Na start legendárního závodu Ultra-Trail du Mont Blanc se postaví světové špička. Mezi nimi i Kilian Jornet! + VIDEO

Na start legendárního závodu Ultra-Trail du Mont Blanc se postaví světové špička. Mezi nimi i Kilian Jornet! + VIDEO

Ultra-Trail du Mont Blanc je již tradičně jednou z nejočekávanějších akcí sezony. Na náročné trati vedoucí kolem masivu Mont Blanc se představí světová špička trailrunningu. Mezi nimi uvidíme i Kiliana Jorneta, který závod v minulosti již 3x vyhrál.

Od 28. srpna do 3. září proběhne jeden z nejvíce sledovaných trailových závodů světa. 15. ročník prestižního závodu, Ultra-Trail du Mont Blanc, na který se každý rok kvalifikují běžci po celém světě pomocí tzv. kvalifikačních bodů, představí světovou konkurenci těch nejlepších běžců z celého světa.

TIP: Sledujte sekci Horské běhy a skyrunning, kde se dozvíte vše o tréninku a vybavení na horské běhy.

Ultra-Trail du Mont Blanc v číslech

Trať, která vede kolem masivu Mont Blanc (4810 m), svými parametry skutečně splňuje podmínky jedné z nejnáročnějších tratí. Start a cíl závodu je ve francouzském městečku Chamonix a vede proti směru hodinových ručiček kolem dokola Mont Blancu přes 5 přírodních rezervací a 3 státy: Francii, Itálii a Švýcarsko. Celkové pozitivní převýšení trati je přes 10 kilometrů na 171 km. Na trati je rozmístěno 17 občerstvovacích stanic a přes 2000 dobrovolníků. Limit pro dokončení je 46 hodin a 30 minut, limit počtu závodníků je 2300.

Na startu se sejde světová špička

Mezi největší favority se řadí asi nejvíce sledovaný muž Kilian Jornet. Výčet jeho úspěchů by byl na samostatný článek. Co se ale týče spojení s tímto závodem, je to trojnásobný vítěz z let 2008, 2009 a 2011. Letos naplnil svůj projekt Summits of My Life dvojnásobným výstupem na Mt. Everest, Summits of My Life a svou formu potvrzuje také neuvěřitelným vítězstvím na americkém závodě Hardrock 100, které běžel od 21. kimoletru z vyhozeným ramenem. Mezi favority je rozhodně nutné zahrnout vítěze z předchozích let. Francouzské duo François d’Haene a Xavier Thévenard, kteří UTMB vyhráli v předchozích letech. První jmenovaný v letech 2012 a 2014 a druhý v letech 2013 a 2015, François d’Haene je navíc šestinásobným vítězem UTWT (Ultra Trail World Tour). Tuto trojici bude ohrožovat Španěl Luis Alberto Hernando, druhý na UTMB v roce 2015, který na ultra trailových závodech v minulých letech dokazoval obrovskou formu.

Ani ženská sestava nebude slabá. Mezi největší favoritky bude patřit Francouzska Caroline Chaverot, vítězka minulého ročníku, která má neuvěřitelnou vytrvalost spojenou s rychlostí a na většině závodech nemá konkurenci. Dále se na start postaví Švýcarka Andrea Huser, jejíž forma od minulé sezony, kdy se stala nejlepší ženou ultra trailu, neustále roste. A také známá Španělka Núria Picas, která strávila první polovinu sezony v Himalájích, se jistě představí ve své plné síle a bude usilovat o nejcennější kov. Mezi favoritky se řadí také Švédka Mimi Kotka, která zatím předváděla skvělé výkony a loni zvítězila na trati CCC (jedna z tratí UTMB dlouhá 101 km s převýšením 6100 m).

Česká účast

Co se týká české účasti, tak na start je přihlášen Zdeněk Kříž, ambasador značky Buff, který loni předvedl krásný výkon 5. místem na MS světa ve skyrunningu na trati Ultra Sky. Dále mladý, ale velmi vytrvalý Tomáš Štverák a další česká jména: Vladimír Diatka, Petr Mondri, Lukáš Rakoncaj, Josef Zmatlo.

Start Ultra-Trail du Mont Blanc je naplánován na 1. září, 18:00. Závodníky můžete sledovat online přes Live Tracking nebo na sociálních sítích – FB stránky. Další informace najdete na webu závodu www.utmbmontblanc.com.

Videoupoutávka na letošní ročník:

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: