Běžecké knihy aneb běžcova povinná četba

Běžecké knihy aneb běžcova povinná četba

Běhat můžete i v noci, ale dlouhé zimní večery jsou ideální na čtení a odpočinek. Zároveň vás inspirují a povzbudí při náročném tréninku v přípravném období.

Přečtěte si o běžeckých osudech, výkonech a zkušenostech, přečtěte si příběhy psané nejlepšími. Přinášíme seznam knih, které vás budou inspirovat a budete mít problém se od nich odtrhnout. Tak příjemnou zábavu 🙂

Vlastní běžecký cíl nebo sen je velmi důležitý. Pokud ho totiž máte, můžete si ho i splnit, ale potřebujete k tomu i zkušenosti a vědomosti. Proto nejen běhejte, ale i čtěte a vzdělávejte se. Více v sekci běžecká literatura.

Born to Run (Zrozeni k běhu)

Klasika, kterou asi není nutno více představovat. Lehce smyšlený, ale o to zábavnější příběh o výpravě amerických ultra běžcl na legendární závod s Tarahumary v Mexických měděných kaňonech. V příběhu vystupují reálné postavy, z nichž jednou je slavný americký běžec Scott Jurek. Zajímavostí je, že se nejspíš tato kniha dočká filmového zpracování.

Knihu si můžete zakoupit v eshopu nebo také ihned ke čtení v elektronické verzi.

Ti, kteří utíkají pěšky

Česká kniha od autora, cestovatele a běžce Milana Daňka, který se snaží na pravou míru uvést, jak to ve výše zmíněných Měděných kaňonech bylo doopravdy. V knize nejdete podožená fakta, historii, ale také příběh české výpravy o cestě na závod Ultra Caballo Blanco, jejíž součástí byl Dan Orálek, Alena Žákovská, sám autor Milan Daněk a další. Úryvky si můžete přečíst na našem webu,

Knihu můžete zakoupit v eshopu nakladatelství Jota.

Můj dlouhý běh

Další kniha z české dílny o životním příběhu Dana Orálka. Kniha vypráví o jeho životě, který je spojen s běháním. Americký Badwater je jedním z nejtěžších závodů světa a Dan je jeden z mála, kterým se ho podařilo dokončit.

Knihu můžete zakoupit přímo od autora dokonce s vlastnoručním podpisem Dana Orálka. Dostupná je také v audio verzi.

Kam bych tak běžela

Ivana Pilařová běžela maraton snad v každé zemi. V knize popisuje své zážitky a příhody při běhání maratonů po celém světě. V extrémním horku či zimě, v horách, v největších megalopolích, prostě všude.

Koupit ji můžete například v e-shopu běžecké prodejny Trailpoint.

O čem mluvím, když mluvím o běhání

Slavný japonský autor, Haruki Murakami, je také běžec. Jeho cesta k běhu je zajímavá. Rozhodnout se ze dne na den, že budete běhat denně 10 km je náročné, ale s pevnou vůli zvládnutelné. Vydat se ale na nejdelší a nejnáročnější běhy světa už není pro každého.

Kniha je k zakoupení ve všech knihkupectvích nebo v e-shopech.

Běhej nebo zemři (Correr o Morir)

Kilian Jornet popisuje své běžecké začátky. Pevná vůle a neskutečně silná chuť po vítězství ho dostala až na stupně nejvyšší. Jeho život je provázaný s horami víc než život kohokoliv jiného. Zaručeně vás zvedne z křesla.

Knihu je možné zakoupit zde.

Běhání s Keňany

Autor se pokouší přijít na to, proč jsou Keňané nejlepší běžci světa. Vydává se tedy do jejich rodné země, kde žijí a trénují. V čem tkví jejich vytrvalecké schopnosti? Je to talent nebo jen tvrdý trénink? A je pro Keňany běh vůbec radost?

Knihu lze zakoupit zde.

Rychlejší než blesk

Není to vytrvalec, ale je to silná osobnost se vším všudy. Nejrychlejší muž světa, Usain Bolt, popisuje svůj příběh a zákulisí ze světa atletiky. Inspirující a trošku z jiného soudku.

Knihu lze zakoupit zde.

Jez a běhej

Scott Jurek tentokrát ve své knize popisuje celý svůj životní příběh. Christopher McDougall velmi poutavě převypráví Scottův životní příběh vč. vztahů a jeho přerodů. Být veganem a dosahovat nadlidských výkonů je v podstatě životní filozofie. Na konci knihy nebudete chtít, aby to už končilo..

Knihu lze zakoupit zde.

Hledání Ultra

Rich Roll sice není běžec, ale tato kniha vás pohltí po několika stránkách. Chuť něco dokázat a vytrvalost, s kterou si zatím jde, je neuvěřitelná. Ne jeden z nás se v průběhu života změnil, tahle změna vám ale bude bližší, než si myslíte. Znáte Ultramana? Napadají vás šílené nápady, jak něco přeběhnout, zaběhnout překonat? Pak s Richem máte hodně společného!

Knihu lze zakoupit zde.

TIP REDAKCE: Maraton a jiné pošetilosti

Luboš Brabec popisuje velmi humornou formou své běžecké zážitky a historky. Jak se běžcem stát a jak jím dále být. Běhání je zábava a pro mnohé vždy zůstane.

Knihu lze zakoupit zde.

TRÉNINKOVÝ TIP: Tréninková bible pro triatlonisty

Pokud chcete kvalitní čtení o běžeckém tréninku, pak doporučuji Tréninkovou bibli pro triatlonisty. Opravdu kvalitní a vědecky podložené tréninkové metody a postupy s vysvětlením proč a jak trénink provádět vám orzšíří Obzory, jak funguje lidské tělo a jeho fyzická příprava.

Knihu lze zakoupit už i v českém překladu např. zde.

Sama jsem četla z těchto knih všechny a rozhodně doporučuji české tituly od Milana Daňka a Luboše Brabce. Z amerických titulů nedám dopustit na knihy Jez a běhej a Ultra a dál.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: