Benešovský Běžecký Festival: Ulicemi Benešova proběhla tisícovka běžců, rekordní byl zájem dětí a mládeže. Na desítce zazářili Jiří Petr a Lenka Křížová.

Benešovský Běžecký Festival: Ulicemi Benešova proběhla tisícovka běžců, rekordní byl zájem dětí a mládeže. Na desítce zazářili Jiří Petr a Lenka Křížová.

V neděli 11. září se v Benešově u Prahy konal 3. ročník Benešovského Běžeckého Festivalu, kde si účastnici mohli poměřit své síly hned na několika tratích. Na celkové účasti se podílelo na 1000 běžců a běžkyň.

Absolutním vítězem Benešovské desítky, hlavního závodu Benešovského Běžeckého Festivalu (BBF), se stal Jiří Petr z Kovalovic s časem 33:35 minuty. Mezi ženami zdolala nejrychleji desetikilometrovou trať Lenka Křížová z Benešovského běžeckého klubu, a to za 45:03 minuty. Hlavní závod – Benešovská desítka – proběhl jako běžecké derby Benešov – Vlašim; vítězem se stejně jako v předchozích dvou ročnících stal tým Vlašimi.

Potěšitelný je zejména nárůst závodníků v dětských a mládežnických kategoriích

„Pěti závodů a charitativního běhu, které byly součástí BBF, se letos zúčastnilo na 1 000 běžců. Potěšitelný je zejména nárůst závodníků v dětských a mládežnických kategoriích – na trať jich vyběhlo skoro 600, to je téměř o polovinu víc než loni. Podpořili tak hlavní myšlenku letošního běžeckého svátku – vybudovat v Benešově nový atletický stadion“, řekl ředitel BBF Luděk Procházka.

„Do závodů se zapojily všechny benešovské základní školy. ZŠ Dukelská přihlásila 130 dětí, dalších 30–40 jejích žáků se do běžeckých soutěží připojilo samostatně. Zástupce v bězích měly také ZŠ Karlov a ZŠ Jiráskova nebo některé střední školy. Účel BBF ‚rozpohybovat‘ co nejvíce dětí a mládeže se tak pomalu začíná naplňovat,“ dodal Luděk Procházka.

Zájem byl i o charitativní běh

Potěšil ho i zájem o charitativní běh, jehož výtěžek a část startovného z dalších závodů letos podpořil čtyřletou zdravotně postiženou Anežku Pánkovou. Spolu s ní zdolalo dvoukilometrovou trať 130 běžců, včetně benešovských mažoretek, které vystoupily v doprovodném programu a do závodu se spontánně přidaly i se svými rodiči. V charitativním „pelotonu“ pak nechyběl ani malý Mirek Piskač, kterému stejným způsobem vyjádřili benešovští běžci podporu v loňském roce.

Benešovský Běžecký Festival zvýšil zájem o sportování ve městě

Benešovský Běžecký Festival zvýšil zájem o sportování ve městě, a to u všech věkových kategorií. Důkazem je klub Atletika Benešov, do nějž se za tři měsíce po obnovení jeho činnosti letos na jaře přihlásilo už přes 70 dětí. Dalších víc než 40 členů je také v Benešovském běžeckém klubu. Našlo to odezvu i u vedení benešovské radnice, které dalo zelenou přípravám na vybudování nového atletického stadionu ve městě.

Součástí BBF byla Benešovská desítka(10 km), Benešovský minimaraton (4 km), Benešovská juniorka (0,15–1 km), běh partnerů akce (650 m), Běh maminek a hospodyněk (650 m) a charitativní „Běh pro Anežku“ (2 km). Akce byla součástí seriálu Běžec Podblanicka. Hlavní závod Benešovskou desítku dokončilo 141 běžců ze 146 startujících. V minimaratonu proběhlo cílem 102 závodníků, absolutním vítězem se stal Tomáš Hort z TJ Spartak Třebíč s časem 14:50 minuty. Na trať běhu hospodyněk vyrazilo 14 závodnic v zástěrách a s knedlíkem v ruce.

Součástí akce byl bohatý doprovodný program

Součástí akce byl bohatý doprovodný program v podobě dětské sportovní zóny nebo výtvarné dílny. Zájem byl také o SPORT CIRKUS, který do Benešova přijel představit několikanásobný mistr republiky v dráhové cyklistice a bronzový medailista z MS 1993 Lubor Tesař.

Výsledky:

Benešovská desítka muži

1. Jiří Petr

2. Matyas Pokorny

3. Vlastimil Flegl

Benešovská desítka ženy

1. Lenka Křížová

2. Andrea Adamcová

3. Lenka Šináglová

Minimaraton muži

1. Tomáš Hort

2. Jiří Stuchlík

3. Jiří Bína

Minimaraton ženy

1. Vanda Kadeřábková-Březinová

2. Alena Skořepová

3. Aneta Kučerová

Běh hospodyněk a maminek

1. Zuzana Žilková

2. Renáta Vobecká

3. Hana Hanzalová

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: