Co potřebuji k tomu, abych začal běhat

Co potřebuji k tomu, abych začal běhat

Chcete se sebou něco začít dělat? Rádi byste běhali, ale nevíte, jak začít? Nevíte, jak se vyznat v přehršli informací o běhání, které se na vás valí ze všech stran? Připravili jsme si pro vás pár rad do začátku.

1. Nešetři na běžeckých botách

Výběr správné obuvi totiž může hlavně ze začátku ovlivnit váš pocit z běhu. Ve správných botách se budete cítit jako v papučkách a běh vám bude přinášet jen radost.

2. Zaměřte se na vzdálenost, ne na čas

Začněte zlehka, pomalu. Buďte trpělivý. Nemusíte držet tempo s ostatními běžci v parku.

3. Nezapomínejte, že i odpočinkové dny jsou tréninkové

Dopřát tělu dostatečnou regeneraci je velmi důležité. Obzvláště v začátcích, kdy nejsou svaly na běžeckou zátěž zvyklé. Nepřepínejte se. Snadno pak přijde zranění.

4. Najděte si běžecké parťáky

Běh ve skupině vám může za začátku pomoci překonat první tréninky, kdy se ještě nedostavují dostatečně endorfiny a je tak velmi snadné trénink vzdát. Ostatní běžci vás budou také motivovat k pravidelným tréninkům.

5. Běhejte pravidelně, vytvořte si z běhání zvyk

I kdyby to mělo být jen na pár minut denně, snažte se běhat pravidelně. Nejtěžší je totiž vracet se k tréninku po delších výpadcích. Čím déle budete další trénink odkládat, tím více se vám nebude chtít.

6. Nabíhejte kilometry postupně

Náhlé navýšení tréninkové zátěže je nejlepší cestou ke zranění.

7. Nebojte se přestávek

Za střídání běhu s chůzí se nemusíte stydět. Střídání různé intenzity zátěže je pro trénink prospěšné, dojde tak k posílení výdrže i fyzické kondice.

8. Vytvořte si běžecký deník

Veďte si statistiky o svém tréninku. Budete tak moci lépe vidět své zlepšení a zefektivnit trénink.

9. Obměňujte trénink

Snažte se neběhat stále ten stejný okruh dokola. Střídejte trasy i formy tréninku. Různorodý trénink vás bude víc bavit.

10. Nastavte si malé a dosažitelné cíle

Krůček po krůčku. Když si hned na začátku dáte závazek, že uběhnete třeba maraton, bude pro vás velmi stresující jej splnit. Místo toho si raději stanovte jednotlivé dílčí cíle, díky kterým se pak nakonec dopracujete i ke konečnému výsledku, uběhnutí maratonu.

11. Pamatujte, že jste běžec

Kdykoliv budete na pochybách, vzpomeňte si na slova amerického běžeckého trenéra Bart Yassoa: „Často slyším, někoho říkat, že není skutečný běžec. Všichni jsme běžci, někteří ale prostě běží rychleji než ostatní. Nikdy jsem se ještě nesetkal s falešným běžcem.“

TAK NAZUJTE TENISKY A VYRAŽTE NA TRÉNINK!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: