Za týden Jeseníky ovládne běžecká čtyřiadvacítka

Za týden Jeseníky ovládne běžecká čtyřiadvacítka

Druhý ročník nejtěžší běžecké čtyřiadvacítky v Česku odstartujte už příští týden. Odvážní běžci, kteří se celých dvacet čtyři hodin budou trápit v horském prostředí Jeseníků, se na trať z Koutů nad Desnou vydají poslední říjnový den a stopky se zastaví až v listopadu.

Cíl dobrodruhů při závodě Rock Point – Horská výzva 24 hodin je jasný – uběhnout největší počet okruhů. „Letos jsme připravili několik změn, které věřím, že účastníci budou kvitovat. Tou hlavní je, že jsme vyslyšeli loňské poznámky a otočili trať závodu. Nyní se poběží v opačném směru, čímž by trasa měla být bezpečnější, ale přitom atraktivnější. Stále ale na běžce čeká velmi těžkých dvacet čtyři hodin,“ podotkl ředitel závodu Rock Point – Horská výzva 24 hodin Pavel Zitta.

Jesenická čtyřiadvacítka je papírově nejtěžší v Česku co do celkového převýšení tratě.

Běžecký „maraton“ na dvacet čtyři hodin odstartuje poslední říjnovou sobotu dvě hodiny po poledni. Díky tomu běžci skončí až v listopadu. Připravena je trasa dlouhá 15,5 km s převýšením 870 metrů. Trať má vizuální podobu osmičky. Nacházet se na ní bude kvartet občerstvovacích stanic – na horní stanici lanovky, v bufetu u horní nádrže Dlouhé stráně, opět na horní stanici lanovky a v cíli v areálu Kouty.

V Koutech nad Desnou budou závodit jednotlivci, dvou nebo tříčlenné týmy, mohou sestávat z mužů žen nebo mixu obou pohlaví. Týmy jdou štafetovým stylem. Nově je zařazen i dogtreking. „Přestože on-line registrace už byla uzavřena, stále se každý bude moci přihlásit na místě v den závodu od devíti do třinácti hodin,“ připomněl Pavel Zitta s tím, že každý startuje na své nebezpečí a k povinné výbavě patří čelovka s náhradními bateriemi a nabitý mobilní telefon. Povoleny jsou trekové hole. Týmy si při štafetě mohou samy určit strategii výměn, ale střídat se je možné vždy po doběhu celého okruhu. Vítězem se stane závodník nebo tým, který za 24 hodin uběhne nejvíce kol. V případně shody bude rozhodovat lepší čas v cíli.

Mezi závodníky tradičně nechybí ani několik zajímavých jmen a zkušených borců.

Na startu bude třeba i účastník havajského Ironmana Jaroslav Hýzl, který v loňském roce skončil druhý. Na vítězství si ale zuby brousí zkušený dobrodruh Zbyněk Cypra. „Rozhodně budu dupat pro vítězství. S tím také do závodu jdu. Na druhou stranu si také chci užít krásy Jeseníků. Svítání u Horní nádrže bude magické. Zatímco někdo jen běží se sklopenou hlavou zabořenou do cesty, já prostředí vnímám a těším se i na hvězdy,“ těší se na start Rock Point – Horské výzvy 24 hodin jeden z adeptů na zlato Zbyněk Cypra, když současně podotýká: „Při takovém závodě nesoupeřím s protivníky, ale jen sám se sebou. Fakt je, že takhle to při podobném závodě má asi každý, protože jinak se můžete zbytečně odvařit, takže si půjdu svůj optimální strop a doufám, že bude tím nejlepším,“ mrknul natěšeně Cypra.

Loňský vítěz Petr Mazal bude s největší pravděpodobností na startu chybět. V posledních týdnech se proslavil svoji cestou kolem světa na kole, ze které aktuálně kvůli sražení kamionem předčasně dokončil druhou část výpravy. „Petr mi sice volal, že start zvažuje, ale říkal jsem mu, ať se neblázní a raději se dá dohromady pro dokončení celé své mise. Je ale možné, že dorazí alespoň jako host a určitě ho tu rádi uvidíme,“ podotkl Zitta.

V loňském roce první tři nejrychlejší běžci zdolali devět okruhů. „Uvidíme, jaká situace bude letos. Počasí by mělo být podobně podzimní jako loni, takže se těším na letošní výkony,“ zve do Jeseníků Pavel Zitta.

Propozice závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: