Co jíst po závodě

Co jíst po závodě

Někteří běžci si dají záležet na předzávodním jídle, ale pozávodní již moc neřeší, protože jim buď nepřijde tak důležité nebo z důvodu únavy či radosti z dobře odběhnutého závodu sáhnou po prvním, co jim zažene hlad. Správné stravování po závodě má však také svůj nezanedbatelný význam.

Vhodnou stravou po závodě

  • doplníme tekutiny ztracené během závodu
  • doplníme minerální prvky ztracené během závodu
  • urychlíme regeneraci
  • obnovíme zásoby glykogenu

Pozávodní strava

Jak by měla vypadat? Záleží na délce a intenzitě závodu. Čím delší závod, tím větší význam má jídlo po závodě. Nejprve je nutné doplnit tekutiny. Ty doplňujte průběžně několik hodin po závodě. Vhodnou tekutinou je hypotonický iontový nápoj, který svým ideálním elektrolytů urychluje vstřebávání přijatých tekutin. Iontové nápoje také často obsahují glukózu či maltodextrin, který slouží k prvotnímu doplnění energie.

Po zátěži můžete jako zvolit „tekutou stravu“ například ve formě syrovátky. Ta obsahuje jak rychle vstřebatelné sacharidy, tak bílkoviny, které dokáže tělo rychle využít a nezatěžují trávící trakt. Obsahuje dále řadu minerálních látek a vitamínů, které v průběhu závodu ztrácíme. Jedná se o vitamíny C, E, a vitamíny B, dále minerální látky hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a panthotelovou. Pozor však na to, že syrovátka obsahuje laktózu neboli mléčný cukr a ne všichni lidé tento cukr dobře snáší.

Tuhá strava

Platí, že je lepší dát si více menších porcí. V prvním jídle jsou nejdůležitější složkou sacharidy. Po závodě si můžeme dopřát i jednoduché cukry (s vyšším glykemickým indexem), které se rychle vstřebávají. Tyto sacharidy obsahuje například bílé pečivo, marmeláda, med nebo palačinky. Nejvhodnější je přijmout dostatečné množství sacharidů do 2 hodin po zátěži, protože tyto se nejlépe ukládají do vyčerpaných glykogenových zásob. Mluvíme o tzv. glykogenovém okénku. Poté už ukládání neprobíhá tak efektivně.

Následující jídlo by mělo již být bohatší také na bílkoviny, které se budou podílet na opravě poškozených svalových vláken a reparaci buněk. Do svého jídelníčku proto zařaďte maso, vejce, mléčné výrobky a luštěniny.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: