Překážkové závody jako fenomén dnešní doby – v ČR se bude konat první oficiální mistrovství již 6. května

Překážkové závody jako fenomén dnešní doby – v ČR se bude konat první oficiální mistrovství již 6. května

V České republice se letos bude konat oficiálně první mistrovství v překážkových bězích. Jak si stojíme v této disciplíně ve světě a jaká je její budoucnost?

Krátce z historie překážkových běhů

Překážkové závody (zkráceně OCR = Obstacle Course Races) jsou v ČR fenoménem několika posledních let a získávají značně na popularitě. Pokud bychom se podívali podrobněji do historie, zjistíme, že se vlastně nejedná o úplnou novinku. Již římští legionáři trénovali při vojenském výcviku přeskakování přírodních překážek. Počátkem dvacátého století pak Francouz Georges Hebert připravil první parkurové dráhy, z nichž se postupem let vyvinula disciplína zvaná parkur. Tyto informace se dostaly za oceán a v období první světové války Dr. Joseph E. Raycroft z Princetonské univerzity pro armádu USA připravoval překážkové dráhy v rámci výcvikových kempů. Po válce se také objevil termín Obstacle Course Run, OCR. Vojáci běželi proti časomíře, tehdy se tedy používalo Run, nyní je synonymem Race, nakolik závodníci závodí proti sobě. V průběhu dvacátého století se překážkové dráhy vylepšovaly a vytvářely vesměs v rámci armádního výcviku, již v období druhé světové války se ale začaly objevovat i na univerzitách.

OCR dnes

OCR coby závody s překážkami a tratí ve vojenském stylu jsou však ve své současné podobě datovatelné až od roku 1987, kdy bývalý voják britské armády Billy Wilson uspořádal závod Tough Guy. Pravý boom pak nastal až v roce 2010, kdy v rozmezí dvou týdnů po sobě vznikly závody Tough Mudder a Spartan Race. O rok dříve vznikl poslední ze závodů, počítaných do „Big 3“, Warrior Dash. Ten je ovšem kratší a zaměřen více na zábavu. Od té doby prodělal segment OCR bouřlivý rozvoj, některé série vznikly a zanikly, jiné se udržely. Počet účastníků závodů celosvětově šplhá do milionů. Jen v USA v letech 2010-2016 vzrostl počet registrací na závody z 1 na 5,6 milionu.

V současné době je naší nejlepší českou reprezentantkou Zuzana Kocumová, která se pravidelně účastní také běžeckých i jiných závodů. Právě ona bude do pořádí na MČR jistě velmi výrazně promlouvat. Profil Zuzany Kocumové si můžete přečíst na našem webu.

Nový olympijský sport?

Organizačně toto nové sportovní odvětví zastřešuje IOSF, mezinárodní federace překážkových sportů se sídlem ve Švýcarsku. Na národních úrovních pak jednotlivé národní asociace, nejčastěji známé pod zkratkou OCRA. Tyto asociace pořádají národní mistrovství, ze kterých se pak rekrutují účastníci nadnárodních a světových šampionátů. Zakladatel Spartan Race Joe De Sena se také snaží o prosazení OCR coby olympijského sportu.

Speciální vybavení – boty jsou základ

Všechny tyto parametry splňují modely anglické firmy INOV-8. Právě první parametr – dokonalý grip – se řeší pomocí agresivního designu podrážky, který může být doplněna o tvrdokovové hřeby. Tyto hřeby pomáhají závodníkům ke zdolávání zabahněných překážek, když selhávají i ty nejlepší kontaktní pryžové směsi.

První Mistrovství České republiky v OCR

Historicky první mistrovství ČR v OCR se pak pod hlavičkou INOV-8 Gladiator Race a záštitou OCRA ČR koná v sobotu 6.5.2017 v prostoru tankodromu Milovice.

“Historicky první závod OCR v ČR se poběží v areálu Tankodromu Milovice na zhruba 10km trati s více jak dvaceti překážkami. Bývalý vojenský prostor je přímo ideální pro tento druh závodů. Členitý terén se spoustou výběhů a zákopů společně s těžkou vojenskou technikou doplněný o klasické OCR překážky,“ naznačuje charakter trati spoluzakladatel INOV-8 GLADIATOR RACE Pavel Cibulka.

Na trati se sejde nejen česká elita tohoto sportovního odvětví, aby zabojovala o první titul mistra a mistryně ČR. 3 nejlepší z každé kategorie se pak kvalifikují na ME OCR v Holandsku. Vítěz si odnese mimo titulu také finanční výhru 5.000,- CZK. Pořadatelství závodu o titul MISTRA ČESKÉ REPUBLIKY si na svá bedra vzala populární série překážkových závodů INOV-8 GLADIATOR RACE. Hlavní myšlenkou je postavit proti sobě nejlepší závodníky z ČR a zahraničí na atraktivní, zajímavé trati a zároveň nabídnout možnost účasti všem, kdo mají chuť se s nimi poměřit. INOV-8 GLADIATOR RACE je závod pro profesionální běžce, který si ale můžou vyzkoušet i rekreační sportovci.

Přečtěte si více o celé sérii INOV-8 GLADIATOR RACE a tréninkové tipy na překážkové závody od Zuzany Kocumové.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: