Běh kolem okresu Blansko

Běh kolem okresu Blansko

Termínovky běžeckých závodů dnes nabízí tolik nejrůznějších závodů, že si snad každý může vybrat. Zdálo by se, že není třeba přicházet s něčím novým. Přesto se na Blanensku zrodila originální novinka.

Kraj běžecké tradice

Blanensko je místem přírodních krás a běžecké tradice. Zdaleka přitom nejde pouze o jeskyně či o výlet lanovkou na Macochu. Takto však tento kraj pozná převažující většina turistů. A také místní lidé jsou na tom nezřídka téměř obdobně. Prostě žijeme v době, kdy se běžně létá do Thajska nebo na Maledivy a přitom málokdo ví, co má za humny. Běžci v tomto nejsou výjimkou. Ti z Blanenska se mohou pyšnit velkou běžeckou tradicí. Zdejší Běh Černou Horou patří mezi nejstarší závody v Česku i střední Evropě. Poprvé se běžel už v roce 1933 a s několika přestávkami se běhá dodnes. Seriál běžeckých závodů konaných na okrese Blansko píše svou historii od roku 1976. Je docela možné, že tato Okresní běžecká liga je nejstarší akcí svého druhu v ČR. Díky Tomáši Ruskovi se Blanensko stalo oblíbenou kulisou ultramaratonů. Každoročně hostí Moravský ultramaraton (MUM) i jediný český závod na sto mil TransMoravský Masochistický Terénní běh (TMMTR). Blanensku se nevyhnul boom popularity běhu posledních let. Vedle nárůstu počtu běžců, přinesl také vznik dvou profesionálně vedených agentur zaměřených na organizaci komerčních závodů. Své služby nově nabízí odborní trenéři.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Proč a pro koho?

Každému z běžců však nevyhovuje vzrůstající masovost a komerčnost běžeckých akcí, která přišla zejména se vznikem nových závodů. A místa konání i těch tradičních akcí se každoročně opakují. To jsou hlavní důvody vzniku alternativy určené pro každého, kdo upřednostňuje běh v přírodě (případně i chůzi) a rád poznává nová místa. „Za takovými nemusíme jezdit daleko za hranice či dokonce za oceán. Stačí se rozhlédnout a rozběhnout kolem našeho okresu,“ tvrdí organizátoři.

Aktivita KOB 2016 je běžecké putování Kolem Okresu Blansko. Během něho nepochybně každý z účastníků pozná zajímavá místa, na která by se jinak nedostal. KOB 2016 chce být motivem k překonání přirozené osobní lenosti a přináší možnost taková „objevovaní“ sdílet s kamarády. Autor tras Olda Šperka jednotlivé etapy navrhl tak, aby starty i cíle byly dobře dostupné a vzdálenosti zvladatelné pro běžné sportovce. Celková trasa se snaží kopírovat hranice blanenského okresu a pouze s odchylkou v řádu stovek metrů vede po značených i neznačených cestách. Délka 178,29 km je rozdělena do jedenácti etap. Na každý měsíc je vyhlášena jedna etapa a celá akce bude zakončena na 18. ročníku festivalu filmů, setkání a dobrodružství Rajbas, který v Blansku organizátoři z Horizontu každoročně pořádají. Zde o posledním listopadovém víkendu plánují symbolické zakončení KOBu 2016 spojené s vyhlášením a prezentací nejvýraznějších výkonů a nejzajímavějších zážitků.

Jak na to ?

Vlastně vše zaleží na každém z účastníků v duchu známého Caballova hesla RUN FREE! Nejde o akci svázanou pravidly a rozhodčími. Na každý měsíc je vyhlášena trasa a spolu s ní i termín společného běhu. Ale ani účast na společném běhu není podmínkou.  Je na každém, kdy a s kým se na trasu vydá a pochopitelně i jak rychle poběží. Dokonce počítáme s tím, že to každému nemusí vyjít v tom daném měsíci. Není problém výkony doplnit i dodatečně. Cílem snažení by ovšem mělo být dosáhnout oběhnutí okresu absolvováním všech jedenácti etap. Drtičům času a kilometrů nic nebrání odběhnout etapu třeba několikrát a zapsat si nejlepší výsledek. Na stránkách Horizontu Blansko je vedena „tabulka“ účastníků a jejich výkonů. Na FB či e-mailu [email protected] organizátoři reagují na nové nápady, připomínky a těší se na zážitky a fotky zúčastněných.

Vyhlášení každé etapy (trasy na sebe navazují) obsahuje mapku a stručný popis. Někde je popis potřeba více, někde méně. Zároveň však u každé etapy obsahuje nejméně jedno upozornění na méně známou či opomíjená zajímavost, vztahující se k danému prostředí.  

Pravidla tedy téměř žádné nejsou, vše je na každém z účastníků. Každý může běžet tak rychle, jak  ho baví, s kým chce  i  kdy chce. Startovné se neplatí a účastnický balíček neočekávejte. Radost a zážitky jsou jen na Vás. Společná je cesta a cíl.

Začínáme od A

Podle abecedy, tedy v Adamově, odstartovalo celé běžecké putování při Lednové etapě. Na 16,87 km dlouhý úsek proti proudu řeky Svitavy, přes Babí lom do Lipůvky se vydalo o posledním lednovém víkendu přes padesát běžců (i chodců) a dva psi. Společný start další tedy Únorové etapy je naplánován na 20. únor, ale účast je stále otevřena všem. Kdo však společný běh propásne, nemusí vůbec zoufat. Do KOB 2016 můžete v průběhu roku naskočit prakticky kdykoli. Dva ultramaratonci dokonce uvažují, že to dají na jeden zátah.

Milan Daněk

Milan Daněk

ultramaratonec a běžecký nadšenec, který vycestoval závodit s Tarahumary do Mexika, účastník a spolupořadatel mnoha českých ultramaratonů, autor knihy „Ti, kteří běhají pěšky“

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: