„Startujeme na Božím Daru, ale uvažujeme i o zahraničí“ – rozhovor s ředitelem seriálu Horská výzva Pavlem Zittou

„Startujeme na Božím Daru, ale uvažujeme i o zahraničí“ – rozhovor s ředitelem seriálu Horská výzva Pavlem Zittou

Přesně týden zbývá do startu nového ročníku Rock Point – Horské výzvy. Oblíbený seriál horských běhů a trekingu se letos poprvé představí v Krušných horách. Přímo na Božím Daru běžci vyběhnou příští pátek jen chvíli před půlnocí. Co letos běžce čeká nového a co se chystá, připomněl ředitel závodu Pavel Zitta.

Účastnit se závodů letošní série může opravdu každý, kdo jen trochu sportuje a láká jej pohyb v krásném prostředí českých hor

Pavle, na co se účastníci letos mohou těšit?

Určitě především na jedinečnou atmosféru pěti závodů ve všech velkých pohořích České republiky, na kvalitně zaznačené trasy, připravené občerstvovací stanice a v neposlední řadě pohodový tým organizátorů, který dělá maximum pro to, aby si každý účastník série závod patřičně užil.

Kdo se může závodu účastnit a jak je to letos s tratěmi?

Účastnit se závodů letošní série může opravdu každý, kdo jen trochu sportuje a láká jej pohyb v krásném prostředí českých hor. Připraveny máme trasy 4 délek od nejtěžší s názvem Long a průměrné délce 65 km, přes střední Half (35 km), po nejkratší Short (17 km). Pro ty, kteří nemají ambice se poměřovat a dát si pořádně do těla, máme připraven také nesoutěžní Pochod s Mixitkou, který má navíc benefiční charakter. Ten je vhodný i pro rodiny s dětmi. Trasa je dlouhá vždy pouhých 5 až 7 km a většinou bez obtíží sjízdná i pro kočárky. Z připravených tras by si měl vybrat opravdu každý.

Změn bylo pro letošek hned několik, především jsme se však snažili závodníkům vyjít vstříc

Letos jste se více zaměřili na jednotlivce, není škoda, že závody dvojic zůstaly jen na Longu? Jak tuto změnu uvítali samotní účastníci?

Změna byla přijata různorodě. Samozřejmě to přineslo i nějaké negativní reakce. Musím však říct, že převážná část závodníků tuto změnu uvítala, protože např. u tras HALF a SHORT, tedy těch, které startují přes den, bylo nutno dříve absolvovat závod ve dvou, což bylo pro většinu poměrně limitující. Ne každý si našel svého parťáka, s kterým by závod běžel. U trasy LONG již na takové distanci většinou každý parťáka a sparinga má, nehledě na to, že jsme se rozhodli na startu dvojic trvat především z důvodu bezpečnosti. Trasa 60 až 70 km je již poměrně dlouhá a extrémní i pro opravdové sporťáky, což může způsobit nemálo komplikací a krizovek, ve kterých je parťák na blízku potřeba.

Co dále se změnilo oproti předchozím letům?

Těch změn bylo pro letošek hned několik, především jsme se však snažili závodníkům vyjít vstříc v lepší ceně startovného, kdy jsme vytvořili možnost zakoupení základního startovného za zvýhodněnou cenu s následnou možností příplatků za další služby jako je monitorování GPS trackerem nebo za kvalitní značkové tričko s potiskem závodu. Každý si tak vybere. Ten, kterému jde jen o to si kvalitně zazávodit, je rád, že získá startovné za menší cenu, ten, kdo chce tričko, či tracker si připlatí a má vše ve značné kvalitě.

Rozšířili jste počet zastávek, co to že právě o Beskydy?

O tom, že by bylo dobré zařadit Beskydy mezi zastávky Horské výzvy, jsme přemýšleli již několik ročníků. Psalo nám v tomto ohledu čím dál více lidí ze severu Moravy, kde je trailové běhání velmi populární a řada našich příznivců je právě odtud. Dojíždět přes celou ČR např. na závody na Šumavě, či do Krušných hor pro některé nebylo reálné, vyšli jsme tak vstříc i jim a věřím, že jsme naplánovali pěknou trasu v okolí Velkého Javorníku a Pusteven a závod se bude líbit!

V hledáčku máme okolní státy jako je Německo, Polsko, či Slovensko

Je to zatím konečná varianta, nebo máte plán, že Horská výzva bude dále expandovat?

Určitě přemýšlíme i o dalších závodech, o které bychom Horskou výzvu dále rozšířili. V hledáčku máme okolní státy jako je Německo, Polsko, či Slovensko, kde je spousta lidí, kteří by si závody Horské výzvy také jistě rádi zaběhli. Každý závod je však hodně finančně i organizačně náročné připravit, bude proto záležet také na partnerech a v neposlední řadě také vstřícnosti ochranářů, zda se povede do dalších let seriál rozšířit také o nějaký zahraniční podnik.

Mnozí touží po přejití Sněžky, připadá to někdy v úvahu?

Touhy závodníků v přejití Sněžky v rámci Horské výzvy se snažíme vyslyšet a každoročně usilujeme při jednáních s úřady o to, aby nám to bylo v Krkonoších umožněno. Ne jinak je tomu i letos a v podané žádosti máme zažádán Správu Národního parku o přechod Sněžky u nejdelší trasy LONG. Věřím, že by
nám po bezproblémové organizaci z předchozích let i v návaznosti na naši snahu o ochranu životního
prostředí v rámci ekologického programu Green Way, úřady mohly dát úřady zelenou a trasu přes Sněžku povolit.

Pojďme to shrnout – v čem je Rock Point – Horská výzva výjimečná?

V České republice jsou horské běhy organizovány většinou jako jednorázové akce. Horská výzva je naproti tomu jediný seriál horských běhů, který sdružuje 5 závodů ve všech velkých pohořích Česka a
jehož trasy vedou přes ty nejhezčí a nejcennější lokality českých hor. Nabízí tak závodníkům jedinečnou možnost vyzkoušet si od května do září různorodé běžecké trasy ve všech pohořích a ročních dobách běžecké sezóny. V neposlední řadě v sobě celý podnik nese ducha „výzvy“. Každý si může najít tu svou a jsem především velmi rád, že pohyb v horách je pro mnohé tou velkou motivací v sobě tu výzvu hledat a najít.

Foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Propozice jednotlivých závodů najdete zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: