Svět outdooru 2/2018: sto stran čtení na léto! Treky v Peru a Bolívii, Alpách i na Balkáně a VHT speciál

Svět outdooru 2/2018: sto stran čtení na léto! Treky v Peru a Bolívii, Alpách i na Balkáně a VHT speciál

Sto stran outdoorového čtení na léto! Treky v Peru a Bolívii, magické Lofoty, hory Srbska, chorvatský Velebit, překrásný a náročný Tour de l´Oisans (GR54) ve francouzských Alpách, od oceánu k moři přes Pyreneje, Drávská cyklostezka, NP Müritz, údolí Soči, Tomáš Petreček, Adam Ondra, Radek Jaroš, metodika a vybavení pro VHT a mnoho dalšího!

Letní Svět outdooru už zamířil do schránek předplatitelů a do trafik. Čeká v něm nabitá stovka stran parádního čtení na celé léto! Co jsme pro vás připravili?

KDE NAJÍT SVĚT OUTDOORU?

V trafikách za 39 Kč.

V elektronické verzi na Alza.cz.

Výhodné roční předplatné za 95 Kč!

S předplatným získáte následující 4 čísla časopisu, lezecký a vodácký speciál a praktické mapy.

K členství v Alpenvereinu přes SvetOutdooru.cz je roční předplatné za 1 Kč.

Prohlédněte si další ukázky článků ze Světa outdooru 2/2018 ve fotogalerii!

PERU A BOLÍVIE

Hned na úvod vás okouzlí povedený článek o trekování v Jižní Americe od cestovatele Pavla Svobody. Působivé fotky krajiny i lidí a text pojatý s humorem vás provedou pěticí nádherných treků v Peru a Bolívii, kam je ideální vyrazit během našeho léta.

LOFOTY

Vydáme se také na sever Norska na magické souostroví Lofoty! Malebné zátoky s barevnými rybářskými domky i strmě se tyčící štíty hor, které se prudce zvedají z vln oceánu – to jsou typické obrázky Lofot. Podnikneme několik kratších túr s překrásnými výhledy na samém západním cípu souostroví, na ostrově Moskenesøya.

EXPEDICE NANGA PARBAT

Horolezce a extrémního sportovce Tomáše Petrečka jsme vyzpovídali o plánované expedici Rupálskou stěnou na Nanga Parbat. Jedná se o pokus o prvovýstup, takže u toho nesmí chybět ani Mára Holeček, se kterým už se Tomáš v minulosti pokoušel o průstup jihozápadní stěnou Gasherbrumu I. Jak probíhá příprava a co mají horolezci v plánu?

TOUR DE L´OISANS (GR54)

Okruh GR 54 neboli Tour de I’Oisans se řadí k nejkrásnější evropským trekům. Náročná trasa přes 180 km s převýšením víc než 13 000 m ukáže to nej z francouzských Dauphinských Alp: velkolepé horské scenérie, hluboce zaříznutá údolí, rozeklané skály, jezírka a blyštící se ledovce. No posuďte sami!

PYRENEJE

6 týdnů v horách, nahoru a dolů tisíce výškových metrů se vším na zádech – splněný sen nebo očistec? Jindřich Kadrman prošel loni celé Pyreneje a své dojmy nám sepsal.

BALKÁN

Hledání nejvyšší kóty Srbska, při němž projdeme pohoří Prokletije, Stará planina a Planina Šar, je vlastně exkurzí do rozervané duše celého Balkánu.

Chorvatsko nejsou jen oblázkové pláže a ostrovy a ostrůvky. Krásná vápencová pohoří lákají k objevení. Vydejte se třeba do pohoří Velebit – jeho krásnou hřebenovku s výhledy na Jadran si užije každý.

UKRYTÉ BOHATSTVÍ EVROPY

Máte pocit, že Evropu už máte projetou křížem krážem? Hledáte tipy na neobjevené přírodní šperky starého kontinentu? Naši redaktoři dali hlavy dohromady a připravili výběr pěti méně známých národních parků, které stojí za objevitelskou výpravu: katalánský Aigüestortes, estonský Lahemaa, sicilské Nebrodi, finská Oulanka nebo portugalský Peneda-Gerés.

Německý národní park Müritz je oázou klidu a cílem milovníků pádlování. Skrz četné kanály a přes desítky jezer tu můžete na lodi bloudit celé dny. A až vás budou bolet ruce, vytáhněte koloběžku nebo kolo.

Smaragdová kráska, tak se přezdívá slovinské Soči. Její údolí je vysněným hřištěm každého milovníka outdooru! Těšte se na tipy, co podniknout na lodi, kole, pěšky nebo třeba na paddleboardu.

DRÁVSKÁ CYKLOSTEZKA

Projeďte se s námi po Drávské cyklostezce! Trasa vede podél nejdůležitější korutanské řeky Drávy po slunečné jižní straně Alp od skalnatých štítů Dolomit skrz malebnou krajinu korutanských jezer, lesů a hor až do úrodné Panonské nížiny. Díky rovinatému terénu a perfektnímu značení se jedná o pohodovou trasu, kterou si užije každý cyklista.

ROZHOVOR

Tomík na cestách před dvěma lety opustil práci, prodal všechno, co měl, a vyrazil do světa. V thajském Bangkoku před osmi měsíci koupil tuktuk, ve kterém by rád dojel až do rodných Hranic na Moravě. Odvaha a smysl pro humor tomuhle dobrodruhovi rozhodně nechybí. V květnové vydání se můžete těšit na upřímné povídání plné nadsázky.

DIVOČINOU LABSKÝCH PÍSKOVCŮ

Na konci dubna se oficiálně otevřela zbrusu nová Lesní stezka Labskými pískovci. 100 km trasa vede přes 17 vyhlídek a 12 stolových hor v německé části Saského Švýcarska v lesích mimo civilizaci. Ještě před otevřením ji vyzkoušel Václav Malinský z Cesta za sny.

PÉŘÁKY POD DROBNOHLEDEM

Péřák ano či ne? Jak vybírat a starat se o péřový spacák? Můžu se při výběru spolehnout na teplotní určení? A co je to ten „cuin“? Zeptali jsme se odborníka z firmy Warmpeace, Pavla Habětína.

LEZECKÝ SVĚT

V květnovém Světě outdooru chystáme lezecký speciál! Najdete v něm metodiku pohybu po ledovci od horského vůdce Vojty Dvořáka, tipy na zajímavé VHT túry v Alpách, rozhovory s Adamem Ondrou nebo Radkem Jarošem a recenze lezeckého vybavení.

Krásné čtení přeje za celou redakci

Natálie Kohoutková

Šéfredaktorka Světa outdooru

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: