Orientační MČR na krátké trati ovládla Knapová a Nykodým

Orientační MČR na krátké trati ovládla Knapová a Nykodým

Tradičním vrcholem jarní sezóny orientačních běžců na domácí půdě je každoročně MČR na krátké trati, neboli middlu. Nejinak tomu bylo i letos – k obci Chlébské na Vysočině se sjeli nejlepší běžci bojovat o mistrovské tituly.

V sobotu i v neděli čekaly na více než 1300 závodníků kopcovité terény s velmi kamenitou podložkou a skalními útvary. Úvodní sobotní kvalifikace nepřinesla žádné zásadní překvapení a všichni favorité postoupili do nedělního finále.

Jednotlivé rozběhy mezi ženami vyhrály Karolína Šiková, Denisa Kosová, Vendula Horčičková a Jana Knapová. Mužský rozběhům pak vládli Marek Minář, Daniel Hájek, Miloš Nykodým a Baptiste Rollier. Na nedělní finále pořadatelé zajistili vlastními silami televizní přenos, který divákům na shromaždišti přinášel nejen ukázky z GPS trackingu, ale i živé záběry z lesa, a dodal závodu na atraktivitě.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Kamenná pole proběhla nejlépe Jana Knapová

Do ženského finále postoupilo ze sobotní kvalifikace 24 závodnic, přičemž vítězky jednotlivých rozběhů startovaly až jako poslední. Na trati je čekalo 19 kontrol na 4,6 km dlouhé trati se 190 metry převýšení. První kontroly závodu zvládla většina startovního pole bez chyb. Na kontrole číslo 7 však chybovala více než třetina závodnic, mezi nimi i Vendula Horčičková, kterou ani výborný výkon ve zbytku trati nevytáhl k medailovým pozicím.

O bronzu rozhodla pouhá vteřina! Denisa Kosová po střední části trati, kde udělala chyby na více než 2 minuty, výrazně zabrala a blížila se k času průběžné třetí Lenky Mechlové. Kosové však k medaili vteřina chyběla. Zkušená Michaela Omová začala závod pomaleji, ale postupně začala zrychlovat a bezchybným výkonem s náskokem 17 vteřin na Mechlovou vybojovala stříbro. I Jana Knapová si pohlídala všechny těžké pasáže a výkonem bez větších chyb si pojistila zlatou medaili.

1.

Knapová Jana

OK Lokomotiva Pardubice

33:15

2.

Omová Michaela

OOB TJ Turnov

35:03

+ 1:48

3.

Mechlová Lenka

OK Slavia Hradec Králové

35:20

+ 2:05

4.

Kosová Denisa

OK 99 Hradec Králové

35:21

+ 2:06

5.

Horčičková Vendula

OOB TJ Slovan Luhačovice

35:31

+ 2:16

6.

Fujáčková Ivana

Sportcentrum Jičín

35:50

+ 2:35

Miloš Nykodým žádný zvrat nepřipustil

Na startu finále mužů se představilo 32 závodníků, kteří se probojovali z rozběhů. Trať měla podobnou koncepci jako u žen s tím rozdílem, že muži měli jednu smyčku v lépe běhatelném terénu navíc. Celkem je tedy čekala téměř 6 km měřící trať s 26 kontrolami. Okruh favoritů byl vskutku široký, na scéně se navíc po zranění představil člen reprezentace Jan Petržela. Ten ukázal, že se vrátil s dobrou formou – až do poloviny závodu se pohyboval na medailových pozicích, následné chyby ho ale odsunuly až na konečné 7. místo.

TIP: Přečtěte si také rozhovor s Janou Knapovou o zhodnocení ME a jejím tréninku.

Před ním skončili zahraniční závodníci Kuba Dragowski z Polska a Baptiste Rollier ze Švýcarska. Na medaili nedosáhl ani 4. Marek Minář, který měl ztrátu 2:43 na vítěze. Souboj o stříbro našel své rozuzlení až při postupu na poslední kontrolu, kde se Daniel Hájek dostal před Vojtěcha Krále a porazil ho o 4 vteřiny. Zlatá medaile měla jasného majitele. Stylem start-cíl obhájil loňské vítězství Miloš Nykodým, který má letos úžasnou formu a na domácí scéně vyhrál již 12 závodů.

1.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

34:11

2.

Hájek Daniel

SK Žabovřesky Brno

35:21

+ 1:10

3.

Král Vojtěch

SK Severka Šumperk

35:25

+ 1:14

4.

Minář Marek

Magnus Orienteering

36:54

+ 2:43

5.

Dragowski Kuba

OOB TJ Turnov

37:03

+ 2:52

6.

Rollier Baptiste

OK 99 Hradec Králové

37:13

+ 3:02

Většina reprezentantů nyní bude ladit svou formu na blížící se Mistrovství světa, které se koná 2. – 12. srpna v Lotyšsku.

/fotografie: Tomáš Bubela/

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: