Bahenní lázeň KTRC Trailu Ostrava vykutala nové vítěze – Václava Bitalu a Radku Faltusovou

Bahenní lázeň KTRC Trailu Ostrava vykutala nové vítěze – Václava Bitalu a Radku Faltusovou

Pár hodin před startem v Ostravě kulminovala povodňová hrozba. Hustě pršelo, místy se sněhem a teploměr ukazoval tři stupně. Ráno ale hladina Ostravice klesla skoro o metr a vyšlo slunce. Pánbůh má běžce rád, zvlášť ty z Kilpi Trail Running Cupu. Ti si i s bahenní lázní užili určitě nejlepší ze tří dosavadních Trailů Ostrava!

Letos premiéra sezony KTRC vyšla skvěle

Před dvěma lety tu vládly zdrcující tropy, loni bylo tak nějak normálně. Letos premiéra sezony KTRC vyšla skvěle. Navzdory obavám z počasí nakonec na start dorazilo víc účastníků než loni. A v cíli chyběla jediná… zastavila ji zlomená ruka v kluzkém seběhu na malé Emě.

Podívejte se na další fotografie k článku….

Pořadatelé měli připraveny tři verze trati, vyšla ta prostřední

Pořadatelé měli připraveny tři verze trati, vyšla ta prostřední, řeka je nepustila pouze na štěrkovitou stezku při návratu k Trojhalí. Zůstal Hrad i sopka/halda Ema, kde se poprvé neprášilo. Zkracovala se malá smyčka za mostem naproti radnici, i tak to vydalo na 10,7 km s parádním trailovým bahýnkem.

Jedná se o městský trail, který vede přes zajímává místa v Ostravě. Více informací o KTRC TRAIL Ostrava najdete v termínovce.

Jeden seběh ozdobilo lano, přesně jako mají na mistrovství světa v trailu na havajském Oahu (kam ostatně ti nejlepší z KTRC mohou vyrazit!) A kdo si přece jen netroufal, mohl si dát pohodlnou pětku podél vody. V Trojhalí pak na ně čekala za odměnu horká sprcha, birelly, zeleninový salát, skvělé ceny oblečení Kilpi a botek Salming nebo dokonce test sporťáka Subaru WRX STi.

Z prvního vítězství v dějinách KTRC se tu radovali Václav Bitala a Radka Faltusová, jejich příběhy stojí za to!

Čerstvý čtyřicátník Bitala maká v pneuservisu v Rožnově, denně od sedmi, poctivě rukama. Aby stihl kvalitní trénink, vybíhá v pět ráno a zvládne i „bolavé“ úseky, všechno. „Zvykl jsem si, nastartuju se dobře do celého dne. Večer jsem dobitý, už bych to nedal,“ usmívá se. Z tohoto tréninku chce letos stlačit desítku na 31:30 a půlmaraton
okolo 1:10. Držíme palce!

Tady se až pod malou Emu držel s Jakubem Ambrosem, oba jsou členové kopřivnického AK Emila Zátopka, jehož papírová figurína zdobila zázemí závodu. Oba už na první rovince setřásli Jana Zemaníka. „Běhá opravdu dobře, pořád a dlouho,“ ocenil vítěze trailový specialista. „Loni mi to tady nesedlo, tak jsem si to sám v sobě chtěl vylepšit,“ řekl Bitala.

Chci mít z běhu dobrý pocit, potřebuju to

Radka Faltusová pochází z krosového ráje Jablonného nad Orlicí, za souseda má legendárního Jana Pešavu, s nímž chystá běžecké školy. Odmala lyžovala, běhala, jezdila biatlon. Loni se s přítelem vydávala na dlouhé Horské výzvy. Jenže otec jejího pětiletého syna se na podzim zabil v autě… „Běhám teď pro něj. Přihlásila jsem se na celý
seriál KTRC a chci mu ukázat nové trasy a terény,“ říká klidně a vyrovnaně žena, která uklízí ve škole a ve školce. Vyběhnout prý stihne třikrát v týdnu na půl hodiny. „Trénuju závody,“ usmívá se.

V Ostravě si šla svoje tempo bez ohledu na ostatní. Až kousek před cílem na ni kamarádka volá: „Seš první, drž to!“ Udržela. „Hodím si tempo a jedu, neřeším, kde jsem, nepřemýšlím o stopkách nebo sportesteru. Chci mít z běhu dobrý pocit, potřebuju to,“ vypráví 45letá dáma. Tak příště se těšíme na Trailu Praha! 10 nebo 5 km na Petříně. Už 28. května.

Výsledky

Muži 10 km

1. Václav Bitala  00:40:13

2. Jakub Ambros  00:41:03

3. Jan Zemaník 00:41:26

Ženy 10 km

1. Radka Faltusová  00:53:39

2. Iva Burešová  00:54:51

3. Markéta Kučerová  00:55:31

Muži 5 km

1. Ondřej Píša  00:22:09

2. Miroslav Veselík  00:23:46

3. Pavel Drahošan  00:27:02

Ženy 5 km

1. Veronika Vláhová  00:28:47

2. Jana Kilarová  00:29:50

3. Kateřina Svobodová  00:29:57

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: