Podpořte své sportovní výkony antioxidanty

Podpořte své sportovní výkony antioxidanty

Jak je to s antioxidanty a s volnými radikály pro aktivní běžce? Jak bychom je měli přijímat a jaké jsou příčiny a projevy jejich nedostatku? /PR článek/

Určitě se vám někdy stalo, že jste si chtěli jít zasportovat a cítili jste se vyčerpaní, vysílení nebo v horším případě jste pociťovali první příznaky nemoci. Jedním z problémů může být fakt, že vám chybí antioxidanty, které by ve vašem těle neutralizovaly negativní vlivy způsobené volnými radikály.
Znečištěné prostředí, sluneční záření, stres, nesprávný životní styl a mnoho dalšího jsou faktory, které mohou způsobovat vznik volných radikálů a škodlivého oxidačního stresu. Ten je pak příčinou celé řady civilizačních a chronických onemocnění.

Sport a volné radikály

Při intenzivní fyzické zátěži sportovci, zejména běžci či jiní vytrvalci, absorbují velké množství volných radikálů, které jsou pro lidský organismus v určité míře přínosné. Pokud však jejich hladina přesáhne určitou míru, vzniká u sportovců přetrénování, snížená obranyschopnost, pokles výkonnosti či dokonce zranění. Antioxidanty brání dalšímu rozvoji zánětů a poškození, zlepšují prokrvení a chrání buněčné struktury. Proto jsou vhodné jako prevence svalového poškození u sportovců a pomáhají urychlit regeneraci po operacích tkání nebo traumatech. Silné antioxidanty pak současně mohou být účinným pomocníkem při zvyšování síly a vytrvalosti.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Potraviny bohaté na antioxidanty

Mezi antioxidanty se řadí například vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen nebo koenzym Q10. Část antioxidantů naleznete v potravinách, převážně v rostlinné stravě – v ovoci, zelenině, v obilninách a luštěninách. Bohatý na antioxidanty je například zázvor, granátové jablko, černé fazole, česnek, jablka, pšenice nebo ječmen. Vhodné jsou také bylinky a koření, ořechy (zejména para ořechy) a zelený čaj, který obsahuje katechiny

Pouze strava nestačí

Část antioxidantů (GSHPx enzymů) si tělo vyrábí samo v játrech, ale to mnohdy nestačí. Kromě toho přirozená tvorba antioxidantů může v našem těle s věkem kolísat, proto je vhodné doplnit antioxidanty stravou či ve formě kapslí a doplňků stravy. Například jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů na světě a tzv. král antioxidantů je astaxanthin, který se získává ze sladkovodní mikrořasy Haematoccocus pluvialis, což je nejbohatší zdroj přírodního astaxanthinu. Ten má navíc obrovskou výhodu, protože je vhodný také pro vegany a vegetariány. Tento karotenoid můžete také najít v lososech a krevetách, tyto potraviny však mají nízkou koncentracitéto účinné látky. Vědci tvrdí, že právě díky astaxanthinu mají lososi sílu a výdrž k dlouhým tahům řekami a překonávání vodopádů.

Antioxidanty mají blahodárný vliv na:

  • obnovu buněk v celém těle
  • ochrana před oxidativním stresem
  • svalovou sílu a regeneraci, zvýšení vytrvalosti
  • kardiovaskulární systém
  • pohybový aparát
  • mozek, paměť
  • pokožka
  • zrak
  • posílení imunity
  • zpomalení stárnutí
  • mají protizánětlivé účinky

Astaxanthin můžeme nalézt jak ve formě suché řasy, která se přidává do pokrmů, tak i ve formě kapslí či doplňků stravy, které většinou kombinují astaxanthin s dalšími účinnými látkami, antioxidanty a vitaminy, například omega 3 nenasycenými mastnými kyselinami, vitaminem B, vitaminem C, zeaxanthinem, biotinem apod. Doporučený denní příjem astaxanthinu je 4 – 8 mg.

Více informací naleznete na webových stránkách www.bonaloka.cz

Bonaloka

Bonaloka s.r.o.
je českým výrobcem přírodních produktů obsahujících jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů na světě – astaxanthin. Ten se získává ze sladkovodní mikrořasy Haematococcus pluvialis, která se rovněž pěstuje na území České republiky, v obci Mostek poblíž Dvora Králové nad Labem. Tato řasa je známá pro svůj vysoký obsah této účinné látky v přírodní formě. Astaxanthin je pro své blahodárné účinky na celý lidský organismus hojně využívaný ve farmaceutickém, potravinářském i kosmetickém průmyslu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: