Místo pokusu o rekord na Everestu pomoc potřebným. Kilian mění plány

Místo pokusu o rekord na Everestu pomoc potřebným. Kilian mění plány

Kilian Jornet se rozhodl letošní trailovou sezónu méně závodit a více se věnovat svým horským snům. Tím největším měl být pokus o stanovení rychlostního rekordu na Everestu. Z důvodu ničivého zemětřesení v Nepálu ovšem Kilian změnil plány, do Nepálu se nakonec vydává s cílem pomoci obětem tohoto přírodního neštěstí.

Méně závodů, více horských zážitků

Nedávno jsme vás informovali o plánech Kiliana Jorneta na letošní léto. Fanoušci trail runningu mohou být trochu zklamaní z toho, že Kiliana neuvidí na tolika závodech. Na druhou stranu se všichni nadšenci horských sportů mohli těšit na další inspirující výkon, tentokrát z těch nejvyšších hor na světě. Po úspěšných projektech na Matterhornu, Mont Blancu, Mt. McKinley či Aconcague nikdo nepochyboval o tom, že Kilian uspěje i na Mount Everestu. Někdy je ale potřeba v horách vlastní cíle upozadit a pomoci tam, kde je třeba. Kilianovo rozhodnutí do Nepálu odcestovat i přes hrozivé následky zemětřesení, může být inspirací pro všechny.

Úvahy o tom, zda do Nepálu vůbec odcestovat

Dle dostupných informací se Jornet a jeho tým po tragických událostech v okolí Base Campu pod Everestem i celém Nepálu rozhodovali, zda se na expedici vůbec odcestují. Ovšem sám Kilian Jornet následně uvedl na Twitteru: “Všichni můžeme Nepálu pomoci nejen jednorázově nyní, ale především dlouhodobě tím, že do Nepálu budeme cestovat i nadále, tak abychom podpořili jejich ekonomiku.”

V pondělí 27. dubna se tedy Kilian společně s týmem vydal do Nepálu s cílem posunout samotnou expedici a nabídnout svoji pomoc místním lidem ve vysokohorských oblastech. Kilian tím opět v duchu hodnot, které definoval v rámci projektu Summits of My Life dokazuje, jakým typem sportovce a člověka je. Přeci jen v horách nikdy nejde o výsledek samotný, o to kdo první protne cíl.

Everest a další vrcholy uzavřeny do konce sezóny!

Jen o několik dní po tragické události v Nepálu je nyní prakticky jisté, že v letošní sezóně se Kilian o rekord na Everestu pokoušet nebude. Outdoorový magazín Outside Online totiž včera přinesl informaci o absolutním uzavření severní stěny Everestu, stejně tak jako dalších vrcholů v Tibetu. Důvody za tímto uzavřením jsou údajně zejména pokračující hrozba dalšího zemětřesení, ale také solidarita s místním obyvatelstvem, které se ještě z neštěstí nestihlo vzpamatovat.

Účastníci Mustang Trail Race v okolí Annapurny jsou v pořádku

Shodou okolností se v době zemětřesení v Nepálu konal známý trailový závod Mustang Trail Race v okolí Annapurny, kterého se účastnilo více běžců z Evropy a USA včetně zakladatele nejznámějšího ultratrailového webového serveru Irunfar.com Bryona Powella. Dle dostupných informací naštěstí všichni účastníci tohoto závodu zemětřesení přečkali v pořádku. Ačkoliv i v okolí Annapurny zemětřesení údajně cítili, nemělo zdaleka tak ničivý charakter jako na Everestu, kde uvolnilo osudovou lavinu nad Base campem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: