Verdikt? Nízkotatranská stíhačka proběhne i letos!

Verdikt? Nízkotatranská stíhačka proběhne i letos!

V posledních měsících se život většiny z nás tak trochu obrátil naruby… Ještě před nedávnem nemyslitelné věci jsou teď na denním pořádku. Každopádně se řemen postupně uvolňuje a na programu jsou první závody. Velký otazník visel nad legendární Nízkotatranskou stíhačkou. S klidným srdcem můžeme potvrdit, že se na startu v Telgártu potkáme i letos.

Proč zrovna Nízkotatranská stíhačka?

Tady existuje jednoduchá odpověď. Kvůli trase. Trasa je vlastně to nejdůležitější. To unikátní.
NTS je dlouhá 100km, +- nějaký stometr. Převýšení asi 5800m+, takže opravdu poctivé „kilo“. Když se podíváš na profil, vidíš, že jsou tam dvě hlavní stoupání. První, nejostřejší, je hned na začátku na Kráľovu Hoľu a druhé ze sedla Čertovica až na Chopok. První část hřebene je více schovaná v lese, párkrát se ale celý hřeben otevře, a pokud je dobré počasí, výhledy opravdu stojí za to. Na občerstvovaky narazíš docela často (5., 11., 22., 28., 47., 50. 58., 64., 75. a 94. km). Což je víc než dost. Dej si pozor akorát na úsek Priehyba – sedlo za Lenivou (28. – 47. km). Tento úsek není úplně jednoduchý a může trvat poměrně dlouho. Tak ať nemáš žízeň. Naštěstí jsou v tomto úseku dvě studánky.

Petra Ševčíková loni zvítězila v traťovém rekordu 14:42h. /foto: Mirek Krupa/

Občerstvovačky obecně jsou dotažené téměř k dokonalosti. Na začátku je k dispozici spíše sladké (ovoce, sušenky, čokolády…cola je všudypřítomná po celý závod). A s postupující vzdáleností se občerstvení přeorientovává na slané kousky. Zhruba od Čertovice, půlky závodu, je k dispozici i polévka, chleba se sádlem atd., vždycky navíc vegan friendly varianta. Po Čertovici tě ale čeká táhlé stoupání, tak všeho s mírou. Začíná nejkrásnější část závodu. Každý má rád jiná místa, pro mě osobně je ale tato část nejoblíbenější místo vůbec. Kdykoli, s kýmkoli, cokoli… Po cestě na Chopok jdeš přes Štefáničku. Něco zakousni, doplň vodu a rychle dál. V Kamenné ch. pod Chopkom bude k dispozici voda, ionťák, čaj. Jídlo si můžeš koupit přímo v chatě (závodníci mají přednost). Na další občerstvovačku na Ďurkové je to zvlněné, žádný dlouhý stoupák. To, co na posledních 25km vypadá, jako nevinné kopečky jsou ve skutečnosti pěkné stojky. Dej si pozor, ať ti zbudou ještě nějaké síly. A Kozí Chrbát, poslední kopec za Hiadeľským sedlem, taky není úplně zadarmo.

Mimo začátek na Kralovku a úsek k chatě a od chaty Ďurková, jdeš výhradně po červené značce, dej si ale pozor a určitě měj s sebou i mapu, ideálně GPS. Nízké tatry jsou totiž tak nádherné, že ti pozornost od značení přejde k výhledům pěkně rychle.

Jak jel šéfredaktor na výlet aneb vítězná Nízkotatranská stíhačka 2019

Letos navíc můžeš startovat na 49km trati!

Letošní ročník je navíc s velkým updatem. Pro rychlíky, kteří to chtějí mít hned za sebou nebo pro ty, kteří si ještě netroufnou na celou stovku přichystali organizátoři závod na první polovinu se startem v Telgártu a cílem na Čertovici.

Registruj se, pár míst na tuto trasu je ještě k mání

Na co si dát pozor

V první řadě doporučuji nepodcenit vybavení. Osobně jsem spíš minimalista, který stříhá štítky u triček, aby šetřil váhu, ale kvalitní bunda je opravdu základ. Zvláště dneska, kdy jsou materiály lehké, tě nepromokavá bunda s kapucí téměř nezatíží.

Občerstvovačky jsou opravdu relativně často a navíc na nich najdeš téměř vše, takže nemusíš s sebou tahat kdovíjaké množství jídla.Nicméně nějakou tu tyčinku nebo gel určitě vezmi. Navíc další velký přínos je možnost využití dropbagu, který si můžeš nechat poslat do poloviny trasy.

Nízkotatranská stíhačka je unikátní závod. Svou myšlenkou, náročností, přírodou. Přeběhnout celý nízkotatranský hřeben za jeden den znamená nejen vidět tolik míst, kteří jiní uvidí za celý týden, ale i zažít tolik pocitů.

Ostatní detaily najdeš na oficiálních stránkách

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: