Tituly z MČR na klasické trati získali Kosová a Nykodým

Tituly z MČR na klasické trati získali Kosová a Nykodým

Mistrovství České republiky v královské disciplíně, klasické trati, se o uplynulém víkendu konalo v okolí obce Kladky na Olomoucku. Po 26 letech se navíc společně s českým šampionátem uspořádal i ten slovenský. Jak se dařilo reprezentaci?

Výbornou atmosféru závodů podpořilo slunečné počasí a účast téměř 1300 závodníků. Po oba dny čekal závodníky velmi fyzicky náročný, kopcovitý terén Zábřežské pahorkatiny s hluboko zaříznutými údolími a prudkými svahy s kamenitou podložkou.

Závody začaly sobotní kvalifikací, z které do finále A postoupili pouze ti nejrychlejší, již měli možnost bojovat v neděli o cenné kovy. V kvalifikaci si většina favoritů pohlídala postup do finále a k žádným výrazným překvapením tedy nedošlo. Jednotlivé rozběhy mezi elitními ženami vyhrály Jana Knapová, Anna Štičková, Natalia Hiklová a polská závodnice Aleksandra Hornik. Mezi muži pak rozběhy nejlépe zvládli Jan Procházka, Bartosz Pawlak, Miloš Nykodým a Marek Minář. Tito závodníci se tak svými výkony pasovali do role největších favoritů celého mistrovství.

Ženská trať jako zkouška fyzické připravenosti

Třiadvacet žen se představilo na finálové trati, která sice měřila „pouze“ 9,6 km vzdušnou čarou, ale převýšení 530 metrů budilo respekt. Nejlepší závodnice navíc naběhaly téměř 13 km. Úvod trati zvládla nejlépe Jana Knapová, ovšem rozestupy mezi čelem závodu byly minimální. Zásadní volba postupu v tomto závodě přišla na 3. kontrolu. Tam Denisa Kosová a Aleksandra Hornik získaly přes půl minuty na ostatní soupeřky.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Denisa Kosová se navíc dostala s náskokem do čela závodu a vedení udržela až do cíle, podařilo se jí tak zaslouženě vybojovat titul. „Musím se přiznat, že klasická trať není mou oblíbenou disciplínou, moc jsem se sem netěšila, ale dnešní závod se mi moc líbil. Trať byla náročná fyzicky, ale skýtala i řadu voleb. Nebyla jsem si často jistá, zda jsem zvolila správně nebo ne,” přiznala v cíli vítězka závodu.

TIP: Přečtěte si také ROZHOVOR s Janou Knapovou, nejlepší Češkou na Mistrovství Evropy v orientačním běhu

O zbylé medaile byl velmi vyrovnaný boj. Aleksandra Hornik se postupně posouvala pořadím dopředu až na stříbrnou pozici se ztrátou 1:14. Rozdíl mezi třetí a čtvrtou závodnicí v cíli činil pouze 12 vteřin. Vendula Horčičková ještě tři kontroly před cílem držela medailovou pozici, pak ale chybovala a dostala se před ní o vteřinu Adéla Indráková, která rychlým finišem náskok navýšila.

1.

Kosová Denisa

OK 99 Hradec Králové

79:41

2.

Hornik Aleksandra

Polish Military Team

80:55

+ 1:14

3.

Indráková Adélka

SK Žabovřesky Brno

82:50

+ 3:09

4.

Horčičková Vendula

OOB TJ Slovan Luhačovice

83:02

+ 3:21

5.

Knapová Jana

OK Lokomotiva Pardubice

83:28

+ 3:47

6.

Mechlová Lenka

OK Slavia Hradec Králové

85:29

+ 5:48

Překonat strach z kopců, stupňovat tempo a doběhnout pro titul!

Mužů nastoupilo do finálového závodu 29, nevyběhl například reprezentant Vojtěch Král, který kvůli menším zdravotním problémům dal přednost odpočinku a ujal se role spolukomentátora závodu. Náročná trať měřila 15,1 km a převýšení na ideálním postupu čítalo 730 metrů. Oproti ostatním závodům v mužské elitě jsme se nedočkali téměř žádných zvratů a těsných soubojů v popředí výsledkové listiny. Závod by se dal nazvat One man show v podání Miloše Nykodýma, ten vedl již od první kontroly a až do cíle své vedení nikomu nepřepustil.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Naopak svůj náskok až do cíle navyšoval na konečnou hodnotu 4:27 a dovršil vítězný hattrick z šampionátů na klasické trati. Z kopců jsem strach neměl, tak to bylo v pohodě. Snažil jsem se zvolit tempo, abych ho v závěru mohl ještě stupňovat. A myslím, že se mi to podařilo,“ prozradil Miloš Nykodým po doběhu. Na stupních vítězů ho doplnili výborně připravení mladí reprezentanti – Marek Minář na stříbrné pozici a bronzový Tomáš Kubelka.

1.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

94:03

2.

Minář Marek

Magnus Orienteering

98:30

+ 4:27

3.

Kubelka Tomáš

OK Lokomotiva Pardubice

99:58

+ 5:55

4.

Kubát Pavel

OK 99 Hradec Králové

103:54

+ 9:51

5.

Šedivý Jan

SK Praga

104:16

+ 10:13

6.

Procházka Jan

SK Praga

104:19

+ 10:16

Na Mistrovství Slovenska na dlouhé trati zvítězili v hlavních kategoriích Lucia Kovalančíková a Marian Dávidík.

České reprezentanty ještě zasloužený odpočinek nečeká, na začátku října budou bojovat se světovou špičkou ve finálových závodech Světového poháru. Ten se bude konat v České republice, konkrétně v Praze, Českém ráji a Mladé Boleslavi, od 4. do 7. října.

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: