Nevíte si rady s tréninkem na trail? Přečtete si náš souhrn tipů!

Nevíte si rady s tréninkem na trail? Přečtete si náš souhrn tipů!

Silnice už vás nebaví? Vydejte se na traily! Přinášíme kompletní přehled všeho podstatného od tréninkových rad přes tipy a rady, co budete v pořádném terénu a tréninku na něj potřebovat.

Trailových závodů v termínovce vyrostlo jako hub po dešti! Pokud se letos na nějaký chystáte, rozhodně si přečtěte našeho průvodce, který vám prozradí všechno, co je potřeba vědět o tréninku terénu!

Trénink kopců a specifika terénu

Základem úspěchu i v terénu je síla a rychlost, k té vám jednoznačně dopomůže intervalový trénink. Návod najdete v článku základy intervalového tréninku – bolí, ale pomáhá. Výborným tréninkovým prvkem na sílu, a tedy nepřímo i rychlost je trénink kopců. O tom se dočtete v článku specifika běhání kopců – jak trénovat. Nejen pro začátečníky se bude hodit dvojice článků o běhání v terénu běhání do kopce a běhání z kopce, které vás navedou k efektivnímu tréninku i díky přiloženým videím.

Dalším významným prvkem, který výrazně pomůže výsledkům nejen v terénu je fartlek. Dočtete se o něm v článkuběhání v terénu – fartlek a jeho využití v tréninku.

Pokud byste se chystali vyloženě do hor, nevynechejte článek specifika běhu v horách.

Lokality, trasy

Co to vůbec ten trailový povrch je? Při výběru lokalit pro trailový povrch pomůžečlánektrailový trénink.Stále si nejste jistí, že chcete upustit od svého starého známého, oblíbeného povrchu? Třeba vás přesvědčíme v článku proč střídat běžecké povrchy.

No jo, ale co když žiju ve městě a do pořádné přírody to mám daleko, ptáte se? Není třeba zoufat, přečtěte si kouzlo city trailu, kde poradíme, jak najít zábavný trail i ve městech.

Pokud byste naopak rádi zkusili nějaký ten horský trail, pak vás navede článek nejlepší horské běžecké lokality v ČR očima běžců.

TIP: Nevíte, kde trénovat? Poradí Salomon běžecké trasy! Najděte si trasy v okolí vašeho domova i v zahraničí nebo přidejte vlastní tip!

Motivace

Pokud se zrovna nacházíte v bodě tréninku, kde vám chybí motivace, podívejte se například na článek s videem o krásách horskébo běhu. Pomůže také inspirativní čtení o příběhu Honzy Procházky od trailu k orientačnímu běhu aneb cesta tam a zase zpátky.

Bezpečnost a zdraví

Určitě už jste také byli svědky nekončících debat o tom, jaký povrch běžcům víc svědčí a kde hrozí víc zranění. Jak už to bývá, v kategorii bezpečnosti není jednoznačného vítěze, připravili jsme si pro vás článek kde hrozí větší nebezpečí – na silnici nebo v terénu, kde vedoucí týmu vodičů RunCzech Jirka Mašek popisuje klady a zápory obou povrchů s ohledem na bezpečnost. Pokud stále nejste přesvědčení, proč je běh v terénu lepší, přečtěte si článek 7 důvodů proč je běh v terénu zdravější než běh po silnici.

Výbava

Do pořádného terénu rozhodně patří běžecké hole! Přidají na efektivitě běhu a v opravdu náročných úsecích pomohou ušetřit energii s pomocí rozložení síly. S výběrem pomůže článek Runningové hole aneb skvělý pomocník nejen v náročném terénu. Dobrým pomocníkem jsou ale pouze za předpokladu, že je umíme správně použít, v opačném případě jsou pouze mrtvou váhou. Povinnou četbou je tak článek jak správně běhat s běžeckými holemi.

Boty do krosu s trailovou podrážkou najdete v sekci recenzí. S výběrem vám pomůžou osobní zkušenosti našich recenzentů.

Termínovka

Bloumáte marně internetem a nevíte, který závod se koná ve vámi preferovaném čase a poblíž vašeho domova? Nebo byste chtěli objevit závody ve vašich oblíbených koutech Republiky? Podívejte se na naší termínovku, kde si můžete vyfiltrovat potřebné požadavky od vzdálenosti a povrchu přes datum a další a vyberete si ideální závod pro vás, kde si trail opravdu vychutnáte!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: