Starobělské Lurdy odstartovaly registrace. Běžecká škola Ostravy-Jihu pokračuje

Starobělské Lurdy odstartovaly registrace. Běžecká škola Ostravy-Jihu pokračuje

V neděli 13. listopadu se bude konat v ostravském Bělském lese druhý ročník závodu Starobělské Lurdy. Tato běžecká akce je určena nejen pro výkonnostní běžce, ale i pro ty, kteří s běháním teprve začínají.

„Minulý rok jsme tady běželi poprvé a přišly téměř čtyři stovky běžců. Závod měl poměrně velký ohlas, takže letos bychom chtěli překročit tisícovku účastníků. Trasa vede těmi nejtěžšími a zároveň nejkrásnějšími pasážemi, které v „Běláku“ existují, pominu-li místní bažiny, kterým se určitě vyhneme,“ říká na úvod Rostislav Bažanowski z běžeckého spolku Bezva běh pro bezva lidi.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Někomu se může zdát, že je trasa krátká, ale věřte, že se pořádně zadýcháte. Mnozí mohou na ní zažít opravdu perné chvíle. Ta první je čeká už 200 m po startu, který je naplánován v blízkosti restaurace Koliba od 11.00h. Cyklisté a účastníci Ostravského Chachara tomuto místu říkají Kořeňák. Jde o velmi prudký svah propletený bujně rostoucími kořeny stromů. Oni ho sjíždějí, běžci jej budou vybíhat.

Druhý kopec budou překonávat v jihozápadním cípu lesa. Je poměrně prudký, cca 120% stoupání (úhel cca 50°). „Terén byl v tomto místě podmáčený i v letních měsících, až spadne všechno listí a zaprší, tak to bude teprve ta pravá mňamka, proto doporučuji krosové boty,“ radí Bažanowski.

Nejzajímavější a zároveň nejkontroverznější částí závodu bude pro mnoho běžců velmi prudký seběh v následující části lesa. Jedná se o strž, která má neuvěřitelných 170% klesání. Pro ty, kteří se trošku bojí, tak úhel je „jen“ 59°. V tomto místě bude pro jistotu nataženo lano.

Asi 1 km před metou běžci proběhnou malebným místem kolem studánky resp. kapličky Panny Marie Lurdské, kterému se někdy říká Starobělské Lurdy, pak ještě jedno krátké stoupání a zbývajících 600 metrů do cíle je už po asfaltu.

Důležitou informací je, že limit závodu je 40 minut, takže zvládnout trasu by měl opravdu každý, kdo se aspoň trošku hýbe, tvrdí pořadatelé.

Co účastníky čeká?

Kromě nevšedního běžeckého zážitku tady uvidíte například Českou Miss World 2014 Terezu Skoumalovou, která mimochodem taky poběží. Už podruhé. „Do závodu jsem se znovu přihlásila, protože samozřejmě ráda běhám a snažím se běháním udržet ve formě. Zároveň je běh pro mě úžasným čističem hlavy. Ale na druhou stranu mám ráda atmosféru závodu, baví mě povzbuzovat ostatní a taky čerpat energii, zkušenosti a zážitky od ostatních běžců. A to vše jsem už na prvním ročníku Starobělských Lurd zažila a moc se na to těším znovu,“ láká Tereza Skoumalová.

Loni se závodu zúčastnil i starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář, který se na startu objeví i letos. „No, musím přiznat, že z časových důvodů teď běhání moc nedávám, ale do závodu zbývá ještě pár týdnů, tak něco ještě musím potrénovat. Na jaře jsme s organizátory rozběhli běžeckou školu Ostravy-Jihu, která po prázdninách opět nabírá na obrátkách, takže si s běžci amatéry trať určitě párkrát proběhnu,“ těší se starosta našeho městského obvodu.

Všichni běžci, kteří se do závodu zaregistrují do 25. října obdrží v cíli originální medaili, kterou vytvořil talentovaný student z Fakulty umění Ostravské univerzity Filip Nádvorník. Nejedná se tedy o žádný čínský plíšek, ale o poctivé medaile, které jsou odlévány slévárnou ve Valašském Meziříčí.

„I letos se poběží o pohár starosty, takže vítězný muž i žena dostanou umělecké předměty, které vyrobila výtvarnice Hana Žaludová, jejíž tvůrčí duše má starobělské kořeny. Nejrychlejší běžec kromě toho vyhraje běžecký kočárek od americké firmy B.O.B. v hodnotě 13 000 Kč, pro vypsané věkové kategorie jsme připravili finanční odměny. Možnost přihlásit se online budou mít zájemci o běh až do 5. listopadu, v omezeném množství pak i v den závodu na místě startu. Pár desítek medailí necháme vyrobit navíc. Chybět nebudou ani koblihy, loni jsme jich měli pro běžce i diváky tisícovku, letos jich objednáme rovnou 2000,“ slibuje hlavní organizátor akce Rostislav Bažanowski. „Pokud by si chtěl někdo proběhnout trasu závodu nanečisto, není problém, každou středu a neděli odpoledne zde trénujeme s Běžeckou školou Ostravy-Jihu,“ dodává.

Přečtěte si další informace o závodu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: