Na TNF Lavaredo Ultra Trailu se Čechům dařilo, skvělý Kříž doběhl třináctý

Na TNF Lavaredo Ultra Trailu se Čechům dařilo, skvělý Kříž doběhl třináctý

Dolomity jsou bezesporu jedním z nejkrásnějších míst v Evropě pro jakékoliv outdoorové sporty. Horský ultramaraton The North Face Lavaredo Ultra Trail je jedním z nejoblíbenějších dolomitských závodů, kde se letos neztratili ani Češi. Ve skvělém světle se opět ukázal Zdeněk Kříž, který v nabité světové konkurenci doběhl na výborném třináctém místě!  

Hory v okolí Cortiny uchvacují přírodní krásou i náročností

Krásu italské části Alp dokazuje především množství oblíbených závodů, které se tam konají. Zatímco poblíž Sella Rondy se o víkendu jelo bikové mistrovství světa v maratonu, jen o několik desítek kilometrů dál se na start 119 kilometrů (5900m+) dlouhého Lavareda postavilo 1200 odvážlivců. Cortina d’Ampezzo, výchozí místo závodu považované za “italské Chamonix”, bylo  o víkendu plné horských nadšenců a fanoušků i díky vloženým závodům Cortina Trail (47 km/2650m+) a Cortina Skyrace (20 mk/1000m+).

V nabité konkurenci si pro svoje první mezinárodní vítězství doběhl Nor Hermansen

Minulý rok tento závod ovládl populární Anton Krupicka z USA, který svoje vítězství ovšem letos neobhajoval. I přes to, že se ve stejném termínu běželo Western States 100 v USA a Mont Blanc Ultrasky v Chamonix, sešla se v Itálii nabitá konkurence plná kvalitních běžců z různých zemí světa. Jména jako Timmothy Olson, Fulvio Dapit, Nick Clark či Yeray Duran to jen dokládají.

Byl to ovšem Eric Clavery, který od prvních kilometrů diktoval startovnímu poli neuvěřitelně rychlé tempo. Od 40. kilometru se ale Clavery začal propadat až na páté místo, nicméně v závěru zabojoval a povedený závod dokončil na druhém místě. V té chvíli už ale v Cortině slavil svoje první velké mezinárodní vítězství Didrik Hermansen z Norska, který 120 kilometrů dokázal zaběhnout v kvalitním čase 12:34:29. Na bronzové pozici doběhl po velkém boji Yeray Duran ze Španělska.

Zdeněk Kříž si jako nejlepší z Čechů doběhl pro skvělé třinácté místo!

Hlavním českým želízkem na startovní čáře byl bezesporu Zdeněk Kříž (The North Face), který tyto naděje dokázal svým výkonem snad i překonat. Zdeněk závod rozběhl takticky a ze začátku se nikam nehnal. V průběhu závodu ale postupně dokázal zrychlovat a začal předbíhat jednoho soupeře za druhým. O tom, jak skvěle si Kříž rozvrhl síly, svědčí také mezičasy, kdy na posledních dvaceti kilometrech dokázal předběhnout 10 soupěřů! Závod nakonec dokončil ve výborném čase 13:54 na celkovém třináctém místě.

Neztratili se ani další čeští běžci, v první padesátce doběhli také Vít Otevřel a Petr Král, což jsou v nabité evropské konkurenci také skvělé výkony.

První žena v cíli doběhla v traťovém rekordu a v TOP 10 v celkovém pořadí!

Neméně zajímavý byl závod mezi ženami, kde po velkou část závodu udávala rychlé tempo hlavní favoritka Nathalie Mauclair, která nedávno skvělým výkonem vyhrála trailové MS v Annecy. Ovšem v druhé půlce závodu měla více sil méně známá Caroline Chaverot. Chaverot v posledních kilometrech neměla konkurenci a rychlý závod dokázala korunovat traťovým rekordem o hodnotě 13:40, čímž překonala rekord Rory Bosio z minulého roku o neuvěřitelných 49 minut!

Mauclair si stabilním výonem doběhla pro druhé místo a ženské stupně vítězů uzavřela Fernanda Maciel.

Výsledky – muži:

1. Hermansen Didrik (NOR) – 12:34:29

2. Calvery Erik (FRA) – 13:01:07

3. Duran Lopez Yeary (ESP)- 13:04:16

24. Vítek Otevřel – 14:58:27

33. Petr Král – 15:32

74. Michal Valenta – 17:38:04

84. Petr Drobek – 17:48:31

102. Michal Navrátil – 18:40:07

251. Tomáš Štverák – 20:47:06

Výsledky – ženy:

1. Chaverot Caroline (FRA) – 13:40:34

2. Nathalie Mauclair (FRA) – 14:25:02

3. Maciel Fernanda (BRA)- 15:18:35

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: