BIRELL desítku ovládli opět Keňané, z Čechů nejlepší Jirka Homoláč a Eva Vrabcová Nývltová

BIRELL desítku ovládli opět Keňané, z Čechů nejlepší Jirka Homoláč a Eva Vrabcová Nývltová

V pořadí šestý závod seriálu RunCzech už tradičně patří Praze a podvečernímu závodu na 10 km. V letošním roce se na startu sešla opravdu ta nejlepší konkurence špičkových běžců a běžkyň, kterým patří nejrychlejší časy historie právě na této trati.

Ani mezi českými závodníky nebyla konkurence o nic menší, ba naopak. Takže se od začátku čekal velký souboj o vítězství a všichni v duchu doufali i na překonání rekordů trati. Počasí se zdálo být ideální. Teplota okolo 18°C, mírně zatažená obloha a ani vítr nezlobil.

Přesně v 19:30 hodin odstartoval Roman Šebrle hlavní závod a na trať se vydalo necelých 6 tisíc běžců a běžkyň vstříc dobrodružství podvečerní Prahou. A začalo se závodit ihned zostra, protože na tak krátké vzdálenosti nejde ani tolik taktizovat. Jak v mužské, tak i ženské kategorii si to mezi sebou rozdali zástupci afrických států převážně Keňanů. Bylo jen otázkou, zda dojde k překonání traťových rekordů. V mužské kategorii se diváci, kterých bylo v okolí trati velké množství, rekordu nedočkali, přesto vítězný Daniel Chebii doběhl v čase 27:42 min., čímž zaostal za rekordem jen o 14 sekund. To se ale povedlo jeho krajance, vítězce v ženské kategorii Peres Jepchirchirové, která vytvořila časem 30:55 minut nový traťový rekord. Celkem sedm závodníků se dostalo pod hranici 28 minut, což je známka vysoké kvality tohoto pražského závodu.

I mezi českými závodníky a závodnicemi se strhnul velký souboj o vítězství. Už od začátku nasadil vysoké tempo Jirka Homoláč a cílem proběhl v čase 30:10 minut a za sebou nechal druhého Víta Pavlištu a třetího Jana Kreisingera. Mezi ženami kralovala lyžařská specialistka Eva Vrabcová Nývltová, která zvítězila suverénně v čase 33:07 min. Druhá doběhla nestárnoucí Petra Kamínková a třetí Lucie Sekanová.

Už v 18 hodin odstartoval ryze ženský závod na 5 km, který se už pomalu stává velmi prestižním závodem. V konkurenci asi dvou tisícovek závodnic se z vítězství radovala Michaela Drábková v čase 17:36 minut, před Terezou Lajdovou a Hankou Randákovou.

Závěrem lze jen stroze konstatovat, že letošní ročník se opět velmi vydařil. Poděkování patří jak pořadatelům, tak i dobrovolníkům, kteří se starají o zázemí závodníků, ale opomenout nelze ani diváky, kteří opět připravili závodníkům skvělou atmosféru.

Výsledky v hlavních kategoriích:

10 km – muži:

1. Daniel Chebii (Keňa)

2. Gilbert Masai (Keňa)

3. Barselius Kipyego (Keňa)

10 km – ženy:

1. Peres Jepchirchir (Keňa)

2. Linah Cheruto (Keňa)

3. Kidsam Alema (Etiopie)

10 km – muži – ČR:

1. Jiří Homoláč

2. Vít Pavlišta

3. Jan Kreisinger

10 km – ženy – ČR:

1. Eva Vrabcová Nývltová

2. Petra Kamínková

3. Lucie Sekanová

Závod žen na 5 km:

1. Michaela Drábková

2. Tereza Lajdová

3. Hana Randáková

Kompletní výsledky najdete na www.runczech.cz

Informace o závodu zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: