Achensee – běžecký ráj kolem „Tyrolského moře“

Achensee – běžecký ráj kolem „Tyrolského moře“

Jedinečná krajina, horské kulisy i skvělé podmínky, tvoří z Tyrolska ideální oblast pro běhání. Centrum se nachází u jezera Achensee, kde mohou zdolávat na 183 vyznačených tras vedoucích nejen kolem jezera, ale i mezi alpské vrcholky.

Pět malebných míst (Pertisau, Maurach, Achenkirch, Steinberg a Wiesing) kolem křišťálově čistého jezera Achensee, impozantní pohoří Karwendelgebirge a Rofangebirge, nabízí díky pestré krajině a krásným výhledům skvělé podmínky pro běh i nordic walking. Na své si přijdou jak začátečníci, kteří mají k dispozici krátké okruhy v mírném terénu, tak i pokročilejší běžci. Ti si mohou zvolit středně těžké tratě. Všechny tratě jsou nejen perfektně označeny a i zaměřeny přístroji GPS.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Celá lokalita nabízí více než 183 kilometrů běžeckých tras, které jsou vedeny kolem pobřeží jezera, údolími i horami, tvoří Tirols Sport- & Vitalpark, jež se řadí k nejhezčím běžeckým oblastem v Alpách. Na 23 vyznačených, částečně kombinovatelných trasách, mohou běžci zlepšovat svoji běžeckou techniku. 19 tras z celkových 23 je vhodných i pro milovníky nordic walkingu.

Běžecké trasy: 183 kilometrů označených tras, 23 označených, částečně kombinovatelných okruhů

Nodic Walking: 19 z 23 tras jsou vhodné také pro nordic walking

Mapky s běžeckými trasami obdržíte zdarma v informačních střediscích turistických spolků ve všech obcích regionu.

Všechny běžecké trasy jsou barevně označeny a rozděleny podle obtížnosti, a to následovně: černá pro těžké (78 kilometrů), červená (78,5 kilometrů) pro středně těžké a modrá pro lehké tratě (26,5 kilometrů). Společně s běžeckou kartou, kterou dostanete v informačních centrech v jednotlivých městech, vám tak ulehčí orientaci v síti jednotlivých okruhů a běžeckých možností.

Zdatnější běžci a fanoušci trailu a skyrunningu mohou změřit síly i s alpskými vrcholky. A to třeba po horské trase, která vede ze čtvrti Buchau v obci Maurach přes chatu Dalfaz Alm, do výšky 1.692 metrů až k chatě Erfurter Hütte v pohoří Rofan v nadmořské výšce 1.831 metrů n.m.

Tyrolská legenda – Karwendelmarsch

Kolem jezera Achensee se koná každoročně také několik běžeckých závodů. Už legendárním závodem je prázdninový Karwendelmarsch, který se letos koná 29. Srpna. Na horské běžce čeká 52 kilometrů v horské krajině pohoří Karwendel mezi obcemi Scharnitz a Pertisau. Karwendel malou částí zasahuje do německého Bavorska v blízkosti Garmisch-Partenkirchenu, na jeho jihu leží hlavní město Tyrolska Innsbruck a na severu cíl běhu, jezero Achensee, které je také nazýváno klenotem Tyrolska.

Karwendelmarsch je pro Rakušany opravdovou legendou, po pár metrech od startu opustí běžci Scharnitz a s ním také civilizaci. Skoro celý závod se běží po horských pěšinách, mimo obydlená místa, po cestách, o kterých by se chvílemi mohlo klidně říct, že jsou určeny jen pro horské kozy. Běh v horách je to stavu mysli a touze po volnosti v přírodě. A to právě oblast kolem jezera Achensee dokonale splňuje.

Achenseelauf – závod nejkrásnějším údolím

Ani na podzim běžecká sezona kolem jezera Achensee nekončí. Nejkrásnější panoramatická trasa je dějištěm závodu Achenseelauf, 23,2 kilometrů dlouhém běhu náročným terénemokolo celého jezera. Běžci vyběhnou z Pertisau a vydají se dále směrem Maurach a poté podél břehu jezera až do obce Achenkirch. Po druhém břehu se běžci dostanou přes náročný výstup k chatce Gaisalm, opět do Pertisau.

Tyrolsko očima běžce

Tyrolský běžecký svět láká pestrou škálou tras, stačí si jen vybrat délku, náročnost i povrch, po kterém chcete běžet. Třeba horolezecký ráj, region Imst, je protkán hustou sítí turistických stezek, a to v celkové délce 360 kilometrů. Na své si tak přijdou jak zapřisáhlí „rovinkám“, tak i fanoušci trailů a vysokých kopců.

Další zajímavou běžeckou lokalitou je Orlí stezka, dálková trasa vedoucí napříč Východním Tyrolskem. Většina etap vede v nadmořské výšce mezi 2000 a 2500 metry nad mořem, při běhu si tak můžete nejen užít panoramatické výhledy na alpské štíty, ale i pocit z běhu v kopcovitém terénu.

Příznivci kopců a obtížných trailů si oblíbí Kitzbühelské Alpy, na jedné straně vápencové masivy Wilder Kaiser, na opačné zase národní park Vysoké Taury. V Kitzbühelu máte třeba možnost zdolat i proslulou sjezdovku Streif na Hahnenkammu v opačném směru (celkové převýšení 876 metrů na necelých 5 kilometrů). Popřípadě si zaběhnout „sebevražedný“ běh na vrchol Kitzbüheler Horn. Po 9,5 kilometru dlouhých asfaltových serpentinách s převýšením 1210 metrů dorazíte na bezmála dvoutisícovou horu, na níž se nalézá cíl každoročního závodu v běhu do vrchu, který se letos koná 24. srpna.

Zcela jiné Tyrolsko můžete zažít v oblasti Alpbachtal Seenland, kde se už na první pohled mění ráz krajiny. Horské štíty se mění v kopečky a rozlehlé pastviny nabízející nepřeberné množství turistických tras, na kterých každému běžci srdce zaplanou.

Informace běžecký závod Achenseelauf

datum: sobota, 5. září do neděle, 6. září 2015

místo: Pertisau

Program:

sobota, 5. září 2015:

16.30 hodin běh pro děti Achensee-Kinderlauf 0,5 až 2,5 km

17.30 hodin běh Achensee-Fitnesslauf na trase 10 km

neděle, 6. září 2015:

10.00 hodin štafetový závod pro dva běžce Achensee-Staffellauf na trasách 14 nebo 9,2 km

10.00 hodin běžecký závod Achenseelauf okolo celého jezera 23,2 km

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: