Nezmar SkyMarathon aneb moje skymaratonská premiéra – osobní zkušenost účastníka

Nezmar SkyMarathon aneb moje skymaratonská premiéra – osobní zkušenost účastníka

Ke svému prvnímu výročí běhání jsem si nemohl nadělit nic jiného než účast na skymarathonu Nezmar. Jeden z nejdrsnějších závodů na území ČR jsem měl vyhlídnutý už hodně dlouho…

Hory jsem vždycky miloval, a tak když se ke mně před rokem náhodou dostal dokument Summits of my Life, věděl jsem,že tohle je přesně to, co bych chtěl dělat. Před tím jsem vůbec netušil, že něco takového jako skyrunning existuje. Vzhledem k tomu, že Beskydy jsou jediné hory, které pro mě byly vždy trochu opomíjeny, tak jsem se na závod moc těšil.

Všechno nasvědčovalo tomu, že závod bude ještě náročnější, než se z propozic dalo vyčíst

V práci jsem si vzal volno a vyrazil na 5 hodinovou cestu vlakem do Bystřice. Od pořadatelů jsem využil nabídky přespat v místní tělocvičně a ráno vyrazil na start. Už ráno bylo jasné, že z výhledů na Beskydy nic nebude. Déšť a mlha zahalila okolní vrcholky hor. Tak třeba příště :). Všechno nasvědčovalo tomu, že závod bude ještě náročnější, než se z propozic dalo vyčíst. Z videa z předešlého ročníku a z Peruna jsem tak nějak pochopil, že tohle počasí prostě k těmto závodům patří. O to větší výzva to pro nás všechny měla být, ostatně proto jsme si sem také přijeli, ne?

Strategie pro závod byla velmi jednoduchá, zařadit se k vedoucí skupince a vydržet pokud možno, co nejdéle. K trhání vedoucí skupiny došlo na prvním technickému seběhu přibližně na 15 km, kde jsme se osamostatnili od zbytku závodníků. Vedoucí trojice: polák Probst Wojciech, Vít Otevřel a já spolu pokračovala dalších 15 km. Na posledním ostřejším stoupání se vedoucí polák Probst Wojciech osamostatnil od druhého Víti Otevřela, který zase poutekl mně. Rád bych napsal nějakou zajímavost z trati, ale skutečně kromě úžasných terénů, které pro nás organizátoři naservírovali, a za které jsou vděčné především moje nohy si pamatuji jen mlhu a skvělé dobrovolníky na trati.

Skymarathonovská premiéra mi trošku zhořkla až v samém závěru

Skymarathonovská premiéra mi trošku zhořkla až v samém závěru, kdy stále na 3. místě jsem špatně zahnul za druhým brodem (asi 600 metrů před cílem) a ztratil přibližně 5 minut, které mě stály lepší umístění. Na druhou stranu, kdo nekufroval, tak jakoby neběhal, ne? 🙂 Alespoň pro příští rok nahradí bloudění Zemaníka, kufrování Pražáka, který se dokázal ztratit 600 metrů před cílem :). Asi hodinu po doběhu už ve mně opět převládaly jen krásné zážitky z tratě, která byla opravdu vymazlená.

Gratulce všem, kteří dokončili, trať ani podmínky nám nedaly nic zadarmo 🙂

Výsledky:

Muži SkyMarathon®

1. Wojciech Probst
2. Vít Otevřel
3. Libor Trtek

Ženy SkyMarathon®

1. Zuzana Krchová
2. Veronika Tuhovčáková
3. Zuzana Urbancová

Muži Ultratrail®

1. Marek Causidis
2. Petr Žákovský
3. Martin Koval

Ženy Ultratrail®

1.-2. Kristýna Skupieňová
1.-2. Anna Čajková
3. Eva Zborníková

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: