Nejlepší orientační sportovci roku byli vyhlášeni v Plzni

Nejlepší orientační sportovci roku byli vyhlášeni v Plzni

V sobotu 24. listopadu proběhlo v plzeňské Kreativní zóně DEPO 2015 Vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu orientačních sportů za rok 2018 a nechyběl ani následný orienťácký ples O-Gala. Vyhlašováni byli sportovci ve všech čtyřech orientačních odvětvích – pěší OB, MTBO, LOB a Trail-O.

Orientační běh

Letošní anketa o nejlepšího orientačního běžce byla po dlouhé době velmi vyrovnaná. V kategorii pěšího OB se rozhodovalo mezi pěti nominovanými kandidáty. Téměř 50 expertů nakonec zvolilo jako vítěze ankety Vojtěcha Krále (SK Severka Šumperk), když získal dohromady 156 bodů. Vítězství to bylo rozhodně zasloužené, neboť Vojta dokázal zvítězit v závodě SP v knock-out sprintu v Praze a výborné výkony podával i na všech světových akcích. Jeho slavnostní den využil jak jinak, než naplno! „Dnes se mi povedla přednáška na Semináři trenérů a rozhodčích o sprintu. Dále se mi podařilo vyhrát O-Gala, což bylo potřetí v řadě, jsem velmi nadšen. Takovým bonusem nakonec byl dnešní bronz na Mistrovství republiky v krosu na 10kilometrové trati, kde jsem byl ve velké konkurenci schopný šlapat na paty profesionálním atletům, což mě velmi potěšilo,“ prozradil Vojta při vyhlášení.

Druhý skončil Miloš Nykodým (SK Žabovřesky Brno) s odstupem 26 bodů na Krále, třetí místo si z Plzně odvezla Jana Knapová (OK Lokomotiva Pardubice), která zaběhla nejlepší letošní český výsledek na MS – medaile na krátké trati jí jen těsně unikla. Loni druhá Vendula Horčičková (OOB TJ Slovan Luhačovice) letos skončila na 4. místě, když dokázala získat domácí sprintový titul. Páté místo obsadil po velice úspěšné sezóně Pavel Kubát (OK 99 Hradec Králové), ten zaznamenal senzační výkon při Finálové sérii SP v Českém ráji – obsadil 4. místo na krátké trati.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

MTBO

Naši reprezentanti MTBO předváděli po celý rok skvělé výkony, ze všech velkých mezinárodních akcí odváželi početnou sbírku medailí jak v kategorii dospělých, tak mezi dorostenci a juniory. V Anketě mezi dospělými získala za své výkony nejvíce bodů Martina Tichovská (USK Praha), která dokázala na letošním MS získat neuvěřitelných 5 medailí, z toho 2 zlaté. Druhé a třetí místo obsadili novoborští závodníci Kryštof Bogar (OK Jiskra Nový Bor) a Vojtěch Ludvík (TJ Stadion Nový Bor). Oba tito borci se za své výkony v sezóně také rozhodně stydět nemusí – obsadili totiž 1. a 2. místo v celkovém hodnocení světového poháru 2018.

LOB

Lyžařští orientační běžci měli letos vrchol sezóny v podobě Mistrovství Evropy v Bulharsku, neboť mistrovství světa se letos nekonalo. Skvělých výsledků na evropském šampionátu dosahoval Jakub Škoda (Slavia Liberec orienteering), který právem získal vítězství v letošní Anketě nejen za celkové 14. místo ve Světovém poháru. O 10 bodů v hodnocení porazil Lenku Mechlovou (OK Slavia Hradec Králové), na třetím místě skončila Petra Hančová (OK Lokomotiva Pardubice).

Trail-O

Nejlepšími sportovci v Trail-O byli vyhlášeni Jana Kosťová (kategorie PARA) a Tomáš Leštínský (kategorie OPEN). Jana Kosťová letos dokázala na světové scéně získat jednu zlatou a 2 stříbrné medaile.

Poděkování pro trenéra a další běžec do síně slávy

Kromě vyhlašování nejlepších orientačních běžců se v Plzni udělovalo i zvláštní poděkování Radku Novotnému, který až do letošní sezóny po dobu úctyhodných 16 let vedl českou reprezentaci. Kormidlo na podzim předal bývalému českému reprezentantovi Janu Šedivému, který má podepsaný kontrakt na tříleté období. V roce 2021 se koná Mistrovství světa v OB v České republice, a to by měl být jasný vrchol českých reprezentantů v následujícím období. Do síně slávy byl uveden první československý medailista v OB, který získal v individuální disciplíně na Akademickém mistrovství světa medaili –Zdeněk Zuzánek.

/fotografie: vše KOS Slavia Plzeň/

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: