556 lidí znovu vidí; i díky nevidomým běžcům

556 lidí znovu vidí; i díky nevidomým běžcům

Na světě žije asi 285 miliónů lidí se zrakovým postižením, devět z deseti z nich v rozvojových zemích.  Kdyby ale pocházeli z bohatých krajin, měli by velkou šanci, že budou mít oči zdravé: 80% případů slepoty se totiž dá zabránit nebo se dají jednoduše léčit.

Světlo pro svět je rozvojová nezisková organizace, která se zaměřuje na léčbu slepoty a zlepšování kvality života lidí s postižením v nejméně rozvinutých částech světa, zejména v Africe. I letos bylo Světlo pro svět jedním z hlavních neziskových partnerů běžecké série  RunCzech, která čítá například pražský maraton nebo právě proběhlé večerní běhy na 5 a 10 kilometrů, a mohlo část svých výnosů obohatit o výnosy ze startovného.

„Zařídit jednu operaci šedého zákalu, který patří k hlavním důvodům slepoty v rozvojových zemích, umíme v přepočtu již za 800 korun. V letošní běžecké sezóně RunCzech jsme skrze prodej registrací utržili celkem 445 000 Kč, a proto jen tímto způsobem můžeme navrátit zrak 556 lidem,“ vysvětluje Richard Schinko, ředitel Světla pro svět.

TIP: Přečtěte si také článek běhání a školáci – kolik, jak často, jak je motivovat.

Tyto prostředky pomohly Světlu pro svět získat i samy osoby se zrakovým postižením. Ve žlutém dresu Světla pro svět běhá řada ambasadorů, z nichž velkou část tvoří právě běžci se zrakovým postižením. V sobotním večerním běhu na 10 km běželi pod dohledem zkušených vodičů hned tři, jmenovitě Eva Lesová, Terezie Hřídelová a Jan Bauer.

Narodila jsem se pouze se zbytkem zraku. Nikdy bych nemohla běhat, kdybych sama nepodstoupila řadu očních operací, včetně operace šedého zákalu. I proto dnes pravidelně běhám v dresu Světla pro svět: snažím se pomoci navrátit zrak těm, kteří neměli to štěstí a nenarodili se v zemi s fungujícím zdravotnictvím,“ říká Eva Lesová, studentka pražského gymnázia pro zrakově postižené.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: