SWS Santa Caterina VK a Livigno SkyMarathon – zazáření českých barev v Itálii

SWS Santa Caterina VK a Livigno SkyMarathon – zazáření českých barev v Itálii

Letošní pravděpodobně nejpočetnější český zástup běžců zavítal do Italských hor na závody Světové skyrunningové série (SWS) – Santa Caterina Vertical Kilometer a nový závod světové série, Livigno SkyMarathon.

Mimo české elitní běžce – Tomáš Lichý, Ondřej Fejfar, Jan Zemaník, Tomáš Maceček, či Michaela Mertová – se na závody sjela také světová skyrunningová špička v čele s místními závodníky Philipem Götschem, Tadeim Pivkem či Urbanem Zemmerem.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Na trati Vertical Kilometer mezi Čechy nejlepší 17. Lichý a 21. Fejfar

Poslední červnový víkend se v italském Santa Caterině a Livingu nesl v duchu skyrunningu. Na páteční VK (Santa Caterina) se ve startovní listině čítající 152 jmen z 15 zemí světa našlo také zastoupení celkem 10 tuzemských běžců. Mezi nejambicióznější patřil Ondřej Fejfar, jenž byl považován za spolufavorita závodu, a Tomáš Lichý. Trať, jak už název napovídá, s parametry necelých 3 km a jednoho výškového kilometru však Ondřeji tolik nesedla, jako na Transvulcanii, kde skončil na druhém místě. S mankem necelých šesti a půl minut na vítěze skončil na 21. místě s časem 40:19. Trať oproti Transvulcanii nebyla tolik běhavá a ti, kdo si na závod obstarali hole, jistě neprohloupili. Ondra své vystoupení na VK hodnotil slovy: Musím se zamyslet, jak naložit s tímto typem závodů. Určitě si obstarat hole a zkusit si s nimi párkrát zatrénovat. Černá sjezdovka ve Špindlu by snad mohla pro začátek stačit.“ O něco lépe doběhl Tomáš Lichý, který také bez holí skončil na 17. místě s časem 39:13. Nejlepší muž mezi českými běžci závod zhodnotil: „Normálně bych moc spokojený nebyl, ale po protrápených dvou týdnech tréninku nemůžu víc chtít.“ Třetí mezi českými běžci skončil Tomáš Bystřický na 38. místě s časem 43:47.

V absolutním pořadí dominovali Italové, s náskokem téměř dvou a půl minut doběhl Philip Götsch v rekordu tratě 33 minut a 52 sekund. Druhý skončil Hannes Perkmann (36:18) a na stupních vítězů ho doplnil Urban Zemmer s časem 36:39. Mezi ženami závod ovládla také s náskokem více než dvou minut Francouzka Christel Dewalle rovněž v ženském traťovém rekordu s časem 40 minut a 40 sekund. S mankem dvou minut a šestnácti vteřin skončila druhá Španělka Laura Orgué (42:57) a třetí doběhla 50 letá Italka Francesca Rossi (43:05).

Livigno SkyMarathon ukázal skutečný Skyrunning

O dva dny později se v Livignu poprvé běžel SkyMarathon s parametry trati 34 km horizontálně a 2,7 km vertikálně. Mezi Čechy se s náročnou tratí, ve které nechybělo opravdu nic, nejlépe popasoval Tomáš Maceček, který skončil na výborném 19. místě s časem 4:38:04. S desetiminutovou ztrátou na Macečka a v celkovém pořadí na 27. místě skončil letošní vítěz MČR ve SkyMaratonu, Jan Zemaník (4:48:34). Honza svůj výkon hodnotil slovy: Dnes to nebyl top výkon a bez top výkonu nemůže být top výsledek! Každopádně skvělá lekce Skyrunningu.)27. místo beru vzhledem k průběhu závodu všemi deseti.“ Ani mezi ženami nechybělo vysoko ve výsledcích české jméno, Michaela Mertová s časem 5:13:26 obsadila 7. místo.

V absolutním pořadí SkyMarathon ovládl Ital Tadei Pivk (3:55:27), který doběhl s náskokem více než dvou a půl minut na druhého Španěla Jana Margaritu (3:58:00) a jedenácti a půl minut na třetího Švýcara Pascala Egliho (4:06:52). Mezi ženami závod ovládla také místní Elisa Desco, která jako jediná doběhla v čase pod pět hodin (4:48:54). Na druhou Španělku Aitziber Ibarbia (5:04:57) doběhla s náskokem 16 minut. Třetí ženou v cíli proběhla světoznámá Američanka Megan Kimmel (5:05:39).

Mezi přihlášený na SkyMarathon byl také Tomáš Lichý, který se však těsně před startem přepsal na kratší závod Livigno trail s parametry 19 km a 1000 výškových metrů. Chtěl tak pošetřil síly před, za týden se konajícím, Mistrovstvím Evropy v běhu do vrchu právě v Itálii. V menší konkurenci tento závod jasně ovládl a zvítězil v čase 1:38:44 s náskokem více než 10 minut před druhým Italem Brunem Bedognem (1:48:29) a třetím Carlosem Juanem (1:49:53)

Tomáš však spokojený se svým časem nebyl: „Byl jsem po pátku dost unavený a nadmořská výška se taky výrazně projevila. S výsledkem jsem samozřejmě spokojený, ale nijak extra dobrý pocit z toho nemám.“ Doufáme proto, že Tomáš svou „ztracenou formu“ brzy najde a za týden na ME v běhu do vrchu skončí na podobných příčkách.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: