Běžecký trénink očima dětí

Běžecký trénink očima dětí

Někdy je dobré se na trénink podívat právě z druhé strany a u dětí je taková sonda obzvlášť zajímavá. Desetiletá běžkyně popisuje, jak trénuje a jestli ji to baví.

Jak probíhá dětské trénování? Tážete se, jak své dítě trénovat? Tady máte odpověď a přímo z pohledu dítěte. Nejdůležitější je, aby to dítě bavilo, nenutit ho do toho, co nechce, i když má dítě talent!!

Trénování na stadionu

Já se své trénování většinou začnu rozcvičkou nebo abecedou. Po krátké rozcvičce si dám třeba dvě kolečka na rozklusání. Pak si zkusím zaběhnout tři kolečka a na každé rovince naplno sprintem. A zase jedno kolečko na vyklusání, abych si odpočinula. Po každém kolečku se napiji. Na každém tréninku je nejlepší si zaběhnout něco na čas, já většinou běhám kilometr. Na konci mě čekají dvě kolečka výklus.

Trénování venku

Začátek zase zahájíme abecedou. Pak si označím nějaké malé kolečko a vyklusám se. Potom třeba oběhnu půlku lesa. Většinou běhám po vyšlapaných cestičkách, po lesních cestách jenom občas a po betonu skoro vůbec. Prostě probíhá podobně jako na stadionu, jen s tím rozdílem, že netrénuji sprinty, ale třeba běh osmset metrů. Neběháme jen v lese, ale i kolem řeky, kolem polí a luk atd.

Zkrátka mě trénink baví (pokud nejsem unavená).

Na závodě

Před závodem je každý nervózní. Vždycky mi na to pomáhá rozcvička, protahování nohou, které se mi tak klepou, a další protahovací cviky. Taky je potřeba se rozběhat, když jste na závodě, kde běžíte víc než tři sta metrů (něco jako sprint), je nejlepší se rozehřát, takže si dám několik, naplno zaběhnutých sprintů. Když mám běžet třeba kilometr moc se neunavuji, ale rozběhám se.

Start nenávidím, hlavně vystřelení z pistole, je to pro mě šok. I když jsem poslední, jsem na sebe pyšná, že jsem to uběhla, na některých závodech dostávají odměnu všichni. Po závodě skoro vždycky odpočívám.

Běhání z pohledu dětí

Pro některé je to vážný sport, na který se musí trénovat a pro některé to je zase odpočinek. Těžko říct, já si nemyslím ani jedno ani to druhé, je obtížné odhadnout, jak si to kdo myslí. Někteří jsou v tomto sportu vážně dobří, třeba U.Bolt nebo J.Kilian, ti na to možná měli talent a asi ho využili, jak vidíte, ale nikdo tu není věčně, takže je na vás, jestli chcete být nástupci U.Bolta či J.Kiliana. Vyberte si sami…

Karolína Gladišová, 10 let

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: