Zimní výzva startuje v půlce února, přihlášení do 26. ledna

Zimní výzva startuje v půlce února, přihlášení do 26. ledna

Za pět týdnů odstartuje nejextrémnější zimní outdoor-survivalový závodu dvojic ve volném terénu bez zajištění. Registrace k 3. ročníku Rock Point – Zimní výzvy byla spuštěna přesně před týdnem. K tomuto unikátnímu závodu v Česku je ale počet startujících limitován. Účastnit se jí může maximálně 75 dvojic, registrace se pro ně uzavře 26. ledna v osm hodin večer. Samotný závod pak v Šumperku odstartuje 18. února ve stejném čase.

„Oproti předchozímu roku jsme letos připravili celou řadu změn. Přichystána je tentokrát jediná trasa, která je kompromisem mezi loňskou dlouhou a krátkou verzí. Vzdušnou čarou má zhruba sto sedmdesát kilometrů, což ale v reálu bude znamenat štreku od nějakých dvou set dvaceti do dvou set padesáti kilometrů. Bude záležet, jakou si kdo zvolí cestu, protože závazné jsou jen průchozí body,“ sdělil ředitel Rock Point – Zimní výzvy Pavel Zitta.

Trať tentokrát nevede z bodu A do bodu B jako v loňském roce, kdy se vinula ze Šumperka do Trutnova, v případě kratší verze do Rokytnice. Pořadatelé vytyčili pouze jeden dlouhý okruh, který má svůj start i cíl v Šumperku v Pavlínině dvoře. „Každá z dvojic musí projít všemi průchozími body, které jsou zadány v trase. Projití průchozího bodu musí být zřejmé z předložení absolvované trasy v cíli, tedy zakreslené v GPS, či v případě nefunkční GPS musí být bod zaznamenán například v podobě rozcestníku či vrcholu, a to třeba na mobilní telefon či fotoaparát. Pokud dvojice neprojde trasu, která je vyčleněna průchozími body, nemůže být v cíli klasifikována,“ vysvětlil Zitta.

Na trati pak budou tentokrát jen tři „checkpointy“ – na Pradědu (46 km), na Kladském sedle (90 km) a na Suchém vrchu (128 km). Pro každý z nich platí časový limit, do kterého se závodní dvojice musí vejít – 20, 46 a 72 hodin. Pro dokončení celé akce, která odstartuje ve středu 18. února ve 20:00, je vypsaná časová tolerance 96 hodin. Běžci tak musí doběhnout do Pavlínina dvora do neděle taktéž do 20 hodin.

„Každý z dvojice s sebou musí mít povinnou výbavu v podobě čelovky a GPS s náhradními bateriemi, buzolu, turistickou mapu, nabitý mobilní telefon, bivakovací pytel či stan, teplý spacák a izolační záchranářskou folii. V případě účastníků kategorie dogtreking je navíc povinná ještě půlkilogramová várka granulí a litr vody pro pejska,“ vyjmenoval nezbytnou minimální součást výbavy ředitel závodu. Zároveň připomněl, že každý smí využít třeba i sněžnice, nesmeky, mačky, jakékoliv zimní lyže nebo trekové či běžkařské hole. „Každý ale trasu musí zvládnout po svých,“ usmál se Zitta.

Jak už ze zmínky vypovídá, letošní novinkou je právě kategorie dogtreking. Závodu se tedy může zúčastnit i vytrvalostní dvojice pána se svým psem. Zachovány pak jsou tradiční kombinace závodních párů – muži, ženy a mix. „Pro všechny platí stejná pravidla, kdy závodníci nesmí ničit běžecké lyžařské stopy, vstupovat do oplocených míst a mysliveckých zařízení nebo rozdělávat oheň na území CHKO a Lesů ČR,“ připomněl Zitta skutečnost, že se pořadatelé snaží se myslet i na drobnosti.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: