20. ročník SPORTISIMO ½ maraton Praha má výborné obsazení

20. ročník SPORTISIMO ½ maraton Praha má výborné obsazení

Letošní, jubilejní, Pražský půlmaraton začíná už v sobotu 7. dubna 2018. V 10 hodin odstartuje z náměstí Jana Palacha u Rudolfina již 20. ročník SPORTISIMO ½ maraton Praha.

Stalo se již tradicí, že vždy na začátku jara vstupujeme do dalšího ročníku RUNCZECH běžecké ligy závodem v Praze na ½ maratonské trati.

Na startu se objeví i rekordman trati ATSEDU TSEGAY z Etiopie

Pořadatelé závodu pro nás v této souvislosti přichystali velmi kvalitně obsazenou startovní listinu, a to jak v kategorii mužů, tak samozřejmě i žen. Na startu navíc nebude chybět běžec, který v roce 2012 stanovil rekord trati a jako jediný zatím zaběhl trať pražského závodu pod hranicí 59 minut. Etiopan Atsedu TSEGAY zdolal tento ½ maraton za 58:47 minut, což je zároveň i 5. nejrychlejší čas v historii ½ maratonu. Z tohoto důvodu se dá předpokládat, že i letos se můžeme těšit na rychlé časy a pokoření hranice jedné hodiny a za určitých předpokladů (dobrého počasí) věřme že možná i 59 minut.

Na startovní čáře bude vedle již zmiňovaného Etiopana stát ještě dalších 5 elitních běžců z Keni, kteří mají osobní rekord pod 60 minut. Ti se budou samozřejmě snažit zvítězit nad rekordmanem trati a možná i pokořit jeho traťový rekord. Ostatně jména jako Josphat TANUI, Justus KANGOGO, Alex KIBET či Geoffrey RONOH jsou toho prvním předpokladem.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Mezi ženami se dá očekávat velmi vyrovnaný souboj

V loňském roce byl ženský závod obohacen o světový rekord Joyciline Jepkosgei z RunCzech Racing teamu (Keňa), která trať doslova prolétla v čase 1:04:52 hodin a jako první žena se dostala pod hranici 65 minut (vytvořila na trati celkem 4 světové rekordy – na 10, 15, 20 a 21,1 km)). Bohužel letos ve startovní listině tato vynikající závodnice chybí, ale i tak diváci nebudou ochuzeni o skvělou podívanou.

Startovní listina je nabita plno významnými běžkyněmi z Keni či Etiopie, jejichž osobní rekordy jsou velmi blízko právě hranici 65 minut. Takže se můžete těšit na souboj Caroline KIPKIRUJ a Joan MELLY z Keni s Worknesh DEFERA z Etiopie. Všechny jsou pravidelnými účastnicemi pražského závodu.

Na startu uvidíme i to nejlepší z českých závodníků

Rozhodně napínavý souboj se dá očekávat mezi českými běžci a běžkyněmi. Na startu totiž nebudou chybět ti nejlepší. Jirka Homoláč již tradičně tráví předzávodní období v Keni a na závod přijíždí vždy výtečně připraven a dá se opět očekávat, že bude atakovat svůj osobní rekord, který má z loňského roku hodnotu 1:03:23 hodin. Důstojnými soupeři, mezi českými muži, mu budou mimo jiné například David Vaš či Ondřej Fejfar.

TIP: Přečtěte si také rozhovor s Evou Vrabcovou Nývltovou o tom, co chystá pro sezónu 2018.

Mezi českými ženami bude jasnou jedničkou Eva Vrabcová Nývltová, která jistě bude usilovat nejen o vynikající čas, ale i kvalitní umístění mezi evropskou elitou závodnic, která je v Praze vždy na vysoké úrovni. Na startu nebude chybět ani nestárnoucí a stále usměvavá Petra Kamínková, která rozhodně nebude chtít závod vypustit, ale naopak co nejvíce potrápit mladší kolegyně z nastupující generace jako třeba Barboru Jíšovou nebo Kristýnu Dvořákovou.

Nezapomeňme ani na běžce z řad vyložených amatérů

Pražský ½ maraton je vlastně první velký závod v roce, který v ČR zahajuje běžeckou sezónu, a tudíž se na startu objeví i tisíce amatérských a hobby běžců. Mnozí se na tento závod poctivě připravují celou zimní sezónu a výsledkem je pak překonání osobních rekordů, skvělých cílových časů nebo jen pocit radosti z pohybu. Běžecký rok 2018 startuje právě pražským SPORTISIMO ½ maratonem a všichni věříme, že bude pro nás úspěšný minimálně tak, jako v tom roce minulém.

Startovní listina muži – elite:

Startovní listina ženy – elite:

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 14 let, jehož specialitou jsou silniční závody od 5 km až po maraton. V současnosti je vedoucím týmu vodičů PACEMAKERS pro závody ze seriálu RunCzech a TEMPO MAKERS, vodící ostatní vybrané závody v ČR. V Plzni pořádá pravidelně běžecké tréninky. Běhá také horské závody. Jeho oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je hlavně Šumava.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: