Poslední letošní výběh kolem Sněžky

Poslední letošní výběh kolem Sněžky

Pojďte si užít poslední záchvěvy babího léta. Již tuto neděli naposledy společně vyběhneme po hřebenech Krkonoš. Kdo se zúčastní 1. říjnovou neděli organizovaného běhu terénem nebude litovat. Dozví se něco více o technice běhu a zažíje neopakovatelnou atmosféru běžecké party.

Neběhejte sami

Svěřte se při běhání odborníkům a zkuste si běžecký výlet s partou v horské přírodě, terénu tzv. trail running. Dopřejte si kvalitní běžecké nádobíčko a bude vám hej! Kdo si kdy vyzkoušel chodit po horách ve sportovní botě, zjistil, že se mu jde mnohem lépe, stejně tak to je u běhání. Dobrá tzv. trailovka je základ. Tedy důležitá je konstrukce boty, lehkost, tuhost, ale samozřejmě stav chodidel a vůbec celé tělesné schránky. Pravidelné cvičení, protahování a posilování nás udělají odolnými vůči většině náhlých tahů a tlaků.

Víte kam patříte…

ZAČÁTEČNÍCI (běžci, neběžci po dlouhé pohybové pauze)

Doporučujeme tzv. jogging, lehkou formu spíše pomalého běhu („to jog“ znamená postrčit, pošťouchnout), který zohledňuje fakt, že vaše kondice je právě v plenkách a začínáte na ní pracovat. Této skutečnosti je přizpůsobena délka běhu (20 – 30 minut), kdy lze běh střídat s chůzí. Ze začátku postačí dvakrát týdně.

HOBBY BĚŽCI

Pro ně je vhodná tzv. kondiční forma běhu, tedy dvakrát až třikrát týdně vyběhnout na 20 až 50 minut. Styl běhu je uvolněný a přirozený, ovšem rychlejší než při klasickém joggingu. Cílem kondičního běhu bývá rozvoj kondice při střední až vysoké intenzitě.

AMBICIÓZNÍ BĚŽCI  – ZÁVODNÍCI

Nechceme běžce, kteří běhají čtyřikrát i vícekrát týdně poučovat, jistě mají své tréninkové deníčky, ale dobrá rada nikdy neuškodí. Pozor na přetrénování a chyb v technice. Zbytečně byste jen riskovali zranění.

Máte chuť se proběhnout v Krkonoších?

Zveme vás na TRAIL RUNNING, kdy si užijete běhání v krásných terénech a můžete vyzkoušet pořádné běžecké vybavení od značky Salomon a dalších.

Kdy? V neděli 4. 10. 2015. Sraz účastníků je v 10 hodin u obchodu Intersport v Peci pod Sněžkou.

Více na www.sportpec.cz

Co na vás čeká:

– Prima běžecká parta
– Běžecké nádobíčko od značky Salomon s možností zapůjčení ZDARMA
– Organizovaný výběh, kdy tempo určuje poslední z party
– Trasa pro BĚŽECKÉ NOVÁČKY a pro BĚŽECKÉ CHRTY  
– Zajímavosti o technice běhu a závěrečný strečink
– MOŽNOST NÁKUPU s 25 % slevou na produkty značky SALOMON

Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde

Možná jste svého času slýchávali větu: „Neběhej, zničíš si klouby.“. Nechceme tvrdit, že tato námitka není částečně pravdivá. Jenže faktorů, které z běhání mohou učinit tzv. zdravotně závadný pohyb, je mnoho. Takže pokud máte nadváhu, koupíte si boty pofiderní značky a kvality, vyrazíte s nimi na asfalt a hned si dopřejete hodinový výběh, máte na zdravotní problémy zaděláno. Tak je to ale s každým sportem, pokud podceníte přípravu a vybavení. Jinak je běhání pro klouby mnohem méně škodlivé, než se obecně soudí. Víc jim prospívá, než škodí. Posiluje totiž svalstvo, šlachy a vazy na nohou, takže v běžném životě jsou klouby mnohem lépe stabilizované a snáze odolávají námaze.

Vše má dvě strany mince

KLADY

– pohyb volnou krajinou
– možnost provozovat takřka kdekoliv
– za relativně krátkou dobu hodně muziky
– komplexní pohyb
– finanční nenáročnost (ve srovnání s výbavou na jiné sporty)  

ZÁPORY

– zdravotní rizika (běh není vhodný při poúrazových stavech, těhotenství atd.)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: