Jak účinně a proč vůbec běhat v parném létě

Jak účinně a proč vůbec běhat v parném létě

Když se řekne léto, mnohého z nás okamžitě napadne sluníčko, krásně azurová obloha bez mráčku a pohoda někdy u vody. Pro běžce zvláště paráda, vždyť stačí navléci triko a trenky a hurá na běh. Jenže tropické teploty nad 30 °C už takovým vítaným společníkem na běh rozhodně nejsou.

Na vyšší teploty je nutné si přivykat postupně

Podle posledních předpovědí významných odborníků v oblasti meteorologie, se máme postupně připravit na skutečnost, že v následujících letech stoupne počet extrémně horkých dnů (teplota nad 35 °C) na více než 50 ročně. Takže pro nás běžce to znamená, ať chceme nebo ne, dobře se na tuto situaci připravit. Jak v takových vysokých teplotách účinně běhat?

Mnoho lékařů, ale i v odborných příručkách o běhání, nám radí, se těmto vysokým teplotám vyhýbat a chodit běhat raději za brzkého ranního rozbřesku nebo naopak za pozdního večera, kdy je teplota pro náš organismus již přijatelnější. Jenže pak máte naplánovaný závod se startem okolo poledne a stejně vás běh na ostrém sluníčku a vysoké teploty neminou. Jak se na vše správně připravit?

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Jak lze i v horku běhat účinně

Ze svých mnohaletých zkušeností doporučuji, se na tuto skutečnost cíleně připravit. Postupně, jak se zvyšuje teplota ovzduší, je dobré uskutečnit svůj běh (trénink, regenerační běh) v době, kdy sluníčko už velmi připaluje. Nejprve zkusit běžet 20 minut, druhý den 30 minut, a příště třeba i hodinku. Vaše tělo si na náročné podmínky začne pomalu zvykat a věřte, že brzo získá vůči tomu vysokou odolnost. V tomto nastaveném trendu bych pokračoval i nadále. Doporučuji ale dodržovat nepsané pravidlo. Místo dlouhého a pomalého běhu, volte v horkém počasí obrácenou variantu, a to intenzivnější běh po kratší dobu cca 45 minut.

TIP: Přečtěte si také článek o tom, jak správně využívat doplňky stravy. Zejména v létě je totiž důležité dodržovat pitný režím se správným poměrem minerálů.

Důležité je ale dodržovat všechna základní doporučení

Samozřejmě vše je možné za dodržování základních pravidel pro běh v teplém či horkém počasí. Občas je dobré si tyto věci znovu ve stručnosti připomenout, i když už to asi znáte nazpaměť. Dodržovat zvláště pitný režim, zajistit příjem potřebných minerálů, které pocením odcházejí z těla pryč, používat velmi prodyšné oblečení, ošetřit nezakryté části těla vhodných krémem s potřebných UV faktorem. I když při běhu je důležité, aby tělo dýchalo, a to i na hlavě, tak pokrývka hlavy není vůbec na škodu. Těch doporučení je opravdu spousta, tak alespoň jsem připomněl ty hlavní a nejdůležitější.

Proč vůbec v horku běhat

Už jsem to malinko nakousl v úvodu článku. Naše tělo si potřebuje zvyknout na určité podmínky, v tomto případě na ty povětrnostní, které zrovna venku panují. Když přijdou na podzim první mrazíky, tak nám také nějakou dobu trvá, než si přivykneme. Přesně to samé platí i o velmi vysokých teplotách. Postupných pohybem v teplém počasí se i naše tělo dobře adaptuje a zážitek z běhu je pak více než příjemný.

Běh v parném létu jako forma meditace

Právě pohodový běh v letním počasí, kdy sluníčko stojí hodně vysoko, navíc blankytně modré obloha, je přece dokonalé naplnění poslání běhání. Ano, opravdový běžec vyběhne za každého počasí, namítnete. Souhlasím, ale přesto běh v krásném letním období má své osobité kouzlo, co říkáte?

Sluníčko je odjakživa nositelem pozitivní energie a mnozí z nás z něho čerpají sílu, kterou potřebují pro svůj sportovní výkon, a nejen ten. Hodně energie je potřeba i pro osobní či pracovní rozvoj. Pro mnohé se tak běh v teplém slunečném počasí stává jakousi meditací, zdrojem nápadů, hledáním řešení problémů či jen vylepšením nálady po náročném dnu. Nehledejme v běhu jen ten sportovní aspekt, ale chtějme i přidanou hodnotu, což mám například několikakilometrový běh, navíc za krásného slunečného počasí, vrchovatě nabízí. Není to ostatně ten hlavní důvod, proč jsme začali pravidelně běhat? Tak je třeba v tom pokračovat …

Veškeré poznatky či názory, které v tomto článku uvádím, jsou vyzkoušeny na základě svých dlouholetých zkušeností, získaných pravidelným běháním na výkonnostní úrovni.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: