Březinská padesátka očima pořadatele

Březinská padesátka očima pořadatele

Před časem jsme se rozhodli oživit slávu Březinské padesátky, kultovního běžkařského maratónu, který v osmdesátých letech spolu s Jizerskou padesátkou patřil mezi nejvýznamnější akce zimní sezóny. Sněhové podmínky na Vysočině bohužel v posledních letech lyžařům moc nepřejí, tak nás napadlo uspořádat letní běžeckou variantu, která by de facto kopírovala trať slavného závodu.

No a první ročník Březinské 50 je za námi. A teď už to můžeme říci, bylo to super, a vše se vydařilo. A pokud něco přeci jen zaskřípalo, následující krok už zase byl v pořádku a zbyla jen poznámka v bloku jako ponaučení na příští rok. Tady pár čísel…

Ve finále se sešlo na startu 15 žen a 38 mužů. V limitu dorazilo do cíle 50 účastníků, z toho pouze 10 borců využilo možné zkrácení trasy na 35 km. Ostatní se rozhodli poprat s 50 kilometry. Vítězové jsou tito:

ŽENY
1. Jana Brýdlová 6:35:39
2. Andrea Stejskalová 6:35:43
3. Katka Trněná 6:40:42

MUŽI
1. Milan Beneš 5:08:12
2. Jan Tojnar 5:33:33
3. Patrik Stehno 5:35:10

Tímto velice gratulujeme a klaníme se za super výkon! Zbylé výsledky doplníme po vyjasnění několika detailů co nevidět na náš facebookový profil.

Závodníky na trati čekalo pár nečekaných úskalí

Protože ale závod dělají všichni, vítězové i poražení (i když poražení v tomto závodě nebyli), pořadatelé i sponzoři, rádi bychom se s vámi podělili o naše postřehy, to abyste si připomněli, nebo se naladili na atmosféru.
Tak předně, celá trasa se značila den předem, to aby byla čerstvá a eliminovaly se všechny možné zásahy na trase od nenechavých prstů nepřejících lidí. To se bohužel nepodařilo, už na trase Lucký vrch – Pustá Kamenice si někdo se značením pohrál, a nejenže ho strhával, ale dokonce ho začal značit někam mimo trasu na jinou cestu. Neuvěřitelné, nicméně pokud se mu díky tomuto dobře usínalo, za pořadatele mu to moc přejeme. Zjistilo se totiž, že naši závodníci nejsou z cukru a že je to nerozhodí. Všichni nakonec proběhli v pořádku. A skousli i to zaběhnutí si o pár kilometrů více. Další problém se značením byl Buchtův kopec, kde došlo k mýlce, a místní skauti nám všechno značení posbírali, netuše, že jsou to naše fáborky. Tuto proměnnou jsme opravdu do našeho plánováni nezahrnuli – a opět se projevila bojovnost našich borců, kteří přes Buchťák prostě nějak do Březin přelezli. Sice to prodlužovalo jejich čas, rozhodně ale zhodnocovalo jejich výkon. V našich očích jste všichni borci, díky za ty úsměvy v cíli přes to všechno!!

Někteří museli během závodu i kojit

Míra bojovnosti byla vidět všude, na předních pozicích, uprostřed startovního pole, i na konci. I přes značnou bolest některých členů (a zřejmě následně ojedinělé zkušenosti s lentilkou značky BRUFEN 400) si poslední skupinka o šesti lidech a jednom psovi došla cílovou uličkou pro uznalé poplácání po zádech půl hodiny před limitem, a to ve 20:30 hod. Respekt! Ještě teď mi v uších zvoní přesný harmonogram jedné účastnice, která musela být v určitou chvíli na určitém místě, aby mohla nakojit svého potomka

Rádi bychom tímto poděkovali i všem organizátorům, kteří dobrovolně absolvovali maraton porad, instrukcí a práce, aby nakonec odevzdali vše v den závodu pro zajištění jeho hladkého průběhu. Děkujeme také obci Březiny v čele s panem starostou Tomášem Dudkem, kteří nám poskytli perfektní zázemí pro závod. Tomášovi děkujeme za stylové odstartování závodu prásknutím nafouknutého balonku.

Všem závodníkům děkujeme za účast a přejeme, ať vám to běhá nebo chodí stále stejně dobře nebo lépe, a budeme se za rok těšit na shledanou.

Přečtěte si pohled na Březinskou padesátku očima jednoho ze startujících.

Sestřih ze závodu:

Autorem článku jsou:

Michal Pazdera a Honza Fulík, hlavní organizátoři Březinské 50

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: