Jak vydržet běhat více než 14 dnů – pomůže pomalý start, dostatečná regenerace a dobrá společnost!

Jak vydržet běhat více než 14 dnů – pomůže pomalý start, dostatečná regenerace a dobrá společnost!

Už jste si několikrát dali předsevzetí, že začnete běhat a vždycky jste toho záhy nechali? Ani vlastně nevíte proč, ale nikdy jste nezůstali u trénování, nikdy vás to vlastně nezačalo bavit. Zkuste to znovu, ale dodržujte přitom několik zásad.

Pomalý rozběh

Nesnažte se běžet ihned naplno. Zpočátku by vaše běžecké tempo mělo být opravdu pohodové, jen o málo rychlejší než chůze. Prvních deset minut klidně střídejte běh a chůzi a teprve až budete dostatečně rozehřátí, můžete pomalu zvyšovat tempo. Pokud vystartujete jako blesk a budete chtít mít běh rychle za sebou, jen riskujete nepříjemné natažení šlach nebo jiné zranění.

Pohoda a žádný stres

Pokud nepatříte vysloveně mezi ambiciózní sportovce a někdo vám doporučí řídit se hned od začátku přísným tréninkovým plánem, věřte, že budete běhání skoro vždycky odkládat. Místo toho si raději užívejte pohybu venku, okolní krajiny a zvolte si i tempo, po kterém vám nebude následující dvě hodiny po doběhu špatně. Zapomeňte na techniku, neběhejte s hrudním pásem, který když běžíte příliš rychle nebo pomalu, tak ihned pípá a oznamuje tím, že váš tep je příliš vysoký nebo nízký. Hlavně zpočátku je důležité, abyste netrénovali úplně naplno, a aby vám bylo příjemně.

Užívejte pohybu v přírodě a okolní krajiny
Užívejte pohybu v přírodě a okolní krajiny

Příjemná společnost

Znáte určitě dobře ten pocit, když byste měli jít běhat, ale před chvíli jste vstali z postele nebo jste přišli unavení z práce a prostě se vám nechce. Pokud se to však opakuje častěji, jedná se již o výmluvy. Jak proti tomu bojovat? Ideálně si domluvte společné běhání a stanovte si pevný čas. Většině lidem se nechce rušit domluvené plány a schůzky, stejně tak i běh. A navíc když poběžíte s nějakým kamarádem či kamarádkou, hodinka či půlhodinka utečou jako nic, popovídáte si a ještě budete mít ze sebe samých dobrý pocit.

Přetrénovanost

Pokud si myslíte, že čím častěji půjdete běhat, tím v lepší kondici budete, jste na omylu. Především začátečníci nesmí běhat příliš často a moc dlouhé úseky. Způsobíte si tím svalovou únavu a budete rádi, pokud dojdete další ráno pěšky do práce. Natož abyste si mohli plánovat další trénink! Nezapomeňte na protahování především nohou a celkovou regeneraci. Jedině tak se můžete zlepšovat a nevzdát to.

Plný žaludek a příliš oblečení

Ani jedno vám běhání rozhodně nezpříjemní. Ráno běhejte rozhodně před snídaní, večer po práci to zkuste vydržet a navečeřet se až po návratu. Pokud jste opravdu hladoví, dejte si jen něco maličkého a neutrálního, např. půlku suché housky nebo kousek banánu. Když půjdete sportovat ihned po jídle, kdy žaludek potřebuje trávit a vy přitom budete zaměstnávat jiné svaly, může vám to zkazit celý běh. Důležité je i co jíte. Po česneku nebo smaženém jídle nechte organismus raději odpočinout a vytrávit minimálně 3 hodiny, po dietních těstovinách stačí i dvě. Častou chybou začátečníků je i příliš teplé oblečení. Než vyběhnete, podívejte se na teploměr a nenechte se zmást tím, jak jsou oblečeni lidé na ulici. Vezměte si několik lehkých vrstev, které si můžete v případě potřeby ovázat okolo pasu. Vyhnete se přílišnému pocení, které vám zbytečně ubere na pohodě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: