Franta Pechek čtvrtý na Mistrovství světa

Franta Pechek čtvrtý na Mistrovství světa

V polovině září se v severovelšském Betws-y-Coed (V. Británie) konalo MS v horských bězích. Běhalo se v lese na trati 8,7 nebo 10,6 km, kde byly dva dlouhé a velmi prudké výběhy a dva seběhy. V kategoriích veteránů obsadil Franta Pechek skvělé čtvrté místo v kategorii 60-64 let.

V závodech veteránů naprosto dominovali britští běžci. Dokonce to vypadalo, že mnoho výborných Italů, Němců nebo Švýcarů prostě nepřijelo, protože se zalekli cesty a především britské konkurence. Britové a Britky to totiž opravdu umí, jsou to zejména mistři agresivních seběhů v kamenitých a blátivých terénech.

V dalších dnech jsme se zúčastnili „otevřeného závodu“, který byl tentokrát jenom nahoru (dolů bychom se totiž pomlátili). Byl to výběh na známou horu Snowdonie Moel Siabod. Měří sice pouhých 872 m n. m., avšak start je ve výšce cca 200 m n. m a na posledních 2 – 2,5 km trati se vystoupá téměř 650 metrů (!). Ale ruce přišly ke slovu jen málokdy, většina se dala dobře běžet. Střední pasáž byla v tradičních mokrých horských loukách a po cestičkách s kameny a balvany. Horní část byla převážně na kamenné suti. Místní běžci mají kopec dobře zmapovaný a jejich vůle zde vyhrát musela být obrovská. Přesto i zde Franta uspěl a v kategorii mužů nad 60 let si odvezl prvenství!

Ještě je třeba dodat, že terény ve Snowdonii jsou – přes ty „nížinaté“ nadmořské výšky – vysloveně horské. Je to zhruba kombinace Nízkých Tater a vrcholových Krkonoš. Posuďte z fotografií.

O týden později se zde konaly mistrovské závody mladších

Tady již byla konkurence rozmanitější. Z našich běžkyň a běžců měly/i nejlepší výsledky: v juniorských kategoriích 13. Hladík a 2. Stránská (a ještě 4. Korvasová!), v mužích 11. Janů a mezi ženami 7. Matyášová. Úplné výsledky jsou jistě k dispozici na oficiálních atletických webech.

Výsledky:

Juniorky 4,7 km

1. Allie Ostrander (USA)

2. Michaela Stránská (CZE)

3. Elsa Racasan (FRA)

4. Tereza Korvasová (CZE)

.

23. Kateřina Divišová (CZE)

Junioři 8,9 km

1. Ferhat Bozkurt (TUR)

2. Levi Thomet (USA)

3. Mustava Goksel (TUR)

.

13. Pavel Hladík (CZE)

15. Sebastian Vošvrda (CZE)

29. Marek Chrascina (CZE)

34. Adam Gaura

Ženy 8,9 km

1. Stella Chesang (UGA)

2. Emily Collinge (GBR)

3. Emma Clayton (GBR)

.

7. Pavla Schorná Matyášová (CZE)

21. Taťána Metelková (CZE)

23. Lucie Maršánová (CZE)

38. Ivana Sekyrová (CZE)

Muži 13 km

1. Fred Musobo (UGA)

2. Bernard Dematteis (ITA)

3. Robbie Simpson (GBR)

.

11. Jan Janů (CZE)

25. Ondřej Fejfar (CZE)

41. Lukáš Kučera (CZE)

48. Martin Kučera (CZE)

72. Tomáš Lichý (CZE)

90. Pavel Dymák (CZE)

Muži M60+ 8,7 km

1. Marino Portigliotti (ITA)

2. Stephen Jones (GBR)

3. Nigel Gates (GBR)

4. František Pechek (CZE)

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: