VÝŽIVA

Quinoa, obilovina nabitá energií

Quinoa, obilovina nabitá energií

Quinoa nebo také merlík chilský je přirozeně bezlepková obilovina, kterou pěstovali již Indiáni v jihoamerických Andách, kde byla zároveň jejich základní potravinou a nazývali ji matkou obilí.



Nejlépe se jí daří v nadmořských výškách kolem 3500-4000 metrů nad mořem a dorůstá výšky zhruba dvou metrů. I když se používala a dnes opět používá jako obilovina, botanicky patří do čeledi laskavcovitých stejně jako špenát nebo řepa.

A její úžasné vlastnosti?

Je naprosto výborným zdrojem vápníku a bílkovin. Také má vysoký obsah hořčíku, železa a fosforu, vitamínu E, thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, a je zdrojem i draslíku a zinku. Také je bohatá na vlákninu, protože se jedná o celozrnnou obilovinu. Semínka Quinoy obsahují 65 % sacharidů, 23 % esenciálních bílkovin,, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

Quinoa v sobě nese všech osm základních aminokyselin, čímž je výjimečná oproti obilovinám jako je pšenice, oves nebo ječmen. Těchto osm základních aminokyselin obsahují zejména potraviny živočišného původu. Ale najdou se potraviny i z řad přírodních jako sója, amarant nebo konopná semínka. Proto se dá použít jako plnohodnotná bílkovina. Podle čínské dietetiky Quinoa podporuje ledviny.

Použití v kuchyni

Může se používat jako příloha buď samotná nebo třeba smíchaná s rýží. Jako zavářka do polévek, přísada do kaše atd. Je dobrá jak na slano tak na sladko. K dostání jsou už i sušenky a tyčinky s obsahem quinoy nebo také quinoové mléko. A výborná je i quinoová mouka, kterou přimícháme do těst k obohacení právě o minerály a bílkoviny nebo jí zahustíme omáčku či polévku. Přidáním quinoy nebo mouky z ní do jídla získáme na bílkoviny bohaté jídlo. Její příprava je velmi rychlá a snadná. Stačí pro jednu osobu asi 1dcl semínek quinoy propláchnout a vařit v dvojnásobky vody zhruba 15 minut. Pro ještě lepší využití skvělých vlastností quinoy ji na 2 hodiny necháme ve vodě klíčit. Uvařená je lehce dokřupava.

Skvělá potravina pro běžce!

Je opravdu lehce stravitelná, neobsahuje lepek, má minimum tuku a spoustu sacharidů a bílkovin. V neposlední řadě je skvělým zdrojem minerálů potřebných při sportu.


*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 
 +   = 

BĚŽECKÉ ZAJÍMAVOSTI

Hlavní menu

ZAJIMAVE VYBAVENI

● REDAKCE ● REKLAMA ● JAK NAPSAT ČLÁNEK ● PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ WEBU

Více obsahu najdete na klasické verzi webu. Fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a jejich použití není možné bez svolení autora.

Nahoru na stránku