Mistrovství světa v orientačním běhu – rozbor postupů: Ve štafetách vyhráli Rusky a Norové

Mistrovství světa v orientačním běhu – rozbor postupů: Ve štafetách vyhráli Rusky a Norové

Reportáže z letošní vrcholné akce v orientačním běhu zakončujeme třetím dílem, kdy si popíšeme závod ženských a mužských štafet. Na tento závod nám zbylo nejvíc prostoru, bohužel pro české barvy to byla smutná tečka za vcelku solidním šampionátem. Ale takový je orienťák. Nelze čekat, že každý den bude posvícení, obzvlášť ve Skandinávii.

Cílová aréna byla stejná jako při klasice a terén tedy sousední. Vzhledem k jeho drsnému charakteru, který si klasici vyzkoušeli o dva dny dříve, se tedy bylo na co těšit.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Naše štafety běželi ve složení Denisa Kosová – Dana Šafka Brožková – Adéla Indráková a Jan Procházka – Jan Šedivý – Vojta Král.

Čtěte také: Orienťák vám často nabídne zaběhat si na nejhezčích a nejodlehlejších místech České republiky. Orientační terény, které jsme vám představili, opravdu stojí za to.

Závod mužských štafet

Nejdříve se uskutečnil závod mužů. Loni vyhráli Švýcaři před Nory a Francouzi a i letos se tyto týmy jevily jako nejsilnější. Znepříjemnit jim to určitě chtěli například domácí Švédové. Naše štafeta v totožném složení jako letos obhajovala páté místo a výsledkově i zkušenostmi na přední umístění jistě měla. Však Procházka s Šedivým jsou mistři světa (2012) a na druhé straně Král s Šedivým zase bronzoví z letošního Mistrovství Evropy.

Úsek 1. (Jan Procházka)

Hned na druhé kontrole se o infarkt většiny diváků stará domácí Fredrik Bakkman. Ani jsme se pořádně nerozkoukali a domácí již ztrácí z téměř posledního místa tři minuty. V úvodu ztrácejí také Francouzi. Naopak Nor okamžitě odbíhá, jediný, kdo jakžtakž stíhá je Švýcar. Jan Procházka přes chybu na dvojce velmi solidně v předním balíku. Francouz dále ztrácí volbou na devítku, balík za Norem a Švýcarem se natahuje. Honza je okolo sedmého místa, v závěrečném pytlíku se dotahuje do skupiny bojující o třetí místo a nakonec dobíhá pátý. Švéd ještě jakžtakž zachránil a předává devátý.

1. NOR Kaas, 2. SUI Hertner, 3. GBR Jones, 4. FIN Kirmula, 5. CZE Procházka, 6. DEN Bobach, 9. SWE Bakkman, 12. FRA Basset

Jan (Bet) Procházka  v cíli: „Snažil jsem se to rozběhnout hodně aktivně. Cestou na dvojku jsme šli z rohu hustníku a čekal jsem tam otevřený kopec a najednou tam nebyl a dostal jsem se do paralelní chyby a doběhl na jinou kontrolu. Hned jsem to pochopil a vrátil se. Tam mi cuklo čelo. Pak jsem šel s Dánem Sorenem Bobachem, tak nějak jsme se střídali ve vedení, myslím, že jsme měli úplně stejný farsty. Po průběhu jsme teda konečně měli jinou farstu, tam jsem mu utekl. No, na to, jak to vypadalo na dvojce, tak jsem v cíli nakonec spokojený, ale škoda, že jsem nedoběhl aspoň s těma Švýcarama, to by bylo hezčí.

Úsek 2. (Jan Šedivý)

Hodně netradičně nasadilo Norsko (Lundanes), Švýcarsko (D.Hubmann), Francie (Gueorgiou) a Švédsko (Bergmann) na tento úsek své největší hvězdy. Lundanes absolvuje úsek bez výraznějšího zaváhání stejně jako Švýcar. Za nimi ovšem přelévání pořadí. Do skupiny o třetí místo se dotáhl Švéd. Thierry Gueorgiou se brzy dostává na šesté místo, ale do finsko – britsko – švédské skupinky se zcela nedotahuje a nakonec předává minutu za nimi. Jan Šedivý bohužel na trati několikrát chybuje, nejvíc na trojce, a propadá se na osmé místo se ztrátou přes šest a půl minuty.

1. NOR Lundanes, 2. SUI Hubmann, 3. FIN Portin, 4. GBR Haines, 5. SWE Bergmann, 6. FRA Gueorgiou, 8. CZE Šedivý

Jan Šedivý v cíli: „Hrozný. Špatný výkon, je mi to líto. Chtěl jsem – i kvůli Betovi – jít dobře, ale nešlo to. Udělal jsem chyby v zeleným. Asi jsem si to měl víc hlídat. Myslel jsem si, že tu trojku uvidím. Viděl jsem tam Brita. Zkusil jsem to jít jenom na směr a zastavil jsem se na té kupě před tím a už jsem si myslel, že jsem to přeběhl. Takže jsem se vracel na druhou stranu… To byla moje nekoncentrovanost, měl jsem jít ještě dál a dočíst si to. Pak pětka – další chyba. Nepřečetl jsem si popisy. Myslel jsem si, že jdu na údolíčko a ona to byla kupka. Kroužil jsem tam kolem té kontroly. Kdybych se podíval… já přímo na té kupce stál. Pak jsem si dovolil ještě jednu chybu – to nechápu. Už jsem si myslel, že si to hlídám. Takže špatnej výkon a je mi to líto, ale to k tomu patří. Někdy se to holt stane…“

Úsek 3. (Vojta Král)

V úvodu úseku to vypadalo na veliké drama v boji o zlato. Švýcar Kyburz z původní minuty a půl odstupu ztrácel na třetí kontrole již jen třiatřicet vteřin. Norský finišmen Daehli ale švýcarský nápor odrazil a svůj náskok začal zpět navyšovat. Když potom v závěru odskočil o téměř dvě minuty, bylo o zlatu a stříbru jasno. Na tříčlennou skupinu na třetím až pátém místě ze začátku ještě dotíral Francouz Tranchand, ten ale chyboval a do hry o bronzovou medaili již nezasáhl. Zasahoval ale hodně Švéd Lind, a nakonec se přece jen od Brita a Fina odpoutal a doběhl domácím, kteří v to po nepovedeném rozběhu snad ani nedoufali, pro bronz. Vojta Král se bohužel také nevyhnul chybám a nakonec doběhl na jedenáctém místě.

1. NOR Daehli, 2. SUI Kyburz, 3. SWE Lind, 4. GBR Street, 5. FIN Siren, 6. FRA Tranchand, 11. CZE Král

Vojta Král v cíli: „To ani nemá cenu komentovat…“

Konečné výsledky:

1. Norsko (Kaas, Lundanes, Daehli)

2. Švýcarsko (Hertner, D. Hubmann, M.Kyburz)

3. Švédsko (Bakkman, Bergmann, Lind)

4. GBR, 5. FIN, 6. FRA, 7. LAT, 8. EST, 9. DEN, 10. LTU, 11. CZE

Závod ženských štafet

Loni ve Skotsku byly stupně komplet skandinávské (1.Dánsko, 2.Norsko, 3.Švédsko). Před závodem se letos spekulovalo o tom, že Dánky to budou mít s obhajobou těžké, a že do hry o medaile by mohly vstoupit například také Rusky spolu s výborně běhající Natalií Gemperle. Lacino nechtěly svoji kůži prodat ani Švýcarky nebo aktuální Mistryně Evropy z Finska. Naše ženy loni (Kosová – Indráková – Knapová) obsadily skvělé šesté místo, což by bylo v tomto závodě ještě skvělejší.

Úsek 1. (Denisa Kosová)

V průběhu úvodního úseku se odpoutala pětičlenná skupina, kde byly nejvíc favorizované Norky a Rusky, potom Švýcarky a Finky, a překvapením byla Lotyška. Denisa Kosová rozběhla spolehlivě a se ztrátou něco přes minutu předávala v druhé skupině s Maďarkou a Dánkou sedmá. O něco víc ztratila domácí Lina Strand a ani švédským ženám se tak rozběh příliš nepovedl. Ikdyž přece jen o něco víc než mužům.

1. SUI Gross, 2. FIN Anttonen, 3. NOR Bagstevold, 4. RUS Rudnaya, 5. LAT Dambe, 6. HUN Gyurko, 7. CZE Kosová, 8. DEN Klinting, 11. SWE Strand

Denisa Kosová v cíli: „Docela hodně se to větvilo. Já jsem na začátku hrozně kličkovala a zbytečně jsem chybovala cestou na dvojku, takže mi tam utekly. Na trojce jsme se zase seběhly a rozdělilo se to zas na šestku, kdy já jsem šla zprava pod skalama a ony vylezly nahoru na kopec. Myslím si, že na šestce jsme byly první, protože jsme měly tu nejvíc vpravo. Postup na sedmičku jsem chtěla jít okolo bažiny, ale nechtěla jsem jít sama, a ony šly rovně, tak jsem šla za nima a strašně jsme se zasekaly v bažině. Sedmičku jsem měla tu nejspodnější a už jsem je jen viděla, jak sbíhají… Ten pytlík už docela bolel, se musím přiznat. Ale snažila jsem. Pak jsme ještě zazmatkovaly na sběrku a vyběhly jsme až na silnici, tam nás předběhla Dánka. Jinak asi dobrý, jsem docela spokojená.“

Úsek 2. (Dana Šafka Brožková)

Na druhém úseku se hodně chybovalo. Z vedoucí skupiny podle očekávání velmi brzy vypadly Lotyšky, ovšem ztratily Norky a ještě víc Švýcarky. Ve vedení tak zůstalo finsko ruské duo Marika Teini a Svetlana Mironova. Ke Švýcarce se posunulo Dánsko a Švédsko. Za touto šesticí dobíhá Dana Brožková, ovšem několik minut po předávce Adéle Indrákové se dozvídáme nepříjemnou novinu, že Dana vzala špatnou kontrolu a štafeta je tak diskvalifikovaná.

1. FIN Teini, 2. RUS Mironova, 3. NOR Fasting, 4. DEN Bobach, 5. SWE Johansson, 6. SUI Hauswirth, -.CZE Šafka Brožková (disk)

Úsek 3. (Adéla Indráková)

První šestka vystartovala v rozmezí dvou a třičtvrtě minuty, což jak známo nemusí znamenat vůbec nic, zvlášť v podání žen a zvlášť na nervózním finiši, kdy už lze občas zaslechnout nějaký ten cinkot medaile. A pohled na seznam finišujících žen, kde bylo jedno významnější jméno než druhé, dával velkou naději, že to bude velká jízda. Hned na jedničce chybuje Norka Anne Nordberg a ze třetí je najednou na šesté pozici. Postup na trojku kazí Švédka Tove Alexandersson (zlato z krátké i klasické trati) i Švýcarka Judith Wyder a první dvojici tak pronásleduje již pouze Dánka Maja Alm (zlato ze sprintu i sprintových štafet), která stáhla již půl minuty. Do diváckého průběhu stáhla další půl minutu, odstup je nyní 1:11. Švédka již ztrácí další dvě minuty, na dohled od ní je Švýcarsko a Norsko. Vypadá to, že tato trojice již na medaile nedosáhne. O konkrétních medailích nakonec rozhodla třináctá kontrola, na kterou Ruska Natalia Gemperle Fince Merje Rantanen utekla. Finka ji navíc kazí a dostává se před ní Dánka, která volí odlišný postup. První tak končí Rusko, druhé Dánsko a třetí Finsko. Čtvrtá příčka zbyla na Švýcarky a na možná nejvíc favorizované Švédky a Norky zbylo páté resp. šesté místo. Česká štafeta tedy bez ohledu na výkon Adély Indrákové, která ale kromě paralelní chyby na druhou kontrolu běžela celkem klidný závod, byla diskvalifikovaná.

1. RUS Gemperle, 2. DEN Alm, 3. FIN Rantanen, 4. SUI Wyder, 5. SWE Alexandersson, 6. NOR Nordberg, -.CZE Indráková

Adéla Indráková v cíli: „Jedničku jsem si krásně namapovala, ťukačka. A říkám si „jo jasně, na dvojku, to je takovej na půl českej postup“ a pak odběhnu úplně do … No, mrzí mě to! … Při průběhu jsem nevěděla, že jsme disk. Ale bylo mi divný, že mi nikdo moc nefandí. Myslela jsem si, že je to kvůli tomu, že jsem pokazila tu dvojku…“

Konečné výsledky:

1. Rusko (Rudnaya, Mironova, Gemperle)

2. Dánsko (Klinting, Bobach, Alm)

3. Finsko (Anttonen, Teini, Rantanen)

4. SUI, 5. SWE, 6. NOR, 7. FRA, 8. LAT, 9. GER, 10. ITA, -.CZE (disk)

Shrnutí MS

Šampionát skončil. Jako obvykle po něm zůstalo několik příběhů a několik hrdinů.

Ukázat na jednu největší hvězdu prakticky nelze a nebo je ryze subjektivní. Jako tým byli nejlepší zřejmě Švýcaři. Přestože mají „jenom“ jedno vítězství, tak odvážejí celkem osm medailí. Medailová statistika je následující:

SWE (3-0-2), NOR (2-2-1), DEN (2-1-0), SUI (1-4-3), RUS (1-1-1), FRA (0-1-0), BLR a FIN (0-0-1)

Mezi individualitami patří k nejlepším Maja Alm (DEN) a Olav Lundanes (NOR). Oba se mohou pyšnit dvěma zlatými a jednou stříbrnou medailí. Dva individuální starty v lesních disciplínách a dvě výhry pro Tove Alexandersson (SWE). Výborně zde běhal Matthias Kyburz (SUI) nebo Natalia Gemperle (RUS). Daniel Hubmann – co start, to medaile (dvě stříbrné a dvě bronzové).

Možná o něco lepší výsledky, resp. víc štěstí by slušelo Judith Wyder ze Švýcarska (dvě stříbra, ale také dvě čtvrtá místa). Víc, než dvě bronzové ze štafet možná čekal i Gustav Bergmann. A jedním z dokladů, že na málo medailí bylo až moc favoritů, je i výsledek výborných francouzských mužů (Gueorgiou, Basset, Tranchand), kteří kromě jedné stříbrné z klasické trati, zůstávali jinak těsně za stupni.

Medailová statistika nejlepších:

Maja Alm (2-1-0)

Olav Lundanes (2-1-0)

Tove Alexandersson (2-0-0)

Matthias Kyburz (1-2-0)

Natalia Gemperle (1-1-1)

Jerker Lyssel (1-0-0)

Daniel Hubmann (0-2-2)

Judith Wyder (0-2-0)

Kromě toho máme dvě překvapení. První je trochu menší, protože Emily Kemp z Kanady již na Mistrovství Evropy naznačila, že by se s ní mělo počítat. Především na krátké trati se dlouho držela v boji o zlato a nakonec ji smolně protekla mezi prsty i jakákoliv jiná medaile. Druhé překvapení, a řeč je spíše o senzaci, je Anastasia Denisova z Běloruska, která naprosto nečekaně získala bronz na sprintu, navíc se ale neztratila ani v lese. Co je ovšem dnes již téměř vyjímečné, Denisová na MS odběhla všech pět závodů!

Naši odváží dva skvělé výsledky – šesté místo Vojty Krále na sprintu a taktéž šesté místo sprintové štafety (Knapová, Nykodým, Král, Kosová). Spolu s výbornou jedenáctou příčkou na krátké trati je tak Vojta jednoznačně naším nejlepším závodníkem. Kromě toho, úspěšné představení zaznamenali také Jan Šedivý (12. na klasice a 17. na krátké), Miloš Nykodým (14. na klasice), Dana Šafka Brožková (17. na klasice), Denisa Kosová (20. na sprintu a na krátké a 7. na prvním úseku štafet) a Jan Procházka (20. na krátké a 5. na prvním úseku štafet).

Pro téměř kompletní přehled o tomto MS si můžete pustit souhrnný televizní dokument České televize.

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: