Matterhorn Ultraks – Michaela Mertová ve světové konkurenci druhá

Matterhorn Ultraks – Michaela Mertová ve světové konkurenci druhá

48 kilometrů a 3600 metrů pozitivního převýšení, to čekalo na účastníky jednoho z nejoblíbenějších závodů SWS, SkyRace Matterhorn Ultraks. Závod s kulisou dle mnohých nejkrásnější hory světa již v minulosti českým barvám přál a posbírali na něm cenné body do světových žebříčků, avšak letos zde Michaela Mertová zaběhla závod snů a české barvy poprvé donesla na stupně vítězů.

Není možná nejdelší, ani nejtěžší, zato se běhá velmi rychle a rekord Killiana Jorneta 4:43:06 na 48 kilometrech s 3600 metrech stoupání mluví za vše. Každoročně se do Zermatu chystají ti nejlepší horští běžci světa a letošní ročník nebyl výjimkou. Českých běžců na startu bylo také početné zastoupení, avšak z Czech Skyrunning teamu to byli jen Tomáš Buryška, Vít Otevřel a Michaela Mertová.

Jak je tento závod náročný běžci zjistí ihned po startu, kdy se z výšky 1600 metrů nad mořem postupně během necelých 13 km stoupá na nejvyšší horu závodu, 3130 metrů vysoký Gornergrat (v těchto 13 km je zahrnuto i klesání o 200 výškových metrů). Zde ale běžci vůbec pomýšlející na doběhnutí musejí být ještě „čerství“, dalších 35 km je totiž stále čeká. Z Gornergratu závodníci sbíhají do 1880 metrů nad mořem, odkud opět nabírají výškové metry a směřují na 2583 metrů vysokou Schwarzsee. Zde již mají v nohou 27 kilometrů, avšak před nimi jsou dva prudká stoupání a stejný počet neméně prudkých seběhů. Navíc, když si mnozí běžci myslí, že mají nad tratí vyhráno, častá krátkodobá stoupání – například těsně před cílem – udělají své. Sečteno potrženo, s Matterhornem Ultraks nelze počítat jako o pět kilometrů delším horským maratonem a počet DNS je početný. Zpět ale k průběhu závodu.

Právě Míši Mertové závod sedl nejvíce z českých barev a získala zde po předloňském osmém místu své nejlepší umístění v SWS vůbec, skvělé 2. místo za čas 5:46:21 za famózní Američankou Megan Kimmel finišující v čase 5:23:15. Na třetím místě se umístila Francouzka Celia Chiron za čas 5:51:36. Jak načekané druhé místo to pro Míšu bylo, popsala v článku na skyrunning.cz slovy: „Do cíle jsem dobíhala s pocitem, že se mi závod líbil, že mi sedl, že se mi běželo skvěle… a najednou fotografové, moderátor s mikrofonem a že jsem druhá. Chvíli mi trvalo, než jsem to pobrala. Ale pocit to byl opravdu krásný.“ Jak kvalitní čas Míša zaběhla, vypovídá také to, že předběhla nejrychlejšího českého muže, Tomáše Buryšku, jenž skončil na celkově 27. místě o 1 hodinu a 14 minut za Míšou.

V mužské kategorii byl závod velmi vyrovnaný a čelní příčky patřily stále někomu jinému. Nakonec si nejzkušeněji počínal místní Marc Lauenstein, jenž zvítězil v čase 4:47:01 před svým krajanem Christianem Mathysem o necelých 5 minut (4:51:56). Třetí příčku získal Nepálec Tirtha Tamang s čase 4:53:03. Mezi českými zástupci se nejvíce dařilo zmíněnému Tomáši Buryškovi, který doběhl mezi muži na 25. místě – čas 5:47:35 – a zapsal si tak své jubilejní první body do SWS a 35. Víťovi Otevřelovi s časem 6:14:19.

Foto: Facebook Matterhorn Ultraks

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: