Sedmé boskovické běhy opět navyšovaly rekordy. V hlavním závodě si pro prvenství doběhli Čípa a Delingerová.

Sedmé boskovické běhy opět navyšovaly rekordy. V hlavním závodě si pro prvenství doběhli Čípa a Delingerová.

Spolek „Sportuj s námi“ pořádal první běhy v Boskovicích v roce 2010 ještě jako Běh za sedmizubým hřebenem. Tehdy do hlavního běhu odstartovalo 152 běžců. V následujících ročnících se počet běžců vždy zvyšoval. Svou výjimečnost dokázaly Boskovické běhy i letos.

Celkem se sedmých Boskovických běhů zúčastnilo 1 257 běžců

Do hlavního Běhu za sedmizubým hřebenem odstartovalo 622 běžců (loni 590), do Zámeckého běhu odstartovalo 143 běžců (loni 172). Lidový běh absolvovalo 65 běžců (loni 40), běhy dětí školou povinných 307 (loni 259) a běh nejmenších dětí 120 (loni 111). Celkem se sedmých Boskovických běhů zúčastnilo 1 257 běžců, což je o 85 více, než loni. Rekordní byl i počet účastníků projektu Turisté jdou s námi – na připravené trasy se vydalo více než 230 turistů, kteří chtěli získat unikátní Absolventskou vizitku Boskovické běhy 2016.

Oficiálně sedmé Boskovické běhy zahájili členové vedení města Boskovice – starostka Hana Nedomová, místostarostka Jaromíra Vítková a místostarosta Petr Malach – a sportovní patronka Boskovických běhů paní Olga Oldřichová. Následoval maraton dětských běhů, začínající během rodičů s nejmenšími dětmi na padesát metrů a končil během starších žáků a žákyň na 1 600 metrů. Startovalo se v každé věkové kategorii v několika vlnách, aby výsledky běhů byly objektivní.

Do Bambasáckého lidového běhu na 800 metrů odstartovalo letos asi šedesát příchozích, ale někteří tento běh pojali jako recesi, například tři selky, které běžely i s vidlemi. Na poslední chvíli se na start postavila i starostka města Hana Nedomová a sportovní osobnost letošních Boskovických běhů, dřívější reprezentant ve skoku vysokém a současný předseda Českého atletického svazu Tomáš Janků. Oba společně také doběhli do cíle.

Na ostro se začalo závodit až odpoledne

Ve 13.20 byl odstartován Zámecký běh na 2,5 kilometru a za osm minut a dvanáct vteřin byl zpět v cíli Pavel Dvořák z týmu Biatlon Prostějov. Za dvě minuty po vítězi doběhla do cíle první žena – Andrea Fritzová z Elite sport teamu Boskovice.

Pro některé běžce to však byl jen zahřívací trénink na hlavní Běh za sedmizubým hřebenem na dvanáct a půl kilometru. Na trať běžce vyprovodila hymna běhů „Sportuj s námi“ a Masarykovým náměstím v Boskovicích se vinul had tvořený 622 běžci. V mužích naprosto suverénně obhájil své loňské prvenství Jiří Čípa z Bystrého, druhý byl Jiří Petr z Kovalovic a bronzovou medaili celkově a zlatou ve své věkové kategorii získal Daniel Orálek z AC Moravská Slavia Brno.

Nejlepší žena doběhla na 43. místě Marie Delingerová z Fortexu Moravský Beroun, hned za ní druhá nejlepší žena Patricia Puklová z AK Steeple Poprad a třetí ženou v cíli byla Michaela Budišová z Lomnice.

Letos se poprvé běžel Štafetový běh

Letos poprvé se běžel Štafetový běh, který byl součástí hlavního závodu. Byly hodnoceny tři kategorie: štafeta muži – vítězi se stali Tomáš Slaný a Ondřej Ševčák, štafeta ženy – vítězkami se staly Kateřina Kamenická a Vendula Kamenická, štafeta mix – vítězi se stali Michaela Budišová a Martin Vodák.

Prestižní se v hlavním běhu stala i kategorie týmů

Prestižní se v hlavním běhu stala i kategorie týmů. Letos se o prvenství ucházelo celkem patnáct. Nejlepším nakonec byl Elite Sport Boskovice ve složení Vojtěch Grün, Patrik Plhoň, Andrej Fiala a Tomáš Jančík. Na druhém místě skončil „Okresní přebor“ a třetí místo obsadil GIANT Team. Další letošní novinkou bylo vyhlášení nejlepšího ženského týmu. Zvítězil tým RUN MUM.

Sedmé Boskovické běhy opět potvrdily, že se pořadatelům ze spolku „Sportuj s námi“ podařilo rozběhat Boskovice a jeho okolí. Za to jim patří poděkování, stejně jako všem partnerům Boskovických běhů, městu Boskovice a Jihomoravskému kraji. Jen díky jim se mohou Boskovické běhy konat, stále se zlepšovat a přivádět stále více dětí i dospělých k běhání. Přijďte i vy a běhejte na 8. Boskovických bězích v pondělí 1. května 2017!

Výsledky:

Muži 2,5 km

1. Pavel Dvořák

2. Andrej Fiala

3. Michal Šmída

Ženy 2,5 km

1. Aneta Fritzová

2. Anna Strouhalová

3. Radmila Centnerová

Muži 12,5 km

1. Jiří Čípa

2. Jiří Petr

3. Daniel Orálek

Ženy 12,5 km

1. Marie Delingerová

2. Patricia Puklová

3. Michaela Budišová

Štafety

1. Michaela Budišová + Martin Vodák

2. Tomáš Slaný + Ondřej Ševčák

3. Petra Seberová + Jaroslav Kundrát

Týmy

1. Elite Sport Boskovice muži

2. Okresní přebor

3. GIANT team

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: