Na legendárním Western States 100 opět nejrychlejší Rob Krar, v ženách Magdalena Boulet

Na legendárním Western States 100 opět nejrychlejší Rob Krar, v ženách Magdalena Boulet

Na nejstarším stomílovém závodě na světě, legendárním Western States v americké Kalifornii, dokázal o víkendu zopakovat své vítězství z minulého roku Rob Krar (The North Face). Krar zvítězil opět velmi rychlým časem pod 15 hodin. V ženách ho napodobila Magdalena Boulet.  

Western States – legenda mezi ultratraily

Western States. Tento závod je pro každého milovníka ultratrailu závod s velkým Z. Western States 100 sice nevyčnívá svými parametry, horskými štíty či náročností. Naopak je považován za jeden z více běhatelných stomílových trailů na světě. Nicméně jeho kouzlo spočívá zejména v historii i tradici. Tento závod je totiž nejstarší trailovou stomílovkou na světě a trasa mezi olympijským Squaw Valley poblíž jezera Lake Tahoe a kalifornským Auburnem každý rok láká nesmírně kvalitní startovní pole.

Historie závodu sahá do sedmdesátých let, kdy se na této trase konaly dálkové závody na koních. V roce 1974 však pionýr ultra běhání Gordy Ainsleigh vyzkoušel, zda tu samou porci 100 mil dokáže zvládnout i lidské tělo v čase pod 24 hodin. Dokončil za 23 hodin a 42 minut, čímž zasadil hlubokou tradici tohoto unikátního závodu.

Extrémní horka a rychlá trať

Trasa Western States je zejména v porovnání s evropskými horskými traily opravdu netypická. Svoji roli hraje každý rok extrémní kalifornské horko, stejně jako vysoká nadmořská výška startu. První kilomerty závodu běžci nasbírají největší převýšení. Z olympijského Squaw Valley na Emmigrant Pass je na 6 kilometrech čeká 750 výškových metrů. Až poté začíná ten rychlý a běhavý Western States, což dokládají časy vítězů kolem 15 hodin. Především v porovnání s UTMB či Hard Rock 100, kde se časy pohybují nad 20 hodin, je Western States skutečně více běžecký.

Rob Krar dokázal zopakovat loňské vítězství opět v čase pod 15 hodin

Poslední roky jsou na Western States ve znamení extrémně rychlých časů. Zatímco pár let zpátky stačilo k vítězství zaběhnout čas kolem 16-17 hodin, poslední 3 roky se běhají časy dokonce pod 15 hodin. Ne jinak tomu bylo i letos, kdy svoje vítězství z minulého roku zopakoval Američan Rob Krar časem 14:48. Pouze dvě minuty mu chyběly k překonání traťového rekordu Timmyho Olsona z roku 2012.

Krar o svém vítězství rozhodl kolem 60. míle, kdy roztrhal do té doby vedoucí skupinku a postupně si vybudoval až 20 minutový náskok. Na stupních vítězů ho doplnili Seth Swanson (15:17) a Jared Hazen (15:37).

Magdalena Boulet i přes bloudění na trati vyhrála o více než 15 minut

Mezi ženami byly hlavními adeptkami na vítězství především obhájkyně prvenství z loňska Stephanie Howe, Nikki Kimball či právě vítězná Magdalena Boulet. Ta se na 30. míli ztratila a zaběhla si na několik kilometrů. Nevzdala se a svoje manko na soupeřky na dalších kilometrech smazala, přičemž stejně jako Krar v mužích si i ona rozhodující náskok začala budovat po 60. míli.

Do cíle doběhla jako dvacátá v celkovém pořadí a zaslouženě brala vítězství časem 19:05. Druhá v cíli byla Kaci Lickteig (19:20) a stupně vítězů uzavřela loňská vítězka Stephanie Howe (19:32).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: