Sporttester
Doba provozu až 7 dní smart hodinky se sledováním srdce 24/7 bez GPS; až 13 hodin v GPS modu
Materiál 1 Sklíčko: Gorilla Glass
Hmotnost 43 g
Barevné varianty silver, black
Údaje výrobce 1 Voděodolnost: 5 ATM (plavání na hladině, sprchování)
Údaje výrobce 2 Vysocecitlivý přijímač GLONASS
Údaje výrobce 3 Vysocecitlivý přijímač GPS
Výbava 1 Akcelerometr
Výbava 2 Barometrický výškoměr
Výbava 3 Kompas
Výbava 4 Odolnost proti vibracím (6G)
Výbava 5 Podsvícený displej
Infocena 5990 Kč
Dodává Garmin Czech, s.r.o.
Více info na www.garmin.cz/

Zaujalo mě

  • civilní, elegantní vzhled
  • Side Swipe
  • funkce hledání telefonu
  • jednoduché nastavení hodinek
  • možnost stažení ciferníků na Obchod Connect IQ

Shrnutí recenze

Kompaktní a designově povedené hodinky či sporttester, jak chcete. Jestli bude pro vás Garmin vívoactive 3 s GPS pracovní nástroj nebo sporttester se musíte rozhodnout sami. Tyto hodinky však zvládá obojí. Co opravdu umí se dozvíte z našeho redakčního testu.

Hlavní část recenze

V kostce

Multisportovní chytré hodinky s dotykovým displejem a měřením tepu na zápěstí.Civilní vzhled, avšak sportovní funkce. Hodinky vypadají velmi civilně a normálně na první pohled byste nepoznali, že se jedná o  celkem „nabušené“ sportovní hodinky. Samozřejmě tyto stroje umí ovládat váš přehrávač hudby telefonu, zobrazovat komentáře na FB, události v kalendáři a ještě mnohem více.

Začínáme. Nastavení

Po rozbalení krásné krabičky na vás vykouknou hodinky, zkrácený manuál a nabíjecí kabel. Po prvním nabití přes PC, notebook nebo nabíječku se můžete pustit do používání. Nejprve vás čeká obligátní nastavovací kolečko: muž/žena, hmotnost, věk atd. Vše je přehledné a jasné. I spárování s telefonem je velmi jednoduché. Pouze si potřebujete zřídit účet u Garmin Connect. Vše pak běží jako po drátkách. O aplikaci samotné však později.

Hodinky a pásek

Hodinky mají „lidskou“ či civilní velikost, průměr hodinek je 44 mm – změřeno (43.4 mm uvádí výrobce). Pásek je pružný a velmi příjemný. Navíc si můžete zvolit, na jaké ruce budete hodinky nosit a dokonce i v jakém směru. Čili jestli tlačítkem k zápěstí či naopak. Proto si můžete přehodit jednoduše i pásky na hodinkách. Hodinky se dají ovládat třemi způsoby. Tlačítkem, dotykem na obrazovku a nebo přejíždění prstem po boku hodinek tzv. Side Swipe. Na tomto místě jsou hodinky opatřeny senzorem a pro lepší kontakt mezi hodinkami a prstem i strukturovaným podélným proužkem. Listovaní v menu přes Side Swipe je vždy s vibrační odezvou.

Jednotlivé obrazovky

Základní obrazovku čili tu, kterou máte jako úvodní, si můžete buď měnit ze základního menu, které je uloženo v továrním nastavení hodinek. Další obrazovky, které vám více vyhovují pro vaši aktivitu nebo se vám zkrátka více líbí, si můžete stáhnout z Obchodu Connect IQDalší obrazovky jsou například: počty kroků, Můj den, Poslední aktivita, Přehled hlášení, které vám přicházejí na mobil, Ovladač hudebního přehrávače, Tepová frekvence za poslední 4 hod., Nastoupané schody a Kalendář. V případě, že nejste propojeni s telefonem, tak po najetí na okno vás vykřičník na tento fakt upozorní, tzn., že údaje nemusí být aktuální. Důležité je si uvědomit fakt, že samotné hodinky bez připojení k telefonu na datech nebo WIFI je pouze poloviční nástroj. Výhodou však je, že vaši sportovní či denní aktivitu můžete provozovat bez připojení k telefonu. Vše se potom spáruje s telefonem až po připojení.

Aktivity

Nasazené hodinky na vašem zápěstí vám neustále sledují váš puls, počet kroků a nastoupané metry. V případě, že chcete zaznamenat jinou aktivitu, nastavíte si ji respektive vyberete ze seznamu aktivit či sportovních činností: od chůze, běhu (venku i uvnitř), jízdy na kole (venku i uvnitř), plavání v bazénu, lyžování (sjezdového i běžeckého), přes golf, veslování…, až po jógu nebo cvičení ve fitness centru. Nejvíce jsem využíval pro běh, chůzi, plavání a kolo. Sledovat základní parametry můžete přímo na hodinkách. Nejlépe si však vše prohlédnete po spárování s vaším chytrým telefonem. Vlastní aplikace je jednoduchá a myslím si, že i intuitivní.

Komentáře k jednotlivým aktivitám

Plavání: bazén (vzdálenost, počet záběrů/rychlost, kalorie, čas): Nemusíte počítat bazény. Stačí pouze nastavit jeho délku. Před vlastním plaváním se po spuštění automaticky vypne snímač tepu. Několikrát se mi stalo, že mi hodinky přidaly 25 metrů na 1 km plavání. A jednou rovných 75. Nějak jsem je zmátnul. Jinak bez potíží.

Plavání: příroda (vzdálenost, počet záběrů/rychlost, kalorie, čas): Tato funkce chybí.

Plavecké způsoby – rozpoznání: Ano

Plavecký trénink: čas/vzdálenost (nácvik nohou, jedné ruky, netypické způsoby): Tato funkce chybí.

Kolo: jednoduché nastavení. Dokonce si můžete vybrat, zda-li chcete sledovat trasu pomocí GPS či nikoliv. Dále klasicky (vzdálenost, čas, tempo, kalorie, průměrný ST, maximální ST, Výstup, Sestup, dále přehled Okruhy, Zóny ST).

Běh: (vzdálenost, čas, tempo, kalorie, průměrný ST, maximální ST, Kadence, Výstup, Sestup, dále přehled Okruhy, Zóny ST). Toto vše můžete sledovat na hodinkách. V telefonu ještě vše zobrazeno graficky za různá časová období. Dále si můžete zobrazit i trasu na mapě. Velikou výhodou pro běh je i nízká hmotnost hodinek, takže je na ruce vůbec necítíte.

Aktivity při propojení s telefonem

V případě propojení hodinek s kompatibilním chytrým telefonem je možné využívat funkcí chytrých hodinek, ke kterým patří možnost zobrazení příchozích volání, SMS a dalších notifikací z mobilního telefonu. Hodinky jsou schopné v telefonu ovládat hudební přehrávač – Hudba Play, zobrazovat předpověď počasí nebo fungovat jako dálkový ovladač akčních kamer řady Virb (jsem netestoval). Během sportovních aktivit je možné pomocí připojeného mobilního telefonu aktivovat funkci LiveTrack, která umožňuje s přáteli nebo fanoušky živě sdílet pozici, rychlost či srdeční tep sportovce na závodní nebo tréninkové trati.

Seznam funkcí s komentáři

Alarm čas/vzdálenost/tempo: Ano

Alarm na nastavené spálené množství kalorií: Ano

Alarm na zónu srdečního tepu: Ano. Bezvadná věc pro všechny běžce.

Automatická detekce započaté aktivity: Ano Tady je třeba si nastavit pro jakou aktivitu a po jakém čase. Například na běh 5 minut aktivity. Čili dobíhání tramvaje vám hodinky nezačnou zaznamenávat jako sportovní aktivitu.

Celodenní sledování aktivity: Tato funkce funguje dobře. Vestavěný akcelerometr je přece jenom pouhé čidlo a měření kroků při máchání rukama i v sedě u stolu je pro něj většinou chůze. Při vlastní chůzi je jinak velmi přesný. Výsledky měření pak můžete snadno a nejlépe vyhodnocovat na PC nebo na mobilním telefonu v aplikaci Garmin Connect.

Celodenní sledování srdeční frekvence: Standardně se zobrazuji poslední 4 hodiny. Tato funkce je propojena i se zobrazováním Míry stresu.

Najít můj telefon: Na hodinkách si najdete ovládací obrazovku a tam stihněte ikonu červený telefonek a v případě, že jste propojeni přes BLE, telefon začne svítit a vyzvánět. A funguje to i obráceně! Najít moje hodinky.

Platby přes NFC: Ano, ale netestoval jsem.

Ovládání telefonu pomocí hodinek: Můžete přijmout/odmítnout hovor a v případě, že máte nastavený přístup ke kontaktům, vidíte i jméno volajícího. Hovor pak samozřejmě musíte vyřídit přes telefon (nemůžete mluvit do hodinek na vašem zápěstí). Můžete odeslat SMS (na nepřijatý hovor), ale pouze v přednastaveném tvaru. Též při spárování telefonu s hodinkami pomocí BLE můžete hodinky hledat. Po stiknutí tlačítka „Hledat telefon“ se váš mobil rozsvítí, hraje a vibruje. Dále můžete odpovídat zjednodušeně na zprávy z FB Messengeru nebo si je alespoň přečíst. V podtatě reagujete na všechny hlášky, které se vám zobrazí na mobilním telefonu. Buď pasivně – přečtete si je neo aktivně – čili nějak reagujete či odpovídáte.

Garmin Connect

Vše přehledně na jednom místě. Pro aktualní informace je nutné mít spárovaný telefon a hodinky. Dále je nutné připojení telefonu či zařízení k internetu. Pak běží vše, jak má.

Popis funkce Bezkontaktní platby

Integrovaná technologie Garmin PAY pro bezdrátové platby. Vívoactive3 jsou vůbec první hodinky značky Garmin, které bezkontaktní platby přináší. Služba Garmin Pay počítá s podporou nejrozšířenějších platebních karet typu VISA nebo MasterCard. Svoji existující kartu bude možné pomocí služby Garmin Pay spárovat s hodinkami vívoactive3 a v obchodě platit přímo ze zápěstí ruky. Tuto funkci podporuje Moneta Money Bank pro karty VISA a Mastercard. Další banky by měly přibýt v přístích týdnech/měsících.

Dotykový displej

Hodinky vívoactive3 využívají Garmin Chroma displej s vysokým rozlišením a skvělou čitelností za všech světelných podmínek. Displej hodinek v průběhu dne nezhasíná a data na displeji – ať už čas nebo tréninkové údaje – jsou neustále vidět. Nastavit si můžete i rozsvícení při zvednutí zápěstí – ruky. Pomocí platformy ConnectIQ můžete u hodinek mít ručičky nebo digitální čas nebo si stáhnout ciferníky podle vašich preferencí.

Vestavěný snímač tepu

Na spodní straně hodinek je umístěn Garmin Elevate senzor pro optické měření srdečního tepu přímo ze zápěstí ruky. Hodinky poskytují průběžné, celodenní měření srdečního tepu, včetně automatické detekce klidového srdečního tepu a zobrazením jeho průběhu v rámci posledních 7 dnů.

Výškoměr

Jedná se podle údajů výrobce o barometrický výškoměr. Bohužel jsem nenašel nastavení referenční výšky. Což je škoda. Takže jsem si musel vždy musel pamatovat naposledy ověřenou výšku a tuto hodnotu (rozdíl) buď přičítat nebo odečítat od ukazované hodnoty.

Hodnocení

Na hodinkách Garmin vívoactive3 Optic se mi líbil jejich civilní vzhled, ovládání pomocí dotykové obrazovky a Side Swipu. Překvapila mě odolnost sklíčka (i při lezení). Jednoduchá grafika a možnost nastavení datových polí. Možnost přehození řemínků a celé obrazovky je též milé. Bojoval jsem však s možností nastavení referenční výšky a fixace úvodní obrazovky při měření aktivity (při aktivitě mají hodinky se stále přepínat na její sledování). Překvapily mě funkce jako svítilna, hledat telefon a možnosti nahrávat různé ciferníky a snadno je v hodinkách měnit. Pro běhání je výborná nízká hmotnost hodinek a příjemný, měkký pásek. A úplně nejvíc jsou výzvy k pohybu! A samozřejmě dosažené cíle!

 

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: