Mám běžet maraton?

Mám běžet maraton?

Běháte už dlouho a lákal by vás maraton? Nebo máte jen pocit, že běžet maraton je v módě, že ho ve vašem okolí má již každý za sebou? Nikdo není tak sebejistý, aby věděl, že svůj první maraton na 100 % zaběhne a každý si klade mnoho otázek.

Maraton – ano či ne?

Maraton se musí plánovat dostatečně dlouho dopředu. Jak poznáte, že přišel čas na takto dlouhý běh? Měli byste být především zdravotně v pořádku a nemít žádné ortopedické problémy. A také pokud jste již zvládli bez problému několik dlouhých tj. minimálně 90 minutových běhů, nestojí vašemu tréninku a přihlášení na maraton nic v cestě. Musíte si také uvědomit, že vaše příprava zabere poměrně hodně času. Máte možnost minimálně tři měsíce před závodem pravidelně trénovat? Maraton téměř nelze běžet bez přípravy. Pokud si ho zkusíte jen tak, bez cíleného tréninku, je hodně velká pravděpodobnost, že to nedopadne pro vás po zdravotní stránce zrovna nejlépe, nebo že přinejmenším nedoběhnete.

Co pro to musím udělat

Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, je na čase se přihlásit. Jestliže jste spíše rekreační sportovci a nemáte s běháním příliš zkušeností, vyhraďte si zhruba šest měsíců na přípravu. Pokud jste až doposud nesportovali nebo máte nadváhu, počítejte ještě s delším obdobím. Nesnažte se nic uspěchat, přetížili byste jinak příliš své tělo. Běháte-li již nyní třikrát až čtyřikrát týdně a máte již za sebou půlmaratón nebo alespoň nějaký desetikilometrový závod, stačí vám 12 týdnů.
V České republice se konají desítky ne-li stovky nejrůznějších závodů. Většina maratonů se běží o víkendech, převážně od jara do podzimu. Samozřejmě můžete najít i nějaký zimní. Rozmyslete se, co vás láká a co vás bude více bavit. Máte rádi publikum v ulicích, nevadí vám tvrdá dlažba a zároveň bydlíte ve městě, takže byste nemuseli ani nikam daleko jet? Nebo jste příznivci poklidného běhání v lese, chcete běžet jen pro sebe a rozhodně nemáte rádi davy a nevadí vám i nějaké to převýšení? Maratony v terénu jsou často komornější a startovné zpravidla není tak vysoké. Jestliže chcete opravdu něco výjimečného, můžete spojit váš první maraton s vaší dovolenou a naplánovat si závod třeba v Paříži nebo v terénu v okolí Innsbrucku. Nezapomeňte ovšem, že po běhu budete hodně unaveni, a že ani v dalších dnech se vám nebude chtít příliš sportovat či procházet se po městě.

Stojí to za to?

Samozřejmě, že ano! Pro většinu běžců je maraton jakýmsi vyvrcholením. A věřte, že když zvládnete váš první, určitě to nebude váš poslední. Nemusíte se běhu věnovat naplno, ale uvidíte, že po doběhu budete mít pocit, že jste něco dokázali a budete na sebe náležitě hrdí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: