TOP 10 trailových závodů světa

TOP 10 trailových závodů světa

Ačkoliv trail running jako takový je poměrně mladým sportem, existuje v dnešní době mnoho již zavedených a věhlasných závodů po celém světě od Alp až po Nový Zeland či americké Colorado. Jaké jsou ty nejlepší horské či trailové závody světa?

Ve světě horských běhů je již pár závodů s dobrým jménem, které si zaslouží vyzdvihnout a to z různých důvodů. Může to být extrémní náročnost (Hardrock), proslulost (UTMB), technická náročnost terénu (Trofeo Kima), tradice a historie (Western States) či popularita organizátorů (Kilian Jornet a jeho Tromso Skyrace).

Dolomites Skyrace

Dolomites Skyrace je zavedenou klasikou světové skyrunningové série pyšnící se unikátním výběhem na 3152 mnm vysokou horu Piz Boe. Jedná se opravdu o čistokrevný skyrunning, kdy běžci začínají v Canazei, po sjezdovkách a skalních stěnách přes známé Passo Pordoi vystoupají na technický vrchol, aby následně sbíhali z druhé strany hory opět dolů do Canazei.

Video ze závodu: https://www.youtube.com/watch?v=Zpryz4t9Fq8

Hardrock 100

Hardrock je bez diskuze jedním z nejtěžších horských závodů na světě. Kromě vražedných specifik trati (100 mil / přes 10000 nastoupaných metrů) zde hraje roli zejména technická náročnost a nadmořská výška. Na značné části trati se běžci pohybují ve výšce nad 4000 mnm. Závod je náročný i z hlediska občerstvování a navigace. O náročnosti vypovídá nový rekord Kiliana Jorneta z minulého roku, který má hodnotu 22 hodin 41 minut (vítězný čas na UTMB bývá o více než 2 hodiny rychlejší).

LA DIAGONALE DES FOUS 173 KM

Další z extrémně náročných terénních stomílovek, která je unikátní zejména netradiční polohou závodu. Závod se odehrává na ostrově Reunion Island v Indickém oceánu. Svoji roli zde hraje specifické klima, stejně jako neuvěřitelní fanoušci po celé trati. Každý rok v době závodu nežijí obyvatelé Reunionu ničím jiným, než právě probíhajícím extrémním závodem, který se každoročně těší z velmi silné konkurence těch nejlepších ultraběžců na světě.

Sierre-Zinal

Sierre-Zinal je další závod ze skyrunningových klasik odehrávající se ve švýcarských Alpách. Jedná se o závod, na kterém v minulosti dokázali zanechat větší stopu i čeští běžci v čele s Ankou Strakovou, která závod dokázala 4x vyhrát a stále drží ženský rekordní čas. Na 31 kilometrech běžci nastoupají 2200 metrů.

Trofeo Kima

O Trofeo Kima se říká, že je to jeden z technicky nejnáročnějších závodů na světě. Běžci překonávají na 52 kilometrech 4200 výškových metrů, nicméně nejtěžší je právě skalnatý terén, který je dokonce v některých místech zajištěn horolezeckými lany. Unikátnost závodu dokládá i to, že se koná jednou za dva roky a na start je připuštěno pouze 250 závodníků.

Tromso Skyrace

Nejmladší závod v sérii skyrunningu, který proslul hlavně díky hvězdné dvojici (Kilian Jornet a Emelie Forsberg), kteří závod v norském Tromso pořádají. Běžci vědí, že Kilian a Emelie jsou zárukou pořádného horského zážitku a proto byl letos závod extrémně rychle vyprodán.

Video z prvního ročníku závodu: https://vimeo.com/106592050

Ultra Pirineu

Ultra Pirineu je zhruba 110 kilometrů dlouhý závod, který je letos po pauze opět vypsán v rámci světové skyrunningové ultra distance. Závod s převýšením téměř 7000 metrů se odehrává v na krásných hřebenech španělské strany Pyrenejí. V minulosti zde bitvu svedli například Kilian Jornet a Anton Krupicka.

UTMB

Ultra Trail du Mont Blanc asi netřeba představovat. V současnosti nejpopulárnější trailový závod na světě obíhá masív nejvyšší hory Evropy Mont Blancu. S populárností závodu je spojena i v současné době mírná kontroverze ohledně pořádání závodu, kdy se stále zvyšují požadavky kvalifikačních bodů a mnozí odborníci ze světa trailu v tom vidí především komerci. Nic ale závodu nevezme krásy Alp v okolí Chamonix.

Western States

Závod Western States 100 nevyčnívá svými parametry, horskými štíty či náročností, naopak je považován za jeden z více běhatelných stomílových trailů na světě. Nicméně jeho kouzlo spočívá zejména v historii i tradici. Tento závod je totiž nejspíše nejstarší trailovou stomílovkou na světě a trasa mezi olympijským Squaw Valley a kalifornským Auburnem každý rok láká nesmírně kvalitní startovní pole.

Zegama

Horský maraton Zegama nemůže v tomto seznamu chybět. Tradiční “otvírák” světové skyrunningové sezóny láká ty nejlepší horské běžce světa především svojí nezaměnitelnou atmosférou. Pro Španěly je závod doopravdy sportovním svátkem a do okolních hor se vydávají podpořit běžce celé rodiny. Letos se Zegama běží jako mistrovství Evropy ve skyrunningu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: