SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: tipy na lehké i náročné zimní výběhy

SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: tipy na lehké i náročné zimní výběhy

S lednem už většina z nás nasadila zimní část přípravy, kdy bychom měli běhat hlavně pomalejší a objemové běhy. Přichystali jsme si proto několik delších výběhů, některé je možné absolvovat i na běžkách, ale přidali jsme i pár kratších pro případ, že je tu pár nováčků, kteří se s během letos teprve seznamují. Tak hurá do toho!

Boubínský prales: běžecká trasa Národním parkem Šumava

Z Horní Vltavice začnete po modré turistické trase prudkým stoupáním k železniční zastávce. Přes koleje je třeba se napojit na lesní silničku, která kopíruje vrstevnice okolních vrchů. Následně lze odbočit po strmé lesní cestě na zelenou tur. trasu nebo pokračovat po silničce až na rozcestí Lukenská cesta, kde se potkává zelená a modrá. Kolem šumavské klasiky – Boubínského jezírka již začnete stoupat neúprosným terénem až k vrcholové rozhledně na vrcholu Boubín. Seběh do Kubovy Huti a následně naučné stezce „Zlatá stezka“ je již za odměnu!

Délka trasy (km): 19.576

Převýšení (m): 871

Povrch: Převážně terénní

Autor: Vojta Bořil

Celá trasa Boubínský prales

Pálava: běžecká trasa bělostnými skalami

Přeběh pálavských vrchů je jednou z top tras Jihomoravského kraje. Nejdůležitější je ale zvolit vhodnou denní dobu. V létě tu bývá nejen vedro, ale hlavně velké množství turistů, kteří vás budou na úzkých cestičkách zbytečně zastavovat. Proto doporučuji jít běhat navečer, ideálně ne o víkendu a celou Pálavu budete mít jen pro sebe.

Jedná se o členitý povrch  – traily, výběhy a seběhy, travnaté úzké cestičky. Začínáme v Pavlově a končíme v Mikulově (ideálně se nechat dovést autem, taxíkem nebo dojet autobusem). Vydáme se po zelené a následně po modré u Dívčího hradu (stojí za odbočku, krásné výhledy). Dále po modré běžíme kolem lezeckých skalek Martinka a Trůn – nádherné výhledy! Na Perné pokračujeme po červené na Sirotčí hrádek a nádhernou Stolovou horu (doporučuji si sundat boty a běžet po travičce boso – příjemný relax pro nohy). Nandáme boty a pokračujeme po červené na Turold kolem dalších skalek až do Mikulova. Cestu můžeme zakončit na Kozím hrádku a následným posezením u vynikajícího pálavského vína. 🙂

Délka trasy (km): 11.797

Převýšení (m): 446

Povrch: Převážně terénní

Autor: Michaela Kofrová

Celá trasa Pálava

Červený Kostelec: běžecká trasa Babiččiným údolím

Výchozí bod trasy je od vlakového nádraží v Červeném Kostelci. První kilometr vybíháte po červené turistické značce za město k rozcestí „Devět Křížů“ a dále pokračujete klidným rovinatým terénem po zpevněné cestě lesem po modré.

Po 6 km se ocitáte u břehu horské bystřiny Úpy, na romantickém místě zvaném pod Boušínem. Řeku zde překonáváte po dřevěné lávce, orientujete se na červené značení, které Vás povede až do cíle trasy v České Skalici. Z údolí vybíháte strmou stezkou ke kostelu Panny Marie a ke kouzelným roubenkám v osadě Boušín. Nabaženi půvabnými výhledy do Krkonošského podhůří klesáte zpět k řece Úpě, na níž se rozkládá úžasný Slatinský vodní mlýn. Jste v srdci Babiččina údolí. Běžíte příjemným rovným terénem s měkkým lesním povrchem po pravém břehu řeky. Překonáváte známý Červený a Bílý mostek a od Starého Bělidla Vám mává Babička. Jste v dějišti venkovského života před 150 lety, který mistrným způsobem ztvárnila v klenotní povídce Babička spisovatelka Božena Němcová. Tato část Babiččina údolí je hojně navštěvovaná turisty a ještě aby ne… Můžete jít na prohlídku dobově zařízených interiérů staveb lidové architektury ve skanzenu, či na prohlídku zámeckých interiérů elegantního sídla vysoké aristokracie v zámku Ratibořice

Délka trasy (km): 19.116

Převýšení (m): 328

Povrch: Převážně terénní

Autor: Jonáš Holub

Celá trasa Červený Kostelec

Český les: běžecká trasa údolím Indiánů podél Kosího potoka

Hezký běh po zpevněné cestě začneme ve vísce Otín, ze které seběhneme podél vodopádů U Čertovky ke Kosovému potoku. Přeběhneme ho a opustíme modrou značku, když se vydáme proti proudu po naučné stezce Údolím Kosího potoka. Čistou přírodu zpestřují lehké otisky lidského bytí (křížek, stará zeď atd.).

Přeběhneme hlavní silnici a pokračujeme po zelené značce dál. Zde můžeme v letních měsících vidět postavená týpí, pást se obrovská stáda krav či přeběhnout divoká zvířata. Po značce doběhneme až do Michalových Hor, kde nás čeká finální stoupák na vyhlídku nad vesnicí. Při stoupání můžete ochutnat místní minerálku. Abyste jí našli, se radši zeptejte místních.

Délka trasy (km): 10.51

Převýšení (m): 242

Povrch: Převážně asfaltový

Autor: Tomáš Sadílek

Celá trasa Český les

Pražský prales

Začátek trasy je pod schody na rohu ulic Horoměřická a Vostrovského. Sem se dostanete metrem A, tramvají nebo i autobusem.

Vyrazíte nahoru po schodech a zdoláte prvních cca sto metrů po asfaltu až dorazíte k odbočce do leva ulicí Pod beránkou. Zde minete hřiště,  dostanete se do ulice Na černé hoře, po cca 200m doběhnete k odbočce na lesní cestu která je na levé straně ulice.

Lesní stezkou poběžíte krásným mladým listnatým lesem a a budete se jí dále držet. Cesta vás povede lesem až doběhnete na louku, ve které proběhnete lehkou levotočivou zatáčku. Po pravé ruce vám vyroste skalnaté stoupaní. To můžete buď oběhnout po kamenité stezce, nebo přímo vyběhnout a užít si krásný výhled do šáreckého údolí. Zejména ve slunečném dni je to úžasné místo. Pokud se vám nechce na vrchol držte se dále stezky a oběhněte ho. Les se mezi tím změnil na borovoakátový porost. Stezka vás skrze další esíčko přivede do mírně stoupající rovinky končící na asfaltu ulice na Pahoubce…

Délka trasy (km): 4.5

Převýšení (m): 147

Povrch: Převážně terénní

Autor: Rudolf Musil

Celá trasa Pražský prales

Salomon logo

Další běžecké trasy
najdete v sekci SALOMON BĚZECKÉ TRASY. Zde si je pak dále můžete vyfiltrovat podle toho, zda se jedná o výběhy na vrchol, hřebenovky, podle délky, převýšení a dalších parametrů. Stejně tak můžete velmi jednoduše vlastní běžecké trasy i vkládat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: