Newyorský maraton má nejmladšího vítěze v historii

Newyorský maraton má nejmladšího vítěze v historii

V neděli 6. listopadu 2016 se běžel již 36. ročník TCS New York City Marathonu. Jeden z nejkrásnějších a nejsledovanějších maratonů světa měl překvapivého vítěze. Tím se stal dvacetiletý eritrejský běžec Ghirmay Ghebreslassie.

K největšímu úspěchu běžce Ghirmay Ghebreslassie patří vítězství na maratonské trati v loni v Pekingu v rámci MS v atletice. V New Yorku přidal zase první velké vítězství na klasickém městském maratonu.

Běháte rádi na svých cestách? Vyhledáváte zahraniční závody? Sledujte naši pravidelnou rubriku Běhání v zahraničí.


Obhájce prvenství závod pro zranění nedokončil

Závod mužů měl na začátku jediného favorita a tím byl obhájce prvenství Stanley Biwott z Keni. Tomu ale závod nevyšel a na vedoucí skupinu se vždy díval z povzdálí. Nakonec kvůli potížím s lýtkem závod nedokončil.

Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie hned od začátku nasadil vysoké tempo, kterému ostatní běžci jen těžko odolávali. Nakonec cílovou pásku protrhnul ve velmi kvalitním čase 2:07:51 hodin, což je vzhledem k profilu trati výtečný čas. Před druhým Keňanem Lucasem Rotichem vyhrál o více než minutu. Třetí místo obsadil domácí Američan Abdi Abdirahman, který se stal v 39 letech naopak nejstarším medailistou v historii Newyorského maratonu v čase 2:11:23 hodin.

Mery Keitanyová triumfovala potřetí za sebou

Mezi ženami se podařilo obhájit prvenství Mary Keitanyové z Keni, které tak dokázala zvítězit již potřetí za sebou. Tímto vítězstvím se zařadila po bok takové legendy, jakou je norská běžkyně Greta Waitzová. Ta triumfovala na Manhattanu třikrát v řadě v letech 1978 až 1980 a poté dokonce pětkrát za sebou v letech 1982 až 1986. Devátý triumf přidala v roce 1988.

Vítězka závodu nechala druhou v cíli, svoji krajanku Kipyegovou, o skoro čtyři minuty. Čas vítězné Mary Keitanyové byl téměř na sekundu stejný, jakým zvítězila v loňském roce (2:24:26 hodin). Překvapivé třetí místo, podobně jako v mužské kategorii, obsadila k radosti domácích příznivců, Huddleová z USA v čase 2:28:13 hodin.

Maraton v New Yorku měl opět skvělou atmosféru

Samotnému závodu vévodí vždy vynikající divácká kulisa. Běžce a běžkyně na trati doprovází téměř dva milióny příznivců a nejinak tomu bylo i letos. Američané mají sport a běhání velmi rádi, a právě proto dokáží výkony běžců ocenit jako nikdo jiný. V takové atmosféře se pak závodí úplně jinak, a i výsledné časy všech účastníků maratonu jsou skvělé.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor SvetBehu.cz, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: