ŽENY V BĚHU: Jak zůstat i při běhání v bezpečí – několik tipů pro vlastní bezpečnost

ŽENY V BĚHU: Jak zůstat i při běhání v bezpečí – několik tipů pro vlastní bezpečnost

S pěkným počasím vyráží do terénu i spousta žen-běžkyň. Aby ne – vždyť večerní teplé počasí přímo láká k aktivnímu pobytu v přírodě. V souvislosti s tím jsme se v naší škole sebeobrany setkali s množstvím případů, kdy byly osamělé běžkyně terčem obtěžování nejrůznějších úchylů.

Ve spolupráci s instruktorem sebeobrany jsme dali dohromady následující rady pro ženy, které se tomuto krásnému sportu věnují:

Než vyběhnete – analyzujte svou trasu

Některé věci můžete ovlivnit ještě před tím, než vyběhnete. Zamyslete se nad tím, kde běháte, a podívejte se na svou trasu jinýma očima: kde je na ní vhodné místo pro přepadení? Je to takové, kde se lze snadno ukrýt a zaútočit na poslední chvíli, odkud vaše oběť nemá příliš kam utéct a kde je malá šance dovolání se pomoci (v okolí není zástavba, pohybuje se tam málo lidí). Typicky půjde o podchody, podjezdy, úzká místa zarostlá křovím atd. Pokud se takovým místům můžete vyhnout, udělejte to. Pokud ne, buďte v těchto úsecích extra pozorná.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Máte v telefonu některou z běžeckých aplikací a chlubíte se svými výsledky veřejně na webu? Nedělejte to. Pokud sdílíte své běhy veřejně, je to pro úchyly něco jako pozvánka. Ve vašich bězích se nejspíš dá vysledovat pravidelnost, jak v dnech a časech, tak trasách. Servery pro sdílení jsou pak pro násilníka něco jako cukrárna. Stačí si vybrat a počkat…

Čtěte také: Trpíte jarní únavou a nevíte, jak se s ní vypořádat? Poradíme vám, jak na ni.

Pokud to alespoň trochu jde, měňte nepravidelně časy i trasy běhů i pokud je nesdílíte na síti. Sledovat vás samozřejmě lze i v reálném světě. Odpozorovat vaši rutinu je otázkou dnů a případný útočník přesně ví, kdy a kudy poběžíte.

Pozornost – buďte všímavá a nepodceňujte možnosti druhých

Vaše nejvyšší devíza je to, proč jste venku – běh. Jste ve sportovním, umíte běhat, vsaďte na to a násilníkovi utečte. Aby vám ovšem tahle rada k něčemu byla, předpokládá dvě věci: že si agresora včas všimnete a že ihned zareagujete.

Neusnadňujte násilníkům práci a neběhejte se sluchátky v uších. Když neslyšíte, co se kolem vás a za vámi děje, nemůžete na to nějak reagovat. Násilník se k vám může zezadu přiblížit až na dotek a první, co zaznamenáte, bude fyzický kontakt. To už je na útěk pozdě. Co je horší, každý zvrhlík tohle ví a pokud máte na uších sluchátka, je to něco jako pozvánka k útoku.

I když nemáte na uších sluchátka, musíte si všímat okolí. Všímejte si podivného chování a lidí, kteří nezapadají do míst, kde se pohybují. Pokud na běžecké trase uprostřed ničeho bude postávat chlapík, který není v běžeckém, a naopak má ruce za zády (co v nich asi drží?), asi tam nešel běhat. Pokud okolo nepobíhá jeho pes, je na místě zpozornět: co tam asi dělá? Jistě, může mít legitimní důvod, přesto je dobré zůstat ostražitá. To nejhorší, co můžete udělat, je ho ignorovat, těsně proběhnout kolem něj a následně se k němu otočit zády. A doufat…

Reakce

Dobrá, sledujete svoje okolí a někdo se vám na první pohled nezdá. Co tedy dělat? To přeci nejde, abyste se mu obloukem vyhnuli, co by si asi tak myslel, že? Přeci nebudete vyvádět… Zapomeňte na to, že nechcete být nezdvořilá, a dotyčného klidně zdaleka oběhněte. Šestý smysl je váš dobrý přítel a vyplatí se mu naslouchat. Pokud takto zareagujete omylem a půjde o slušného muže, nejspíš se nad tím ani nepozastaví. Dojde mu, že jste se ho lekla a bude mu stejně trapně, jako vám.

Pokud to je násilník, bude ihned vědět, že o něm víte a jste připravena. A násilník zpravidla hledá nepřipravenou oběť, se kterou má lehčí práci. Nicméně, i kdyby ho to neodradilo, tak jakmile v momentě, kdy se mu vyhýbáte, vyrazí směrem k vám, víte okamžitě, na čem jste – a přichází chvíle ukázat, jak rychle umíte běžet.

Fyzická obrana

Když přes výše uvedená preventivní opatření přeci jen dojde k fyzickému útoku, braňte se. Vším. Křičte, kopejte, vrazte útočníkovi prsty nebo klíče do očí. Udělejte cokoliv, aby to měl útočník těžší. I když jste jistě mnohokrát (a zpravidla od mužů) slyšela, že jako žena nemáte proti muži šanci, nevěřte tomu. Máme zmapováno spoustu případů, kdy se drobná žena ubránila mnohem většímu útočníkovi.

Bránit se má smysl! Statistiky hovoří jasnou řečí – pokud se žena brání, má mnohem vyšší šanci, že nedojde ke zranění. Nejhorší následky i fyzická zranění si odnesou ženy, které zůstanou pasivní, ať už ze strachu, nebo v domnění, že když se budou bránit, situace se zhorší. Opak je pravdou!

Pokud se chcete vybavit nějakou pomůckou, která zvýší vaši šanci na obranu, kupte si pepřový sprej. Paralyzéry jsou těžké a neúčinné. Střelná zbraň nepraktická a těžko s ní budete chtít běhat. Pepřový sprej je lehký a účinný. Na trhu jsou i firmy, které vyrábí spreje přímo pro sport (nemusí se držet v ruce, navlékají se poutkem na zápěstí).

Pokud chcete běhat s pepřovým sprejem, doporučuji si koupit dva kusy. Jeden na běhání, ten druhý na vyzkoušení. Prodavač v obchodě vám řekne ledacos, ale vlastní zkušenost a trénink je k nezaplacení. Vezměte si sprej ven, udělejte si terč (hadr na stromu, tácek na tyči apod.), vezměte sprej do ruky a vše si vyzkoušejte –  jak se ovládá, kde má pojistku, jak daleko dostříkne atd. V krizové situaci to pak nebude poprvé, co s ním budete manipulovat, a budete vědět, co od něj můžete čekat. Jednou použitý sprej vyhoďte! Použitím ztratí těsnost, časem v něm klesne tlak a bude k ničemu.

Autor článku, Pavel Houdek, je hlavním instruktorem moderní sebeobrany. Více informací a případné kurzy naleznete na www.moderni-sebeobrana.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: