83. ročník Velké kunratické byl ve znamení mrazivých teplot, Kohákovu družinu ale nic nezastavilo

83. ročník Velké kunratické byl ve znamení mrazivých teplot, Kohákovu družinu ale nic nezastavilo

V neděli 13. listopadu se konal 83. ročník tradičního krosového závodu Velká kunratická, který nabídl závodníkům mrazivé slunečné počasí a kromě běžeckých soubojů letos také poprvé pomáhala potřebným. Celkovým vítězem se stal Jan Janů, v ženách pak Kamila Gregorová.

Ani ranní teploty pod nulou neodlákaly téměř tři tisíce běžců, kteří se chystali pokořit nástrahy 83. ročníku Velké kunratické. Druhá listopadová neděle se ale z pochmurného rána nakonec proměnila v krásné sluncem zalité dopoledne, které vzhledem k ročnímu období nabídlo závodníkům téměř dokonalé podmínky.

Jakub Kohák na tratiJakub Kohák na trati

Tomáš Šebek na tratiTomáš Šebek na trati

Michal Novotný na tratiMichal Novotný na trati

Na startu se objevila i celá řada známých osobností

Mezi ty nejznámější určitě patřil bavič a režisér Jakub Kohák, sportovní komentátor Jiří Hölzel, lékař bez hranic Tomáš Šebek a český reprezentant a olympionik ve snowboardingu Michal Novotný.. Všichni tito pánové se rozhodli podpořit projekt Nadace Via, která přes on-line platformu vybírá příspěvky na invalidní vozík Zdeňce Mocňákové. Ta za svou pomoc handicapovaným sama získala řadu filantropických ocenění, například Žena lounského regionu 2012 nebo čerstvě Cenu Via Bona v kategorii Srdcař.

Jedná se o tradiční krosový závod přes tři kopce a tři potoky. Více informací o Velké kunratické najdete v termínovce.

Pro dobrou věc běžela i Kohákova družina

Kohákova družina měla původně vyběhnout ve složení Kohák, Hölzel, Šebek a cestovatel Dan Přibáň, ten se ale nakonec kvůli nemoci nemohl zúčastnit. V týmu jej nahradil český reprezentant na zimních olympijských hrách v Turíně a Vancouveru ve snowboardcrossu Michal Novotný.

„Celá moje družina má ty nejvyšší ambice. Já sám jsem tu po šestadvacáté a vzhledem k jednoduché a banální trati je pro mě morální povinností se zúčastnit této akce, která pomůže tak skvělé ženě, kterou Zdeňka bezesporu je. Už jsem dokonce rozhodil lana ve svém okolí a Zdeňku podpořila například moje filmová máma Eliška Balzerová a tím rozhodně nekončíme,“ říká s dávkou svého typického humoru kapitán družiny Jakub Kohák.

Nakonec se nejlepším časem z celého týmu blýskl lékař bez hranic Tomáš Šebek, který na vítěze ztratil necelých sedm minut. Navíc v teplotách pod nulou a na klouzavém lesním terénu běžel úplně bosý. „Poradili mi to kamarádi, s kterými běhávám maratony. Až se uvidíme, asi jim za tuhle radu moc nepoděkuji,“ smál se Tomáš Šebek a dodal: „s časem jsem spokojený, je to můj první ročník a jsem rád, že jsem alespoň takhle mohl pomoci na dobrou věc.“

V mužích byl nejrychlejší Jan Janů, v ženách Kamila Gregorová

Ačkoliv je trať dlouhá jen něco přes tři kilometry, není to nic jednoduchého. Běžci musí překonat tři velmi náročná stoupání a to vydržet alespoň v poklusu dokážou jen ti úplně nejlepší. Tím letos byl v mužské kategorii Jan Janů, jehož výsledný čas 11 minut a 35 sekund budí respekt. Ženská trať byla dlouhá 1 900 metrů a nejrychleji ji proběhla Kamila Gregorová v čase 7 minut a 22 sekund.

V současné době se podařilo vybrat již přes 20 000 korun, což je zhruba polovina nutná k tomu, aby byl invalidní vozík pro Zdeňku pořízen. Chcete-li Zdeňce Mocňákové také pomoci, můžete tak učinit skrze stránky Darujme.cz/kohakovadruzina. Skrze Darujme.cz si může kdokoliv založit podobnou dárcovskou výzvu a získávat od svých kamarádů peníze na dobrou věc.

Výsledky

Muži

1. Jan Janů – 11:35.2

2. Michal Šmahel – 11:40.6

3. Jan Procházka 11:41.4

Ženy

1. Kamila Gregorová – 7:22.6

2. Adéla Stránská – 7:34.5

3. Pavla Zahálková – 7:41.9

Ženy Hrádek

1. Pavla Schorná – 13:57.4

2. Kamila Gregorová – 14:07.9

3. Eliška Přibylová – 15:30.4

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: