Trénink na ultramaratonské běhy

Trénink na ultramaratonské běhy

Máte rádi výzvy? Chcete si něco dokázat, zkusit si, co vydržíte? Pak je ultramaraton pro vás určitě to pravé. Pokud rádi běháte a ještě navíc jste vytrvalí, odhodlaní a nevadí vám velké horko nebo sníh, určitě dříve nebo později neodoláte.

Méně je někdy více

Přihlásili jste se na ultramaraton, jste nadšení a po hlavě se vrháte do tréninku. Znáte to? První rada proto zní nepřežeňte to, netrénujte ihned příliš tvrdě. Pokud se zraníte kvůli přetrénování nebo onemocníte, protože jste si dali 20 kilometrový běh v -10 stupních, zkazíte si tím všechny vaše plány. Vždycky je lepší být fit a motivovaný, i když třeba ne úplně připravený, než vyčerpaný a přetrénovaný. Množství kilometrů uběhnutých za týden zvyšujte postupně. Každý týden maximálně o 10 %. A pokud nejste zrovna profesionálové, stačí vám bohatě 3 až 4 tréninky týdně.

Dlouhé běhy

Pokud se chystáte na jakýkoliv dlouhý závod, je více než zřejmé, že i vaše tréninky nesmí postrádat mnohakilometrové běhy. Čím méně zkušenější jste, tím je pro vás důležitější, vybudovat si co nejlepší vytrvalost. Vaše tělo si musí zvyknout být několik hodin v pohybu, bez odpočinku a téměř bez zastavení. Stejně tak byste se měli naučit tempu, ve kterém chcete svůj závod běžet. Alespoň přibližně, samozřejmě. Při samotném závodu vám to pomůže zbytečně se nenechat strhnout davem a nevyčerpat se příliš hned na startu.

Sportovní aktivity

Nezbytnou součástí vašeho tréninku by se mělo stát posilování a protahování. Mnoho běžců má velmi zkrácené různé svaly a jsou neohební, přitom protahovacích cviků, i těch vhodných právě pro běžce je spousta. Posilovat byste pak měli především břišní a zádové svaly, což vám zlepší celkové držení těla a to i v případě, když už jste po několika hodinách pohybu opravdu unaveni. Váš trénink si můžete zpestřit i jinými sporty. Vhodnou regenerací může být pohodové plavání, jízda na kole nebo třeba vodní gymnastika.

Prostředí

Mnoho ultramaratonů se koná v extrémních podmínkách. Na sněhu, na ledových pláních, na horách i na pouštích. Nepomůže vám ani sebelepší trénink ani regenerace, pokud si na tyto extrémy nezvyknete. Odkládáte svůj trénink pokud prší nebo sněží? Od příště to udělejte právě naopak. Chystáte se běžet závod v teplých krajích nebo dokonce na poušti? Trénujte v pravé poledne v těch nejteplejších dnech. Někteří běžci se dokonce připravují na horko v sauně, kde klikují či se protahují.

Při svoji přípravě na ultramaraton se nesnažte zaměřit pouze na samotné běhání a trénink. Soustřeďte se i na celkovou životosprávu, dostatek spánku a v průběhu náročných dlouhých běhů nezapomeňte tělu dodávat dostatečné množství cukrů a minerálních látek. Důležité je i vyzkoušení nejrůznějších zdrojů energie, abyste při závodu věděli, jestli vaše tělo snese gel nebo meloun nabízený na občerstvovací stanici.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: