Brunner a Kašparová vybojovali na Spartathlonu druhá místa

Brunner a Kašparová vybojovali na Spartathlonu druhá místa

Historicky nejúspěšnější Spartathlon pro český běh. Takový byl letošní ročník 246 kilometrového ultramaratonu z Atén do Sparty. Radek Brunner obhájil přes zdravotní potíže během závodu své loňské druhé místo, Kateřina Kašparová vybojovala rovněž druhé místo a do TOP 5 se dostal také Milan Šumný.

Český úspěch navzdory extrémním podmínkám a silnému dešti

246 kilometrová běžecká pouť z Atén do Sparty, letos s patnácti člennou českou výpravou a s historickými výsledky. To vše se skrývá pod Spartathlonem 2018. Není asi větší ultramaratonský svátek než těchto 246 kilometrů, které se ročně pokouší zdolat v drtivé míře čistí amatéři do časového limitu 36 hodin. Ještě do předloňska však o tomto závodě věděl málokdo. Pak ale přišel rok 2016 a s ním Radek Brunner, který jako třetí muž políbil nohy krále Leónidáse a postaral se tak o největší úspěch v historii českého ultra.

Spartathlonský rok 2017 s sebou nesl otázku, zda může Radek zopakovat či ještě vylepšit své třetí místo. Bez běžeckých strastí, zranění či jiného postihu se na další ročník stejně dobře připravil a do Sparty přiběhl jako druhý muž v čase, s kterým by v mnohých předešlých ročnících bral místo první. Pak ale přišel rok 2018 a s ním problém zranění, nedostatečný tréninkový objem a ruku v ruce také otázka, zda rok 2017 nepředstavoval Radkové maximum, a možná i maximum celého českého ultra.

Na svatého Václava se tak mělo ukázat, na kolik několika týdenní výpadek z tréninku ovlivní Radkův výsledek na tomto neoficiálním mistrovství světa v ultramaratonu. S ním se do Atén vydalo dalších 14 českých běžců a běžkyň, kteří společně čelili nejenom téměř 250 kilometrům, ale letos také extrémnímu dešti, který se na ně valil od řeckého pobřeží.

V sedm hodin ráno místního času tak vše odstartovalo a my jsme tak mohli následují den a půl pozorovat na dálku na svých monitorech pomalu blížící se houf běžců. Kdo tak učinil viděl podstatně jiný průběh závodu, než tomu bylo před rokem. Tehdy více něž polovinu závodu Radek běžel osamoceně na čele a bez sebevětších krizí či zdravotních problémů si doběhl pro druhé místo. Letos se ve startovním poli shromáždil nejeden výborně sekundující běžec a v kombinaci se žaludečními problémy a krizí na 70. kilometru se Radek propadl až na začátek druhé desítky běžících. „Na 70. kilometru jsem si to v hlavě prohrál, ale pak jsem ji vypnul, žaludek se umoudřil a už to jelo,“ reagoval Radek na svůj comeback v závodě.

Česká republika nejúspěšnějším národem

Postupně se prokousávající startovním polem nebyl jen Radek, ale také Milan Šumný, který nezačal tak rychle jako Radek, ale postupně „sbíral mrtvoly“ až dvacet kilometrů před cílem, kde předběhl průběžně pátého muže a tuto pozici až do Sparty neztratil. Radek svou stíhací jízdu pojal ve velkém stylu a na šestém checkpointu do cíle na průběžně prvního Japonce Ishikawu ztrácel jen 14 minut. O čtrnáct let mladší Japonec si však své první místo pohlídal a nohy krále Leónidáse políbil v čase 22 hodin a 55 minut jako první. V čase 23 hodin a 37 minut již podruhé v řadě doběhl Radek do Sparty na druhém místě a s ohledem na průběh závodu lze hovořit o cennějším skalpu než vloni. S ohledem na ztrátu, kterou měl celkově třetí muž v cíli Portugalec Joao Oliveira hodinu od R. Brunnera, lze hovořit o naprosté dominanci prvních dvou mužů.

V ženském závodě české diváky udivila Kateřina Kašparová, která se po velkou část závodu držela favorizované Maďarky Zsuzsanny Maraz. A chuť vybojovat životní úspěch ji neopustil, i když Maďarka české závodnici nastoupila a Katka ji přestala stačit. V sobotních dopoledních hodinách si tak K. Kašparová v čase 27 hodin a 46 minut doběhla do Sparty nejen pro čtrnáctý nejlepší ženský čas v historii Spartathlonu, ale především pro druhé místo v ženském závodě.

„U krále jsem nebrečela, protože jsem do posledního metru bojovala s přírodními živly, vodou a vichrem. Ale brečela jsem dvacet kilometrů před cílem, kdy mi hlavou lítalo, že to dokončím, že před sebe žádnou ženskou nepustím, že jsem ze sebe vydala opravdu maximum a že udělám spoustě lidem radost. Stále vstřebávám, jak krásně se Spartathlon vyvedl a že budu na stupních vítězů vedle Zsuzsanny, které jsem vítězství strašně přála a věřila, že to dá. A dala. A přej a bude to přáno,“ zhodnotila krátce po finiši Kašparová.

S padesáti minutovou ztrátou na českou běžkyni jako třetí žena do cíle doběhla Finka Honkonen Teijaová. Nutno také dodat, že byť v neexistujícím závodě týmů by Česká republika byla neúspěšnějším národem v tomto ročníku legendárního řeckého ultra, a to je velký úspěch. Závod v limitu dokončilo 238 běžců ze 381 startujících.

Celkové výsledky:

Muži:

  1. Ishikawa Yoshihiko – 22:55 – Japonsko
  2. Brunner Radek – 23:37 – Česká republika
  3. Oliveira Joao – 24:34 – Portugalsko
  4. Tamás Bódis – 24:59 – Maďarsko
  5. Šumný Milan – 25:24 – Česká republika

Ženy:

  1. Maraz Zsuzsanna – 27:05 – Maďarsko
  2. Kašparová Kateřina – 27:47 – Česká Republika
  3. Honkonen Teija – 28:36 – Finsko

Celkové výsledky naleznete zde.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: